設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pepsiman

小弟獻醜 (超級毒蛇入屋~ P.78,2010-06-22)

進階玩家

呢d 咪鄰居囉... 少少嘢就嘈到爆...
睇下佢個女有冇彈琴... 一聽到就去搵絛蕉黎投訴佢... {:4_63:}
TV: 三叔 37"
前: iQ5
中: iQ60c
後: kef 旦仔
amp: 安記 607
sub: vel 10Q
BDP: PS3 silm
Media Player: nooctec v8

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 330# ryanenen

隻roger已經還番比朋友,我相信淨係用roger一定唔會投訴震,
因為佢有用等於無用,仲衰過我將前置set做large既表現.
其實我覺得樓上已經o係有o的要求過高,我自問唔算過份,
由以往-15db轉到-24db睇,連我個工人都話唔算大聲,
佢仲係要投訴,我真係無能為力.
唉...,唔想再講,就o黎有AV抑鬱症.....
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

呢d 咪鄰居囉... 少少嘢就嘈到爆...
睇下佢個女有冇彈琴... 一聽到就去搵絛蕉黎投訴佢...  ...
wangtalltall 發表於 2010-3-23 10:07

無錯,我都o係廁所度聽到樓上傳o黎o既琴聲,
不過我唔敢肯定係唔係屋企傳出,
所以唔想誤中副車,正所謂禍不及鄰居...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 331# ryanenen

我身為一個奉公守法o既香港人,係唔會知法反法o既,
不過法例係保障每一個香港人,所以我會依法辦事...
(請留意第6點)

建築地盤發出的噪音

(1) 除第(6)款另有規定外,任何人於下午7時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在任何地方使用,或促使或准許使用,任何機動設備進行任何非撞擊式打樁工程的建築工程,並在使用該等設備時,出現以下情形,即屬犯罪─ 列條件。
(2) 除第(6)款另有規定外,任何人於下午7時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在指定範圍內的任何地方進行,或促使或准許進行,任何為施行本款而訂明的建築工程,並在進行工程時,出現以下情形,即屬犯罪─ (由1994年第2號第3條修訂)
(3) 除第(6)款另有規定外,任何人於非公眾假日的任何一日,由上午7時至下午7時,在任何地方進行,或促使或准許進行,任何撞擊式打樁工程,並在進行工程時,出現以下情形,即屬犯罪─
(a) 未持有與該工程有關的有效建築噪音許可證;或
(b) 不按照與該工程有關的有效建築噪音許可證上所列條件。
(4) 除第(6)款另有規定外,任何人於下午7時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在任何地方進行,或促使或准許進行,任何撞擊式打樁工程,即屬犯罪。
(5) 除第(6)款另有規定外,任何人犯本條所訂的罪行─
(a) 經第一次定罪,可處罰款$100000;
(b) 經第二次或其後定罪,可處罰款$200000,
而無論任何情形,繼續犯罪則可按犯罪期間處罰款每日$20000。 (由1994年第2號第9條修訂)
(6) 住用處所的業主、租戶或佔用人,可在未備有有效的建築噪音許可證的處所進行建築工程,但─
(a) 該建築工程須僅限於由業主、租戶或佔用人(視屬何情況而定)進行;
(b) 可用作建築工程的唯一機動設備為便攜式的和在設計上不必其他形式支撐而能手提操作的;及
(c) 在任何一段時間內,有關的處所只能有一項機動設備正在使用。 (由1994年第2號第3條代替)

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

咁咪請假休息下,
礸下天花,
攪攪隔音工程law,
咁大project,
睇怕都要半年. ...
ryanenen 發表於 2010-3-23 10:36

假唔係咁易話請就請,
不過為咗屋企o既工程盡快竣工,
唯有收工返去鑽一鑽,飯後又鑽一鑽,
但我會堅守原則及守法,
晚上11點前一定收工...

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
sk555 + 8 I 100% support u~~brother

查看全部評分

進階玩家

百事超人對d "籮" 咁熟悉...佩服!!
咁一得閒就鑽下...重要鑽天花... 睇下佢又搵條蕉講乜 {:4_61:}
TV: 三叔 37"
前: iQ5
中: iQ60c
後: kef 旦仔
amp: 安記 607
sub: vel 10Q
BDP: PS3 silm
Media Player: nooctec v8

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

睇嚟....真係要認真諗下換Sub仔喇!
不如試下雄爺個隻 Martin Logan 啦,堅正喎!!! ...
bigpun1975 發表於 2010-3-23 13:40

先前我都諗過係十仔累事換咗佢,
但經尋日一役之後,發覺根本唔係十仔o既錯,
隻十仔己經細聲到輸比隻mm6喇...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

日本 Denko線韌唔韌o架?
用o黎吊頸會唔會斷先...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

尋日將對surround駁埋落後級度玩,
點知發現右邊sur又燒咗隻高音單元,
已經係第二次,唔通連個喇叭都唔鍾意我...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 347# hkp1196

畀條毛你就得...