設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 小型DAC+AMP請教 (for Philips X1)

星級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我之前都係用開幾百蚊耳筒直插phone out, 岩岩買左Philips X1, 想買埋DAC+AMP (入坑中).
屋企有 3 個 source 會用耳筒:
電腦有 USB & Opt out (speaker 用緊 audioengine A2 直插phone out, 耳筒係 for 唔想嘈人時用)
PS3有 Opt out
Galaxy S2, 3.5mm out only (for 係床聽歌)

所以DAC 想有哂 USB + Opt + 3.5mm in.
同埋3個source 唔係同一個位, 唔可以擺定, 所以想買隻小型既, 用果時先插.

請問有咩 brand/model 岩我需要? 又夾倒 X1?
又, 3.5mm in 其實係咪哂氣? 買隻平少少既 USB + Opt in, 剩返 D $ 買隻 player 仲抵?
Thx!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知 budget 多少不太好說。

3.5 phone out 出去 amp 的確有點哂氣,一般是有推力好好多但同時出問題,比如會太嘈。

但如果budget 太小,想player 加amp 又會沒有choice......

反而,唔你你台 gs2 手機,有沒有上android 4.1 已上,又唔知有沒有otg 功能。也有的話就可以買 otg 線直接接usb dac。 咁就一石二鳥。

可能帶 headphone 同 gs2 去 labkable 到試一下,他有台叫 mx1 的東西功能上可能fit 你,又有賣 otg 線,所以應該有線試到你台 gs2 出唔出到usb 直上dac

白鑽玩家

Galaxy S2 冇digital out

星級玩家

其實我未玩過 DAC, 唔係好知價. 睇過幾百至幾千都有.
如果要做倒功能上要求, 最平要幾多錢?
如果合哂要求, 又比我直插 improve 好多, 甘幾千都我都捨得比既. 主要睇 c/p.

星級玩家

鉑金玩家

我自己就用一set ifi iUSB+iDAC+iCAN. 如果只是用x1, iDAC都夠推.

白鑽玩家

MX1 只得 usb in,  MX2 就有埋 optical in

其實成個組合最大問題係GS2度,因為硬件上原生係冇
Digital out, 經micro-usb最多只可以做到line-out, 但係
一來市面上好似唔見有micro-usb o既lod賣,而且咁做
需要另外再加一部amp, 因為集dac加耳擴而又有齊usb,
optical 同 line-in 就真係唔見有

星級玩家

Hmm....... 睇尼要放棄 GS2.......
甘如果只係 USB + Opt in, MX2 係咪好選擇 for X1? 仲有冇其他 suggestion?

And, 既然買 DAC, 再買部 player replace GS2, player 出 DAC, 甘部 player 係咪唔駛太高級? 有 digital out 就ok? 又有咩 brand/model 好?

星級玩家

岩岩試 X1 直插電腦 phone out, D 聲仲衰過直插 GS2 phone out.
但係 audioengine A2 直插電腦 phone out D 聲係好正.
請問會係咩原因? 電腦 phone out 唔夠力?

白鑽玩家

onboard 同平價 soundcard phone out 跟本就唔夠力水,
仲要係X1本身就唔易推
audioengine A2 依類多媒體speaker都內置有amp,
力水方面跟本唔會有問題