設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 4Ktv

[請教] 買多部s550i 做半分家駁法, 但駁法可能有些亂不合邏輯

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2013-6-19 14:57
1. 因為Krell 550i只有一組XLR輸入:-

A 如果聽歌質素要緊:-

chhanthony 兄

另外, 請教我而家 7 channel power amp 多咗兩個 channel 出呢, 是否可 bi-amp 150w x 2 去中置更有力, 但 AV Processor 一個XLR Out 去 Power Amp 再去中置係點駁 ? eg 2 條 speaker cable ?

Tks

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

4Ktv 發表於 2013-6-19 15:46

我就係諗縮數想賣走部 7 channel power amp 換入 s550i+cheap cheap 3 channel power ...

4ktv兄

除非你現時覺得部7 Channel好唔得,一定要趕住換,而你又對S550i睇戲方面無信心(我相信唔會有問題,
問題係你會唔會玩兩聲道前後級)
否則我會建議用盡budget去買一部有AV By-Pass嘅兩聲道純前級,下一部入高階嘅兩聲道後級,
到時多聲部同兩聲道都有前後級,再諗下會唔會加多對喇叭玩全分家。

如果要賣部7 channel去換Krell 550i 加 入門3 channel,有點兩頭唔到岸
但如果係Krell 550i加部有質素嘅3 channel如Krell 3250咁就一定換得過。

我唔太擔心S550i嘅推力,只係當然玩到完全分家前後級一定最過癮。

有錢先入CD Player或一部有質素嘅DAC先
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

chhanthony 發表於 2013-6-19 16:06
4ktv兄

除非你現時覺得部7 Channel好唔得,一定要趕住換,而你又對S550i睇戲方面無信心(我相信唔會有問 ...

我已有一部 OK不錯的 300W X 2 後級, 暫時唔會換 KRELL 3250
但部 150W x 7 CHANNEL 後級就多咗兩個 channel 出呢無用

買一部有質素 AV By-Pass嘅兩聲道純前級, 荃灣水貨王同我講最少要10萬元先似樣

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

4Ktv 發表於 2013-6-19 15:51

另外, 請教我而家 7 channel power amp 多咗兩個 channel 出呢, 是否可 bi-amp 150w  ...

如果AV Processor無兩組XLR output,除非說明書有寫明可以,否則唔太建議同時用XLR同RCA output去玩Bi-amp,因為同時經唔同output輸出兩組一樣嘅signal有可能l會令輸出抗阻唔穩定,輕則衰聲,重則傷機,有疑問最好問下代理。

如果要玩Bi-amp係要兩組訊號線同兩組喇叭線的。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

pac 發表於 2013-6-19 13:43
S550i是合掽箱,這樣駁法應該不是好聲的,不如換部級數高些的多聲道後級好過,例如LEXICON ZX7之類 ...

謝謝 pac 兄的提議, 我會考慮

1萬

白鑽玩家

4Ktv 發表於 2013-6-19 16:16
我已有一部 OK不錯的 300W X 2 後級, 暫時唔會換 KRELL 3250
但部 150W x 7 CHANNEL 後級就多咗兩個 chan ...

有無機會玩到全分家?

兩聲道前級同CD/DAC係好貴,後級相對會平啲,要全新又要玩一套Krell西裝十萬八萬走唔甩,
唔怕二手可以揾下 KAV 280P,一萬有交易,同X400i同期,有AV Bypass

否則要睇下其他牌子,但要夾機又一個考慮。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

4Ktv 發表於 2013-6-19 16:34
謝謝 pac 兄的提議, 我會考慮

師兄用緊甚麼AV Processor?同時有BALANCE及RCA 出?我同緊ONKYO  5509,曾試過把多出來的CHANNAL BI AMP中置用,因5509的

BALANCE及RCA能同時輸出,所以把RCA 輸入的CHANNAL部份推中置的低音,而BALANCE輸入的CHANNAL部份推中置的高音,得出來的結果是有力左,但音色就無太大幫肋

星級玩家

chhanthony 發表於 2013-6-19 16:36
有無機會玩到全分家?

兩聲道前級同CD/DAC係好貴,後級相對會平啲,要全新又要玩一套Krell西裝十萬八萬走 ...

我二十幾年前都有set cheap cheap 山水/Marantz 2 channel 套裝機, 跟住停咗又去返睇 AV 更過引, 而家又試返聽古典及中樂可否接受到 , 最近一個月一次個訂了過百隻CD, SACD 古典及中樂返呢, 所以都會逐步試試, 而家 2 Channel power amp 用呢 L/R, 7 channel power amp 會保留玩Surr + Center , AV processor 保留睇AV, 所以下一步都會買部 pre-amp , Pre-amp 又唔一定要一套西裝, 睇二手或全新都未定, 但一定要比我現用AV processor 好多多才得, 如果唔係無意思, 因無得比較, 所以未知方向邊部, 當然老麥, Krell Phantom 亦會係一個好選擇, 聽講水貨王又話 Audio Research 唔錯, 你可試下, 唔知係唔係 ?

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

不如諗下玩monoblock power amp

星級玩家

pac 發表於 2013-6-19 17:30
師兄用緊甚麼AV Processor?同時有BALANCE及RCA 出?我同緊ONKYO  5509,曾試過把多出來的CHANNAL BI AMP中 ...

正正就是我部 Processor 同時有 XLR及RCA Output, Power Amp 亦同時有 XLR及RCA Input, 都想試用2 條 Speaker Cable 去 LF & HF, 但就未試過, , 你 ZX7 300W 去中置已非常有力, 你所講有力咗是否衹是少許, 可能已唔覺, 但對我 150W 可能就有很大分別, 不過我都先問代理有冇問題先