設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: jaffeinism

[請教] 吾覺有人提T1?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2013-6-30 23:46
反正吾算貴, 今日想聽800就拎副800, 後日想聽T1又可以換T1, 吾似得玩喇叭侷限甘大 (銀紙同空間問題)

我見V ...

我想t1174兄的意思,是HD800和T1都不易發揮全面而且很有個性,因為適合的音樂類型不同,風格也不一樣,如果你是因為喜歡800和T1不同的風格和演釋方式,單一系統想玩好就很會弱化了800和T1的獨特

V200本身是蠻中性的,800和T1都會推出不錯的水平,v200作參考點是不錯的,聽久了可以再看看想如何強化800和t1的感覺,而如果不需要v200的usb,我會覺得樓主也可以考慮埋bryston bha-1
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

hiyori 發表於 2013-7-1 00:35
我想t1174兄的意思,是HD800和T1都不易發揮全面而且很有個性,因為適合的音樂類型不同,風格也不一樣,如 ...

V200個USB係OPTIONAL ... 要加錢先有, 我本身都有解碼

本身買200出發點就係睇中佢個AMP, 呢個AMP係GEARSULTZ同本地論壇都有吾錯既評價

BRYSTON要玩平衡先有數為, 同埋本身暫時未有玩平衡打算, 玩平衡又一闊三大

同埋BRY都OVER左BUDGET, 一部等於兩部200 ... 吾想再投太多錢入去HP SYSTEM

我睇過好多師兄報告200係一個吾錯既HPA, T1同800都可以有吾錯既發揮, 計落條數都岩數...

800我係諗住FOR CLASSICAL ONLY ...

聽流行搖滾有HD25, HD700, 看門口,

同埋本身入800都無諗住好似其他高燒師兄出盡火力不措一切甘去玩, 我估200同800呢個組合都會停留好耐, 留番的時間同資源去聽下歌買碟, 而且有200, 吾玩埋T1好似又浪費左

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2013-6-30 23:46
反正吾算貴, 今日想聽800就拎副800, 後日想聽T1又可以換T1, 吾似得玩喇叭侷限甘大 (銀紙同空間問題)

我見V ...

我自己手上都有數支性格不同的耳機,但玩了數年,就是玩得唔級朋數個單玩一支的朋友玩得好,所以先同過來人的想法同你咁講。

另外,當然節省了 T1 的錢,可能可以考慮更多的耳擴啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

@反而我又吾係甘諗, 如果個耳放水平夠我用, 我又何必再花EXTRA既錢落去?

而且我性格鍾意玩多於做一個獨孤求敗, 追求武術之顛 (發燒); 我都係偏向於多買一個T1, 我應該係個種ENOUGH IS ENOUGH個類人, 同埋鍾意玩都無咩可能有得慳

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

也許樓主可以先盡快實際聽聽V200
記憶中代理那邊是有T1的

其實我有點好奇樓主T1的主力會想用在那一裡,有很多朋友說T1是很平衡自然的耳機,而在各旗艦中,我覺得T1在聽jazz,還有電子音樂時有特別加分,尤其T1可以呈現到電音的準確、疾走感和複雜而不亂,以及Jazz那種live感,不知樓主主力想用T1聽那些樂曲?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

@其實我無什麼主力耳機概念, 想聽邊支就用邊支
除左華語, 中樂, 日文歌, 其他音樂都會聽

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

去朋友家里聽左佢副平衡版T1, GA09耳放, 北極星解碼, 吾知係米源文件RIP質素定其他原因, 聽感吾係幾理想