設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: r32

[投影機/幕] Sony VW1000ES開箱

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

剛才出廳重試600M, 色温真的與1000ES非常接近.

600M兩呎半看到晶格;
1000ES可以微距看 :043:

600M播那個屋頂的剪影鏡頭下半截陰影區內, 充滿塊狀噪聲;
這方面1000ES看落如同印刷品一樣 :love_china:

後者精細度和訊噪比兩者兼得, 因此Sony將它稍作改裝就成為賣三倍訂價的DCI production monitor pj, VPL-GT100 :
VPL-GT100

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Bomb_Dance 發表於 2013-6-8 22:13
先來撥一下冷水︰

由於數碼相機的自動白平衡在拍攝電視時一般都不會準確,所以除非你的數碼相機是用D65光 ...

是否相機白平衡問題我唔敢講
但係...樓主影完相之後...應該睇過覺得無問題先post上o黎
我只能夠根據樓主o既相作比較
色溫準唔準...真係要問樓主先知...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

ilavbnm 發表於 2013-6-9 00:05
是否相機白平衡問題我唔敢講
但係...樓主影完相之後...應該睇過覺得無問題先post上o黎
我只能夠根據樓主o ...

確係小弟大意, 600M嘅相唔準, 因為佢係直接發光, 我實在無力令佢準, 無架生亦唔懂點去cal佢哋.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

想當年港版Hi Vi由第二期買起, 約莫第五期介绍Barco, 重寫信去領事館攞公司地址, 而家Hi Vi出到三佰多期, 眨眼25年大畫面之夢才實現 :042:

一次實現三個願望 :
第一個pj、3D、4k一步到位

下一步是4k訊源和 60 Hz upgrade

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

關於PS3 4K Gallery, AV room無上網, 要搬PS3返屋企, 來回咗幾次.

好不容易上MySony JP, 過三關才開得account, 最麻煩是要輸入正確的片假名.
等他們電郵十二位密碼給小弟.

然後上Sony Entertainment Network開戶, 試過多種方法都未能免費下載Playmemories Studio 2.0 / 4k edition, 現在只是用30 days trail.

1. 不論上全世界那一個SEN, 它感測到你身在香港, 就自動轉你去SEN HK, 可那組12 digit code在香港根本無效, 即是說那台PS3要在日本上網才可以免費下載Playmemories Studio 2.0;

2. 已經入到4k photo但PS3疑似和1000ES握手失敗, 說小弟的TV未能支緩4k訊號 ←荒謬

3. 據Playmemories Q & A載, 就算成功生成4k圖像, 1000ES info.都只會顯示1080p60 ←荒謬, 怎分辨輸入的4k還是1080p (由於HDMI 1.3頻寬關係, 4k still由十二個分割畫面組成)

4. 已經跟足AVS Forum指示step by step, PS3 up最新版, 在美國一樣有失敗case.

5. Playmemories Studio 2.0不同地區版本未必能交叉安裝, 好明顯我安裝的一個與AVS介紹的一個設定安排有分別.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

..........

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

Believe it or not?????????

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

r32 發表於 2013-6-9 08:06
想當年港版Hi Vi由第二期買起, 約莫第五期介绍Barco, 重寫信去領事館攞公司地址, 而家Hi Vi出到三佰多期, 眨眼25年大畫面之夢才實現 :042:

一次實現三個願望 :
第一個pj、3D、4k一步到位

恭喜師兄,等了那麼久終於得償所願。
「こちらが話す内容を理解してもらえないのは話し手にとって面白くないが、最初から知っている相手に既存の情報を伝えても意味がない。」(不管說甚麼,對方都無法理解的話無異是對牛彈琴;但是跟早就知道的人大談既有的資訊更沒有意思。)――佐々木《涼宮ハルヒの分裂》

乞丐甲隨筆

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

Bomb_Dance 發表於 2013-6-9 09:02
恭喜師兄,等了那麼久終於得償所願。

Thanks

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

推倒重來.

場境一 : 家中客廳
設備 : BDP-LX91, KRP-600M, 自訂mode

場境二 : 家外AV room
設備 : PS3, VPL-VW1000ES, reference mode, 對比度減五格, 其他保持出廠設定不變, Auto IRIS開, 燈胆全開

相機 : Olympus XZ-1, 光圈1.8, 白平衝室外日光
環境光 : 全黑

上 : TV;
下 : pj