設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: qk8082900

[電源線] 終於買線冑箱開 A H信號線

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢隻AH係好嘢來,只係呢邊76小人玩,

駿韻貨......例如:意帝,AH......响友台Hi咩dee嗰邊就多人玩.     

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

Acoustic Harmony 小弟最近都買咗AH 兩條電源線

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
qk8082900 + 10 超正!

查看全部評分

Astell&Kern AK240SS, Streacom FC5
Yamaha CX-A5100
Accuphase A-36, Bowers&Wilkins 805LTD HTM4D
E.A.D Powermaster 500, Eclipse TD508MK3
JL Audio Fathom®f110
Sharp LC-46GX3DH

Westone UMD2

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

calcal 發表於 2013-7-1 00:29
好靚仔! 等你報告!

都聽左1天 係時候寫下包膠
              不過講少少前言先
呢條係我第一次接觸呢個牌子既線 之前都係睇人買聽人講
那一天我去到元朗 丁先生係推介對下一級既SR
佢話聽過條線既背景好靜 音色好靚
我就拿左份資料睇睇 唔睇唔知原來對上果條GR仲足料
    GR1 / GXR1 訊號線  

詳細資料:
  導體採用高純度鍍銀和高純度OFC(+側:0.26 x 37條、-側:0.26 x 37條、橫卷屏蔽層:0.12 x 59條)

Insulation採用低誘電損失和防止在各頻寬裡發生的誘電率歪的HIFLON FEP、使用在導體及外部屏蔽的DUAL HIFLON結構。

傳送線的hot、cold、屏蔽都成為同軸的各芯結構、採用平行配置(包括地線)、盡量減少在高頻帶的位相歪。

導體採用將最合適的粗度、條數、絞合線的間隔都高層次調整的同心絞合結構、盡量減少時間軸歪、再現正確的位相、自然的音場。

於壓制噪音對策、採用不含金屬成分的特殊導電體carbon silicon、使低噪音化和低電感相結合、實現自然且到全頻寬的寧靜性。

為了盡量減少傳送損失、再現音色的統一感、RCA端子特別採用與導體共同的高純度鍍銀和高純度銅材質。

一開聲個背境已經比我之前用開既GOURD GX靜 個動態既是更上一層樓 但當中最令人滿意既地方還是佢帶出潤澤既人聲
既有銅既甜潤 也有銀既光澤 (GOURD GX的價錢 零售價42XX A.H GR的價錢 零售價是15XXX)有所差異我完全唔會怪GOURD
雖然我窮 買唔起力士 但都推介力士玩家如果覺得把人聲差D 呢條線一定會令你滿意

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
manKi + 10

查看全部評分

鉑金玩家

manKi 發表於 2013-7-2 00:00
Acoustic Harmony  小弟最近都買咗AH 兩條電源線

D聲如何 講少少等我有個恨字都好丫

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

qk8082900 發表於 2013-7-2 19:38
D聲如何 講少少等我有個恨字都好丫

qk兄恨咩呢...一條訊號線等於兩條電源線啦 前日先二手買返來未開始玩
Astell&Kern AK240SS, Streacom FC5
Accuphase A-36, Bowers&Wilkins 805LTD HTM4D
E.A.D Powermaster 500, Eclipse TD508MK3

鉑金玩家

manKi 發表於 2013-7-2 20:17
qk兄恨咩呢...一條訊號線等於兩條電源線啦  前日先二手買返來未開始玩 ...

就係買完條信號線
已莫財 哀哉 痛哉

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

qk8082900 發表於 2013-7-2 20:27
就係買完條信號線
已莫財 哀哉 痛哉

有無考慮GR1 Sophia

鉑金玩家

manKi 發表於 2013-7-2 20:34
有無考慮GR1 Sophia

兩條線用料一樣導体は高純度銀をコートした無酸素銅を使用(+側0.26×37本、-側0.26×37本、横巻シールド0.12×各59本)
吸引力就唔大了 最重要都係莫財

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

qk8082900 發表於 2013-7-2 20:43
兩條線用料一樣導体は高純度銀をコートした無酸素銅を使用(+側0.26×37本、-側0.26×37本、横巻シールド ...

都係,呢條GR1 價錢都幾貴

鉑金玩家

manKi 發表於 2013-7-2 20:49
都係,呢條GR1 價錢都幾貴

對下果D入門野怕佢冇料到
以我所知 紅色果條同白色果條PC有距離