設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] CA 751BD開箱+包膠

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說小弟今年打算upgrade家中已使用多年的系統,所以過年後已敗家upgrade左avamp,subwoofer,front speaker……只係淨番部bdp仍然係心大心細, 睇極都唔岩心水, 可能我太貪心, 想部bdp做埋cdp同media box既功能.

呢排放假經常上76毒氣壇…..甘岩上個出post有c兄報料Cambridge751BD做緊特價, 即刻身中劇毒碌落德發試機….唔試由至可….一試就…..

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=161747

長話短說….首先係測試既器材…家中既器材雖然升級左, 但同各位c兄既影院級器材比真係蚊比同牛比:

TV: Sony 46EX700
AV Receiver: Denon AVR3313
Sub: Velodyne SPL-1000Ultra
Center: Jamo Center 100
Front: Jamo C605
Surround: HECO Cult

首先放套Ironman, 同之前小弟用既Sony BDP S370比, 劍橋真係名不虛傳. 開場果幕山洞槍戰, 其實sony已經做得不錯, 畫面光亮度同立體感十足, 音效拍住天龍亦狠勁十足, 一聽鐵甲人既重拳同腳步聲, 拳拳到肉. 751既畫面同聲效, 我會覺得751既24p效果更流暢, 彌補EX700 motionflow效果較差的問題. 而聲音方面進步更明顯, 雖然唔係埋身式地動山搖既低頻同震撼槍聲, 但是低頻感覺結實有力左, 隻十仔既方向感更好, 可以feel到沉重腳步由一面移向一面, 而surround空間感同連貫性增加唔少, 子彈飛過的方向更準確, 對後置即刻生猛晒.

戲肉係之後既YY Concert, 同之前用開既組合比, 751比到既音樂感真係一絕, 之前小弟用過sony bdp+pioneer vsx 920組合, 中高頻表現唔錯, 人聲擴散力強但電子味重, 高音可以去到很高但是很吵耳, 低頻重但是一舊舊無咩層次感…..換了3313之後已經大為改善, 但是果種包圍感同分析力就冇之前咁出. 換上751後, 清新既感覺即刻返晒黎, 人聲突出又不會吉耳, 有一份溫暖感, 而且音域更闊, 背景的樂器同掌聲都更加突出, 現場感十足.

之後再播janice既fairy concert. 好多c hing或者已經聽過呢隻bluray既”大名”, 什麼高雜訊, 失焦, 爆光既粗糙畫質都有齊, 可能不是大家心目中既試機天碟…..不過小弟想試既係碟入面既音效, 其實呢隻bd非常考器材的低頻處理能力, 入面既低音非常澎湃, 就算係普通既5.1組合都可以輕易做到打心口既感覺, 但係低頻好易過量, 如果sub仔同amp/bdp冇番咁上下, 好容易會有booming同拍邊, 如果大家想試下, 可以聽第22首” 十個他不如你一個”, 呢首歌d底頻肥到不得了,好多時都要將sw level調低幾個db或者調較eq/standing wave先可以有效處理. 講到好似離晒題…..其實751向呢隻碟既表現的確唔錯,中高音清而不吵耳,擴散力強,低音冇sony咁狠,但有線條不會過量, 連貫性及包圍感都有明顯進步, 播這隻碟成功過關.

至於播media file方面, 基本上播所有loseless audio flac, ape同mp3, wma等音效file都冇問題, 內置既upsampling亦試過但小弟的木耳聽不出太大的分別. 至於mkv的兼容就始終冇mediabox咁好, srt字幕方面冇問題, 只要ansi就support到, 但有部份高壓縮既mkv file播唔到, rmvb亦是…所以小弟的medi box+bdp一條龍計劃係…….行唔通的, 唯有繼續用大小通吃既元祖Himedia HD300A………

以上是小弟家中測試的不專業報告,有錯勿插請多多包函. CD方面暫時未有時間試, 下回待續.

評分

參與人數 17威望 +238 金錢 +107 收起 理由
rayzine + 10 + 10 精彩報告
小瑟 + 100
bigair + 10 + 10
jl0330 + 9 + 9 超正!
samuel8892000 + 10 精彩報告
LCPD + 10 + 10 精彩報告
guly + 10
ryanytwong + 10 + 10 精彩報告
jason1969 + 10
edlsang + 10 + 10
mick_8888 + 10 + 10 精彩報告
z01549 + 9 + 9 超正!
ice_man + 10 恭喜!
evan24hk + 9 + 9 超正!
keke323 + 10 精彩報告
jasonkeung + 1
louis001 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

黃金玩家

恭喜師兄 我真係流晒口水

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

攪到我流哂口水 x 2

黃金玩家

咦咦 300A喎   呢隻野幾好用 又點到燈 我都有隻 記得唔好UPDATE最新個FIRMWARE 會點唔到燈架
即係用唔到 DTS-HD

高級玩家

louis001 發表於 2013-7-4 01:04
咦咦 300A喎   呢隻野幾好用 又點到燈 我都有隻 記得唔好UPDATE最新個FIRMWARE 會點唔到燈架
即 ...

隻300A我用左好耐喇 , 一路都唔捨得換, 試過himedia hd600, popcorn, dune hd, 聲畫未必夠sigma砌但都係佢最通吃最穩定 , 好彩冇賣左佢

黃金玩家

apple1984 發表於 2013-7-4 01:09
隻300A我用左好耐喇 , 一路都唔捨得換, 試過himedia hd600, popcorn, dune hd, 聲畫未必夠sigma ...

係 盒仔黎講呢隻都算幾高班同價錢平 我自己認為 又方便 又易用 差唔多放乜野類型檔案落去都play到
我都用左2年幾都重用緊

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Ching 細佬1月買了OPXX103,5月賣了.因Media file什麼都睇不到,Himedia 900真的什麼都得加3D. 現轉了Hivision N3000都是吃什麼file都得, 我見你好開心,從Post 76知道Cambridge 751BD是高過OPXX103 and 105好多,我都想轉.
真心請問751可吃得多download 下來的30-40GB藍光經harddisk播嗎?
DENON AVC -X8500H
Panasonic 65 GZ2000
Pioneer N-70A
Magnat MR-780
KEF R 900
TDG  NFC-83 X 4
KEF R600C
Earthquake P12
KEF C62
KEF 3005SE x 4
KEF 800DS x 2
MCINTOSH 9000AE
Emotiva XPA 5 G2

高級玩家

warmmjs 發表於 2013-7-4 01:22
Ching 細佬1月買了OPXX103,5月賣了.因Media file什麼都睇不到,Himedia 900真的什麼都得加3D. 現轉了Hivisio ...

c hing 睇黎你都玩過唔少media player
我覺得751作為一部bd player真係冇投訴, 做flac music box亦唔錯. media box function我當係附加既, 大部份mkv佢都食到, 但唔係每一套都得, 有d file飛唔到chapter, bdmv 未試過, 但iso file就播唔到了, cambridge亦都講過版權問題唔再support iso, 而oppo亦已經ban左BDMV copy檔案.....所以我最後都講, 如果要播file都係用番media player la

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜 ching 買到心頭好

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

特價 超低買
恭喜c兄