設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: toxix

[討論] 自問識聽歌,識玩耳機既你,入黎討論下,歡迎發表意見

關閉 [複製鏈接]

新仔玩家

toxix 發表於 2013-6-20 01:09
你聽唔聽是但你啦,唉

我訓

我都話聽左 然後?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

聽了也又真是唔知樓主想說乜.

兩個 TRACK 其實也唔好, 如果真是CD, 基本上是地雷碟了, 當然, 是SOUND CLOUD 又真是唔可以要求乜. 但樓主又否認是想說 FILE 差神先難變的問題 WOR, 真是比較奇怪, 等他又說說看吧.

剛去聽了一下原文, 好像是說"用感覺去聽". 嗯~~~

新仔玩家

t1174 發表於 2013-6-20 01:30
聽了也又真是唔知樓主想說乜.

兩個 TRACK 其實也唔好, 如果真是CD, 基本上是地雷碟了, 當然, 是SOUND CLOU ...

未知樓主對於soundcloud 的“破壞力“有何看法?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

另外,樓主說已經有自己的答案,不如就身先士卒公告出來,唔好比人一個又要威又要帶頭盔的感覺。

進階玩家

にっこにっこにー!

76-FC 藍寶石勲章

唔可以放左右咁用對唔係既就得啦

不過問心一句,樓主有無真係見過studio係點樣錄音架?

進階玩家

にっこにっこにー!

76-FC 藍寶石勲章

同埋呢句"再用你認為最好既有源喇叭(一定要有源,價錢最好和耳機相約)"

跟本耳機同喇叭就兩樣玩法,你兩樣同一價錢點樣比落去?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2013-6-20 02:13
另外,樓主說已經有自己的答案,不如就身先士卒公告出來,唔好比人一個又要威又要帶頭盔的感覺。 ...

t1174兄講出左小弟,相信亦都係好多位回過帖既師兄既心聲呢。

小弟好努力咁追晒d帖,又聽晒d track,但係都係一舊雲呢…

其實小弟愚見覺得「最」係無客觀同標準答案既野,但又很好奇師兄既諗法係點?小弟份人比較心急同蠢,希望toxix兄唔好見怪。其實toxix兄介唔介意直接講講,師兄心見中最適合既音源係咩(係咪即係人頭錄音+eq?定係師兄既音源係講緊硬件)?同埋點解師兄會覺得咁樣係最合適?仲有就係,如果我鐘意聽既歌無最適音源咁可以點算?

進階玩家

にっこにっこにー!

76-FC 藍寶石勲章

我聽開初音但無人頭錄音

科林玩家

參考link:
http://evchk.wikia.com/wiki/%EF%BC%B8%EF%BC%B8%E6%AD%B2%E5%B0%B1%E7%9C%8B%E7%A0%B4%E7%B4%85%E5%A1%B5%EF%BC%8C%E6%98%AF%E5%90%A6%E6%82%B2%E5%93%80%E3%80%82%E3%80%82%E3%80%82%E3%80%82%E3%80%82

其實樓主網名係咪叫夢醒夢滅, 點解講既野無分別既

星級玩家

我地呢啲聽 ACG 系或聲優系,鍾意o既歌有出 CD 就已經劏雞還神,好難強求所謂正確/更好o既音源,另外用耳機或喇叭去聽音樂,出街時就唔使講,就算喺屋企都有一個叫 "空間" 的限制,好似我為例,間房擺晒電腦野跟本就冇位擺喇叭,唯有用耳機去聽音樂,基於以上o既限制,唯有加擴換線換 player 來達到自己滿意o既境界