設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[膽機] Musical Paradise MP-D1 膽DAC (P.3 附加 DDL 純銀同軸線)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

比較突出之處係減低CD既數碼味 ......

其實由2月開始, 已經慢慢將兩聲道器材洗牌再玩, 但基本上都係出於身痕多啲, 唔算係乜野Upgrade. 近幾個月都已經換得八八九九, 而且亦都可以响我個簽名道睇到用緊乜東東. 一直諗住煲下先再分享, 不過拖下拖下個人就自然懶得去出post. 但身為76嘅一分子, 今次決定的起心肝打幾隻字仔分享一下. 今次先出一DAC下分享先{:9_434:}  

講左咁多廢話, 都係快啲入正題喇. 其實2月頭已經換左Musical Paradise MP-501膽合併同出左個Post, 嗰個我就當係Part 1啦, 有興趣既師兄可以去呢度睇睇 :

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=148045

今次Part 2既主角就係响入手MP-501無幾耐之後就再買埋既同門DAC, MP-D1. 入手呢部DAC既原因其實係因為未玩過DAC, 所以想一嘗當中滋味. 覺得佢用既日本AKM AK4399 DAC 芯片連"E嫂"都有採用, 應該會好過現時CDP既DAC掛. 咁咪可以當upgrade 訊源部份囉. 而另一個原因係都想試下玩CAS, 可以將一啲比較花而唔想放入CDP既CD rip成file聽, 一舉兩得. 但坊間咁多DAC選擇, 而佢既規格亦唔算突出, 點解會偏偏選中佢呢? 同部膽合併一套西裝當然係原因之一啦, 另一個原因就係自己聽開膽CDP, 所以揀返膽輸出既DAC會啱口味啲, 而且3K幾既淘寶價亦唔算貴, 所以就咁就買左黎玩下喇.{:9_408:}

DAC資料 :
http://www.musicalparadise.ca/st ... 1&product_id=56

由於本身冇用過DAC, 只可以用原本既CDP比較, 用左之後感覺定位好左, 音場闊左, 呢部機比較突出之處係減低CD既數碼味. 可能係同膽輸出有關.

至於CAS方面, 我只係用超舊AMD既 XP notebook 加USB 外置harddisk. 基本上可以話係出到聲就算. 但可以咁講, 用foobar出黎既聲遠遠地超出我既預期 (在此多謝Anthony兄提供資料比小弟點樣安裝foobar2000 con PRO remote 响Android用).
令到我開始明白, 一啲認真玩CAS嘅師兄話CAS媲美CD係一啲都唔出奇.

用得膽DAC就一定會換膽啦, 原本諗住換最貴既西電396A包冇衰啦, 但同廠方講起佢反而話金腳SYLVANIA 5670仲夾, 而且價錢仲平一截, 不過就唔係咁易買到. 心諗佢又唔係賣膽應該唔會老點我掛, 咁啱見ebay有二手賣, 咁就信佢一次啦. 換左之後, 同跟機既北京6N3P相比, 果然密度係高左唔少. 但我冇西電396A, 冇得比較係咪真係夾啲.

以上所有都係我呢個井底之蛙既聽後感, 完全冇認真聽過其他DAC, 有可能其他DAC比呢部好上幾倍都未定.
個人覺得呢部DAC會適合一啲覺得而家聽CD時太數碼聲既師兄. 但如果係想加強膽味, 可以的話, 可能直接加膽前級會實際啲. 不過說到尾, DAC同前級係唔同用法, 睇自己需要而定.

最後想簡單總結一下優點同缺點:

優點:
- 膽輸出, 模擬味好
- 分析力, 定位都合格
- 價錢合理

缺點:
- 冇AES
- 冇升頻點選擇
- 功能唔及新出DAC齊全

P.3 附加  DDL 純銀同軸線  

....... 待續Part 3 喇叭編, 希望可以快D再的多起次心肝啦

多謝各位師兄收看

評分

參與人數 20威望 +168 金錢 +159 收起 理由
timmy + 10 + 10
Einstein + 10 + 10 精彩報告
ryanytwong + 10 + 10 精彩報告
binge + 10
ANWKLO + 10 + 10 一定要加分
xxijixx + 10 + 10
ram + 10 用家心得
jason1969 + 10
Wilmer威馬 + 10 + 10 精彩報告
Tomy + 10 + 10
sealteam4 + 8 + 8 精彩報告
wantf1 + 10 + 10 精彩報告
guly + 10 超正!
喜喜天使 + 10 + 10
que + 10 + 10 精彩報告
KING + 10 + 10 超正!
minimoai + 10 + 10
ykluk + 10 + 10 精彩報告
manblood + 1 精彩報告
keke323 + 10 超正!

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜 leo兄

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

.............PART 3 呢?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Good Job!
我有對396A掉係度"偶塵"果陣,你就話唔要唔駛la,而家我"賤賣"左,你又話冇396A用,
你D咁o既大話,都講得出黎呀!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜哂

膽DAC的確很有趣

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

西裝友{:9_428:}

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

KING 發表於 2013-6-25 00:23
Good Job!
我有對396A掉係度"偶塵"果陣,你就話唔要唔駛la,而家我"賤賣"左,你又話冇396A用,{:6_175 ...

你唔要對396A時我都已經入左對金腳5670, 我唔想又多對膽擺係閣仔都"偶"喇

銀級玩家

KING 發表於 2013-6-25 00:23
Good Job!
我有對396A掉係度"偶塵"果陣,你就話唔要唔駛la,而家我"賤賣"左,你又話冇396A用,{:6_175 ...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

又有新玩具,羨慕.