設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: heero503

[重低音] Subwoofer推介~

專業玩家

要今晚返屋企看住部野來試先得!
可能我上次手多調左去20Hz出左事!
係咪gain調最大呢?但係到又有另一個post話係crossover到最大gain調到10點至12點之間喎? ...
heero503 發表於 2009-7-21 14:51

基本上crosover 最大,gain 12點到啦
gain 係"可以"調到最大

專業玩家

我之前講ge係 av amp 去subwoofer 個"最低"frequency

無乜AV amp 可以set最低"frequency" send to subwoofer? eg. 可吾可以set 20hz 以下吾去subwoofer掛

我講梗subwoofer 應"接收" 邊段Hz

subwoofer low pass fi ...
ryanenen 發表於 2009-7-21 14:53

我只係解釋點唔拍邊....
我都知好多av amp 無 HPF ..

而好多subwoofer 係有HPF (Subsonic)同 EQ
好多師兄用ge SVS 已經有
http://www.svsound.com/products-sub-box-newpb12plus.cfm

Variable crossover with bypass
Auto-on, or always-on settings with power LED
Variable phase and gain controls
Extra heavy detachable power cord and main power breaker with fuse
Variable subsonic filter switch with 25Hz, 20Hz, 16Hz and sealed settings
Single band Parametric Equalizer (PEQ)
Gold plated dual low level RCA inputs and outputs
High-level inputs with gold plated binding posts
Rubberized knobs for good grip and easy adjustment
Modular design allows easy servicing
Light, cool running design means years of trouble-free performance

黃金玩家

多謝師兄們指教!
真係科技不斷進步....... AV都要自我增值~
Panasonic P50V10H
Denon AVR-X7200WA
Pioneer BDP-23FD
Zidoo X20 Pro UE
Monitor Audio BR5
Monitor Audio BRLCR
Velodyne CHT-8Q

鉑金玩家

magkids hing,
其實做得 subwoofer 佢哋工作 freq. 會在 10-200Hz .
怕邊問題係因為隻 subwoofer I/P level 過大 or 隻 subwoofer 自己個 gain 聲音得太大...
其實你咁唸會正確 d....
唔係用 freq. 去就
其實THX有樣嘢我認同, 就係 cut off freq 佢用 80Hz, 係因為男人既最低 freq. 約 80Hz
佢唔想俾人聲入隻 subwoofer 處理.
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

專業玩家

其實做得 subwoofer 佢哋工作 freq. 會在 10-200Hz .
怕邊問題係因為隻 subwoofer I/P level 過大 or 隻 subwoofer 自己個 gain 聲音得太大...
其實THX有樣 ...
bbsai 發表於 2009-7-21 15:45

其實一段戲好少去到<30Hz
如果cut / 減弱<30Hz ge SPL(令sub 仔唔拍邊)
從而提升 30Hz  到 80Hz ge 表現
我覺得無問題wor
我想講ge係 拍邊 唔等於你隻 sub 仔唔點
佢只不過響超低frequency handle 唔到

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

其實THX有樣 ...
bbsai 發表於 2009-7-21 15:45

應同你嘅說法

鉑金玩家

其實大家硏究吓~唔好怪我呀~
"^^
其實小弟用過不太好既 subwoofer 同 ok 既 subwoofer
我 equips. 無變, 設定都無乜變, 但隻無咁好 subwoofer 真係頂唔住, 隻 ok 既就好正常...
其實若果你有量度既 equip. , 你就明白 30Hz 下係常常有, 我用DD series試過, 佢會有埋圖睇.
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

專業玩家

其實大家硏究吓~唔好怪我呀~
"^^
其實小弟用過不太好既 subwoofer 同 ok 既 subwoofer
我 equips. 無變, 設定都無乜變, 但隻無咁好 subwoofer 真係頂唔住, 隻 ok 既就好正常...
其實若果你有量度既 eq ...
bbsai 發表於 2009-7-21 16:12

我都係同大家研究下ja...
我唔係呀sir...

返返正題
你係正確,<30Hz 係有ge

不過我講ge重點係
"犧牲 <xxHz ge SPL 換來 >xx Hz ge SPL"

拍邊通常發生響 <xx Hz 同大過 某某 SPL Gain(input power)
如果有無限金錢,一發現自己sub 仔個gain 過大就"拍"
一係調低Gain, 一係換勁d sub 仔
兩個辦法都係浪費sub 仔 ge 能力

我見樓主都係想較大d gain 而唔拍邊
所以先建議較HPF/Subsonicfilter
當然有錢換sub 仔另計

黃金玩家

都十多年啦當然想換
但SVS... Sunfire負擔唔起,所以看看那些KEF, MISSION得唔得姐...
當然最好tune到AR就用住先啦....好高興我今早出post有咁多師兄相助!
感激!

黃金玩家

今晚跟師兄教路,調左crossover最大gain10-12點位置, 調完再用SPL將5 CHANNEL調到約75dB
調整如下:

Speaker set 前置改左做80Hz

Speaker set 前置改左做80Hz

Lv setting:

Lv setting:

調完之後大約音量在-20dB左右iron只有小小拍邊又有d bass....
看來都係tune唔到唔拍邊....

Woofer調返做80Hz

Woofer調返做80Hz