設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ADA

[藍光播放機] Pioneer BDP450 點改好? (完成摩機)

星級玩家

處理得好靚仔
用咗銠座, 啲對比度應該會大咗, 色會濃啲.
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

dpcs 發表於 2013-8-26 00:55
處理得好靚仔
用咗銠座, 啲對比度應該會大咗, 色會濃啲.

多謝師兄提議, 但我始終是以 2-channel 為主, AV 的要求較低, 所以這次貪過引摩完就算.
亦不會再大額投資落去, 所謂見好即收.

評分

參與人數 3威望 +26 金錢 +16 收起 理由
jastudio + 6 絕對認同,認清線路重點對症下藥.
billymud + 10 + 6 收放自如, 大家風範!
manblood + 10 + 10 正解

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

先多謝給小弟加分的師兄 ... 謝謝.

埋尾, 都無咩特別, 看圖吧, 已試機, 無爆炸.
摩改這部 BDP 暫時完, 不加碼了, 留彈藥在 2-channel,
剛剛定了2支紅殼5693.

那2條連接線是純銅線.

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +16 收起 理由
jastudio + 4 一定要加分
billymud + 6 + 6 移形換影, 靚!
lut + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

Ching 好靚仔,咁移位法都被你想到,你都玩到出神入化。我都想入部450, 唔知sacd 效果好不好,都未買。

鑽石玩家

anthony88 發表於 2013-8-27 08:50
Ching 好靚仔,咁移位法都被你想到,你都玩到出神入化。我都想入部450, 唔知sacd 效果好不好,都未買。 ...

見笑了 ... 班門弄斧, 跟高手比還有距離.

其實我原本打算用一塊6cm x 18cm 1mm厚 的鋁片的, 會更美觀, 問過價, 不算太貴,
但手頭上有多條剩餘的鋁條, 所以用埋佢囉.

見習玩家

改得感好心機,小弟佩服~
但係,音頻噶模擬部份(我哋大陸係感叫,雞腸叫Analog)可以改成線性供電,用Transformer其實只要多一步,係個Switching Power Supply取電,切斷原來供過去Analog部份個幾隻OP Amp噶電源,一般係+5V,+3.3V系供去個Mon度,剩低個組+-12V系供摩打同一大堆電路用,一般滴平價機都係感上下噶了~
上面講到切斷OP Amp供電,用個組+5V去驅動繼電器(可唔可以感搞就要視乎個組+5V電流夠唔夠猛,滴部Pioneer就唔多清楚,我目測個Switching Power Supply仲可能再縮水滴添,唔系單獨出個組+5V,係由+-12V個組在經穩壓降壓而成噶+5V,個組+3.3V同理,為左減低個Power Supply噶負擔,有必要時要去除個組+5V,個繼電器直接由+12V供電,到時先至考慮個繼電器噶品種),個Transformer系個IEC座取N,過左Fuse再取L,感樣就唔會犧牲安全,Fuse個A數相應加大小小,AC230V再接到繼電器處,經原機Switching Power Supply驅動繼電器,使個Transformer通電~
過左個Transformer之後,就要過穩壓到原OP Amp供電,滴價位噶機頂曬籠用JRC4558之類噶OP Amp,個Transformer輸出噶電壓要適當提高,如果唔係,Mod噶意義唔大,原機只有+5V,因此所以輸出個度要用交聯電容,若改為+-15V,可以比只OP提供更加好噶工作環境之外,最緊要噶係唔洗用交聯電容(只OP噶4同8腳系供電腳,千萬要注意噶係4腳,因為原機目前噶供電法,4腳肯定系左接地噶,必須要斷開個幾隻OP4腳噶接地,米個組-15肯定放煙花)
感樣就基本搞掂,如果再想再一步提升聲效,再高階滴就連個DAC部份都搞埋線性供電,不過部機噶底子值唔值得感攪,就另外一回事了,不過我都係簡單滴建議Ching將個幾隻OP隔離噶退交聯電容換成高級滴噶品種,睇電影High滴噶話上Nichicon KZ就冇錯了,爆到亂籠都唔會亂曬陣腳,不過不宜用多,因為此電容口味幾重
Err~希望對Ching有滴幫助啦,此供電方式參照我本人一台老爺機Denon DVD-5000

補充內容 (2013-8-27 12:16):
死人咯~我段野白打,原來靜HDMI咋?

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +10 收起 理由
jastudio + 6
lut + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

Flagson 發表於 2013-8-27 12:04
改得感好心機,小弟佩服~
但係,音頻噶模擬部份(我哋大陸係感叫,雞腸叫Analog)可以改成線性供電,用Tran ...

謝謝師兄提供的資訊, 很有參考價值, 小的學習了.

見習玩家

ADA 發表於 2013-8-27 12:25
謝謝師兄提供的資訊, 很有參考價值, 小的學習了.

我睇貼唔認真,真係唔好意思,但以上噶改機方法適合帶Analog輸出噶機器~
我再更新改法,改Transformer之前個段唔洗改,就之後乾脆就黎狠滴,全部改線性電源供,方法亦都好簡單,個Switching Power Supply單純就作為驅動繼電器之用,直接可以選用12V噶品種(成臺機都帶得起,冇理由帶唔起個繼電器掛?)而且臺機又系用軟啟動,個Switching Power Supply要接收Pulse信號先可以開機,要保留原機遙控開機功能,只能夠感樣改~
係資金充足噶情況下,個Transformer個功率儘量要比原機標稱噶大大概兩到三倍,畢竟部機入面都幾空下,再大滴都無妨,裝得落去就可以了,每一組供電都要一個獨立噶繞組,+3.3v +5v +-12v可以分開三組黎供,Transformer輸出噶電壓如果系定制噶話,需要整流濾波出左黎噶DC值至少再要高兩到三Volt,再簡單滴,去舊貨市場穩滴易手CD拆機噶Transformer,如果系MIJ噶例如BANDO或者系TAM都系不可多得噶好貨,大部份都系Sony,Pioneer,Denon等等滴舊機拆出黎噶,而且易手野最緊要系平,除非Ching您用Sharp噶超低壓差穩壓,如果只係用普通噶78xx,79xx同埋317,337穩壓噶話,滴部就要做足功夫了,穩壓完之後,就可以連接Mainboard各處了~
至於效果如何,係未改好之前一直都係未知數,而且D部Pioneer講真只有個殼係Pioneer,入面D野同普通D強國機冇太多實質性差別,至少D Cap我一眼望過去就已經周身唔中意,但畢竟係當玩具感,玩玩亦無妨

補充內容 (2013-8-27 14:14):
我再補充一點,因為D臺機系冇Analog Audio Output,凈得Digital出,係連接線方面可以用Teflon線皮噶鍍銀線,音頻方面換左鍍銀線會表現得好強烈

補充內容 (2013-8-27 14:18):
但係Digital,因為系高頻噶Pulse(有Skin Effect),理論上用Teflon(電容細過PVC)鍍銀線會提升一定噶性能~

鑽石玩家

Flagson 發表於 2013-8-27 13:57
我睇貼唔認真,真係唔好意思,但以上噶改機方法適合帶Analog輸出噶機器~
我再更新改法,改Transformer之 ...

謝謝師兄再次回覆及更新, 這機摩改暫告一段落, 如小的發現需要延伸其效能, 自會向線性電源進發.

黃金玩家

移形換影, 靚!

billy