設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Stanley5387

[討論] Wireworld 線材線表 ~ 令對佢呢個牌子線材呎吋有質疑嘅人釋疑!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sportsport 發表於 2013-6-23 22:39
師兄,咁你咪好著數,用平價收人地條WW SE。我玩咗double run WW SE之後,儲緊錢買返條吖!  ...

我建議晶爺啫,佢要放線大把佢嘅徒子徒孫接啦 ……輪鬼到禾!

見習玩家

Stanley5387 發表於 2013-6-23 22:44
我建議晶爺啫,佢要放線大把佢嘅徒子徒孫接啦 ……輪鬼到禾!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Stanley5387 發表於 2013-6-23 22:18
晶爺其實咁擔心,而你又有條SE, 喺咁嘅情况下 …… 首先我建議你可以直接send e-mail 俾WW 問清楚,話佢知 ...

我都係send email 去問下ww先。
不恥下問,點都好過係度估估下。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

support 瞐爺精神^^ 其實電線大d面積(粗d)可行到既Amp數照理大d...對嗎,有錯勿插-_-"來自: iPhone客戶端

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

itoy2008 發表於 2013-6-23 23:06
support 瞐爺精神^^ 其實電線大d面積(粗d)可行到既Amp數照理大d...對嗎,有錯勿插-_-" ...

C Hing 所講有啱但亦非全對,其實一切均先取決電源源頭有多少? 假設你嘅家居來電只如一般家庭係 60A 單相電,咁根據電力線路規例工作守則嘅要求, 所用嘅電線應選擇為16 mm2 嘅電線,然而倘若呢個電路除非會受明顯嘅電壓降嘅問題影響,設計人仕先至會將電線呎寸加大一“號”, 但在最終電路上大都未有呢個需要。 假設上述家居未有太大電壓降問題,而單位嘅錶前掣亦係簡單一個60A DP MCB, 咁就算閣下喺錶後放條16 mm2 線,又或者 20 mm2 甚至 35mm2 或以上嘅線入屋到你個MCB 箱都好,你屋企個 Max Demand Loading 咪最盡都係得60A, 何來條線粗咗你會多咗電用?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Stanley5387 發表於 2013-6-23 23:53
C Hing 所講有啱但亦非全對,其實一切均先取決電源源頭有多少? 假設你嘅家居來電只如一般家庭係 60A 單 ...

搭一個訕。
Itoy 師兄所講的是條線的throughput 能力。
師兄所講的是間屋的max loading。
好似係兩回事啵。
而且一件器材的用電量是取決於器材本身的最高power consumption,
而非間屋的max 供電能力,或隻mcb 的max 供電能力。
所以,有幾多A電由牆蘇經電源線去一件或經電處去多件器件,
係由器材運作時會扯幾多w去决定。而非個總電箱去决定。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2013-6-24 00:40
搭一個訕。
Itoy 師兄所講的是條線的throughput 能力。
師兄所講的是間屋的max loading。

一間屋甚至一座樓嘅供電原理都係咁,何妨你所講區區幾件視、聽器材…………

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好早咪講過,你個拖板 / 電處電源線plug 頭如英式嘅話有條13A fuse 保護, 咁你話你後面一個又好、一堆又好嘅設備可以扯盡幾多A? 若果你嗰件係單相設備, 你就可以用P= IV 嘅原理, 即I (ampere) = Watt / 220 volt, OK?!

1萬

黃金玩家

Stanley5387 發表於 2013-6-24 00:53
好早咪講過,你個拖板 / 電處電源線plug 頭如英式嘅話有條13A fuse 保護, 咁你話你後面一個又好、一堆又好 ...

師兄,英式13A fuse 只是一個限流機制,
而非師兄囗中的用電量最終決定者。
况且係美式電源線上並無此限流機制,
理論上只要個件或堆器材有能力用上60a電,
假設隻mcb的額定限流亦有60a,
一樣有60a的電量經入牆線,牆蘇,電源線流入器材度。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如晶爺所講 ~ 英式13A fuse 只是一個限流機制,咁頭位都限住你唔俾過13A, 一過就燒 fuse, 事實擺在眼前, 仲有得嗌?