設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[外國] 魔法青春 -《哈利波叔:混脹王子的背叛》小評 (冇內容劇情)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我尋晚睇咗夜場,首先聲明我冇睇過任何一冊的小說,但一至五集的電影版有睇過,今集仍然係好似交功課咁去戲院睇,沒有太大期望,最大的期望只係想睇IMAX啫,出來嗰十二分鐘好似唔多夠喉,反而睇開頭 "魔幻聖誕頌" 3D預告片就覺得相當過癮,睇怕上畫嘅時候又會去IMAX幫襯。
今集打鬥場面真係寥寥可數,只有頭尾兩段,大部份時間都係集中講波特他們的青春期愛情故事,我視之為 "魔法青春",無論可能因為 "吸血新世紀" 成功吸納一班年青觀眾,定抑或故事發展所需,這些劇情的出現也無可厚非,但非動作瑒面又確實太多,最慘係套片一啲都唔緊張,我覺得仲好似睇緊電視劇,至於動作及特技場面,頭段3D喺電視廣告show晒出嚟咁濟但仍然幾精彩,至於尾段喺山洞嗰場我覺得拍得還是不錯,起碼將黑暗環境中腹背受敵嗰種無助感表現到出來,但爬上嚟的 "咕嚕" 我真係忍唔住笑咗出嚟,結局
鄧不利多被殺因為我早幾年聽人講已經知道,所以沒有太大詫異,詫就詫咗 "混脹王子" 原來講得咁少?演員方面,哈利仔笨拙的演技已不想多提,傻頭傻腦的榮恩仍然做丑角角色,但越大越索的妙麗在呢集又靚咗好多,直頭係兩個半小時的精神支柱!!!

我會俾70分 (100分為滿分)

高級玩家

根本呢套戲拍得吾合格要留ge剪晒, 無啦啦又自創d野加入去, 至於"魔法青春", 原著都係差吾多, 不過如果拍戲就吾應該focus響呢d度.
無睇書ge會覺得拍到一忽忽, 吾知up乜睇左書ge會覺得

我係fans都只會比60分(100分為滿分)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

黎緊禮拜日睇,睇完至敢睇你地既report

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

集中講波特他們的青春期愛情故事,我視之為 "魔法青春"

HSM + Magic

進階玩家

Woo ~~~ 好彩仲未買飛 ... 都係等2012年推出嘅 > Harry Potter Years 1-7 Blu-ray Boxset! (純綷個人意願)
撒亞昌

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

十分同意劉兄既看法, 琴日看完IMAX.

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇完有d失望,同一舟兄感覺差唔多,遲小小至出report!

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟都仲係掙扎梗, 是否應該入場睇呢套戲
系列既一二集拍得好好, 三四集拍得變晒味, 第五集又拍得好返......諗住第六集應該唔會差得去邊至係...... 點知原來又係流野
期望佢最後一集拍好啲