設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] ultrasone pro 900 應該配咩隨身amp?

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
要求唔高
發揮到7成就夠 當然越高越好:071:
budget 5k
唔一定要一手amp(窮能玩耳機係咁架啦:043: )
最好有usb dac 咁係屋企可以駁電腦用
有幾隻amp考慮緊(未試過):
stepdance(1,2), sr71a/2手b, alo international, 2手intruder(不過未見過有人放...)

現時裝備imod + p51...
pro900係未買既 因為如果搵唔到適合既amp就買其他hp算

我係headphone既領域係超新手
希望隱藏既師兄出黎指教下我~~~~~~~~

銀級玩家

師兄,PRO900封閉式來,出街會焗死人的
此外此HP不易推,用檯機較好
(我也擁有此機,但收埋很久了,最近只聽HD600&DT880用Schiit Bifrost+Valhalla推效果OK)

如初接觸HP可建議Senn. Momentum一般評價不錯而且較易推動
歸去,也無風雨也無晴

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

henryctw 發表於 2013-6-13 13:50
師兄,PRO900封閉式來,出街會焗死人的
此外此HP不易推,用檯機較好
(我也擁有此機,但收埋很久 ...

同意的,pro900很難處理,如果要有dac+amp同時可以推好的便攜機,市面上可能未有選擇
也許即將上市的Centrance M8會是一個選擇

不過先想問問樓主是被pro900那些特質吸引?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

專業玩家

hiyori 發表於 2013-6-13 13:57
同意的,pro900很難處理,如果要有dac+amp同時可以推好的便攜機,市面上可能未有選擇
也許即將上市的Cent ...

我係中意佢既細節表現同埋聲音既立體感

不過我試果陣係用fd部台機(好似叫SLP)

聽人講pro900好難推好

所以我怕隨身推唔出佢既實力

另外回應番herny師兄

我預左出街用hp會熱 開放式既隔音...好一般

e+用緊既開放式動圈入耳完全冇隔音可言

成日開到好大聲 我怕對耳仔唔好

momentum亦都係我考慮名單之內 不過人地話性價比好似麻麻地

鉑金玩家

Pro900推得好可以好好聲, 但如果隨身聽真係勉強左d!

專業玩家

今次純分享 是咁的

今日去 甘猩 試左pro900

試左ipv直推, p51, international, music field平價台amp(~1.5k)

話說佢地d服務態度幾好 隻demo pro900一邊冇聲 佢地即拆隻新既比我試 真係唔話得

但係因為呢個原因 我試果陣隻pro900係未run過...

一開聲果陣 我真係喊出黎

身為ultrasone既次旗艦 竟然比d咁既質素我?

分析力仲廢過我隻7550

低音可以當佢冇 高音非常刺耳 敲擊系樂器亦然 人聲粗糙

音場雖大 但好空 所有聲炒埋一碟 分唔開

大編制完全冇氣勢

經過我親耳聽左頭三個鐘 算係初步run過 d聲唔似一開聲咁爛

改善左好多 係真係好多

配搭p51 或ipv直推 明顯資訊量不足 感覺上好似一張低清既圖咁 起晒格

低音推唔出 搞到高頻偏亮 音場好細 人聲粗糙(p51比較好dd)

但一配international(high gain下) 即刻出番應有既實力

分析力高水準 錄音既底噪 合唱既開口聲 呼吸聲都聽得出

音場大左一個圈 雖然未能稱得上為廣闊 但都有一個中型既音樂廳feel

定位幾準 可能關個s-logic事 我第一次聽到一set完整既鼓係我身正後方 歌手係前面 左邊有guitar 右邊有小提琴

d聲唔再係頭入面 好滿意

但大編制後方既樂器有d混亂 只能聽出果個範圍有d咩 但係氣勢出到黎 未可以叫

低音推到出黎 量唔算多 比較實 彈性一般 下潛唔算好深 有時會同人聲重疊左 分唔開

高音比一開聲收左好多 唔會有過亮&過量既感覺 比w4r暗少許 唔刺耳了

人聲滑左 雖然都有d粗糙 人聲比較後 有距離感 但我幾鐘意 可能有d人唔慣

男聲表現唔錯 夠沈實 某d女聲會有飄唔到既情況出現 但質感唔錯

節奏感幾好 未至於令到你跳舞 但會擺動身體

聽感部分完~~~~~

佩帶感方面 耳機好重 頭頂個design唔係咁好 間唔中會壓到我個頭好痛 郁一郁又冇事-3-

雖然單邊入線 但唔會令佢側埋一邊 好似momentum咁

隔音麻麻 一個身位內既談話聲都聽到(開左音樂)

耳機個單元好震0,0 搞到耳殼都震埋 不過又唔會唔舒服 只係怪怪地

唔知關唔關s-logic事 即使音量開到好大 但音壓(唔知係唔係咁叫)都唔會好大

我聽左三個鐘耳仔完全冇累既感覺 只係耳機好重唔慣...

international 用左半個鐘就變暖蛋...

是次分享完畢~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

預告

下次應該會去試埋pro2900 反正隔音都係一擔擔~.~ (有冇ching知邊度有得試????)

另外centrance M8都好有興趣 隨身玩平衡耳牛 XD

如果同pro900/2900夾聲應該就會咁玩 希望有機會試

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
hiyori + 9 + 9 試聽心得

查看全部評分

銀級玩家

loadinglove 發表於 2013-6-17 18:49
今次純分享 是咁的

今日去 甘猩 試左pro900

師兄有左900咁快就想2900?
兩只耳機其實聲底差不多,2900析力較好但低頻冇900咁凶狠 - 冇錯係凶狠 (我本人感覺),但齒音較900少
歸去,也無風雨也無晴

專業玩家

henryctw 發表於 2013-6-17 22:39
師兄有左900咁快就想2900?
兩只耳機其實聲底差不多,2900析力較好但低頻冇900咁凶狠 - 冇錯係凶狠 (我本 ...

我未買的-3-
因為要等揀好埋amp先買

師兄係邊度試2900架 可否pm我

銀級玩家

loadinglove 發表於 2013-6-17 23:11
我未買的-3-

已PM
歸去,也無風雨也無晴

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2013-6-17 23:11
我未買的-3-

從師兄的回應,可見師兄已經深深喜愛U家那種表現方式,所以…先恭喜你,這種聽感和演釋方式,很難在別家的耳機找到,尤其師兄你喜歡的那種人聲微後偏暗,但做到整體氣氛和立體感的感覺,可說是喜歡或者不喜歡U家pro系的分水嶺了。

當初令師兄著迷的系統,我猜是SPL Phonitor,那種立體感應該是Phonitor的speaker模擬機能,在便攜器材恐怕難以再現了

2900是開放式呢,如果師兄買佢大概真係不太合出街用了,2900現在香港好像很少地方有得試,可能要去不同店家碰運氣了。
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-