設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: janleung9035

[請教] SR507 + HT528 外,仲有冇其他選擇呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果兩部機d聲差唔多...咁YAMAHA好似平好多喎,其實個dts-HD有冇用?因為ONKYO部有而YAMAHA部好似冇.
我棯我都係一次過買一 set 5.1 speaker,到我真係識聽同埋個銀包回到氣先考慮升級啦(岩岩買左樓...睇怕都有排先回 ...
janleung9035 發表於 2009-7-17 01:01

係喎.....唔好意思,冇睇請楚就答你,dts-HD同DD Plus, TrueHD 係新世代音效非常重要,如果你短期內或將來會買bdp,咁一定買607,除非你唔會買bdp 同睇 bd ,只係睇 DVD 咁就買365

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我間屋因上手已拉好後置的喇叭線,所以冇得換.雖然唔係黑紅最雞果隻,不過都唔方係好野黎.同埋其實以呢個級數的入門機黎講線才的影響大唔大呢?(因小弟成日都覺得係好靘的機先對線才有高要求)

其實本身打算用返手頭上 ...
janleung9035 發表於 2009-7-17 01:15
線材影響當然大,你睇下其他師兄,一摘千金買條線D post就知,不過平有平玩,貴有貴玩!
最好用住手頭上D線同跟機電源線玩一排先,先知缺少D咩,再換D靚線先知有咩分別!

進階玩家

係喎.....唔好意思,冇睇請楚就答你,dts-HD同DD Plus, TrueHD 係新世代音效非常重要,如果你短期內或將來會買bdp,咁一定買607,除非你唔會買bdp 同睇 bd ,只係睇 DVD 咁就買365 ...
maner394 發表於 2009-7-17 01:23

Sorry唔係好知bdp係乜,不過507同607的價錢又有一段距離了.

進階玩家

到而家為止好似ONKYO SR507 (約$2800-$2900)+ Canton 120MX ($2200-$2300)最似樣.(當然我都會去聽下先)
不過好似就黎av展,我應唔應睇埋到時會唔會有其他選擇呢?

1萬

黃金玩家

Sorry唔係好知bdp係乜,不過507同607的價錢又有一段距離了.
janleung9035 發表於 2009-7-17 02:04

bdp=blu-ray player
bd=blu-ray disc
607高一級價錢正常高D

進階玩家

bdp=blu-ray player
bd=blu-ray disc
607高一級價錢正常高D
maner394 發表於 2009-7-17 02:13

我只知607玩到7.2而507唔得,如果唔打算玩7.2,仲有其他因素要買607嗎?(因唔想一開始就買得咁貴,又再次加butget)

ps:真係多謝哂各ching的幫忙.

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

因為上年我都係同樓主差不多 , 果時想買 onkyo 606+kef 1005.2 , 點知606 無貨就轉左 705 , 之後又買拖板,又hdmi線,bdp ...買買下先驚覺用左萬幾蚊(雖然唔係d咩貴野,全都係入門貨式) 不過由原來6-7千預算足足超左一倍 . 由其樓主已經上左呢個毒網 , 好快又會身中劇毒 .... 所以個預算最好預鬆少少 .
我間屋因上手已拉好後置的喇叭線,所以冇得換.雖然唔係黑紅最雞果隻,不過都唔方係好野黎.同埋其實以呢個級數的入門機黎講線才的影響大唔大呢?(因小弟成日都覺得係好靘的機先對線才有高要求)

其實本身打算用返手頭上 ...
janleung9035 發表於 2009-7-17 01:15
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

進階玩家

因為上年我都係同樓主差不多 , 果時想買 onkyo 606+kef 1005.2 , 點知606 無貨就轉左 705 , 之後又買拖板,又hdmi線,bdp ...買買下先驚覺用左萬幾蚊(雖然唔係d咩貴野,全都係入門貨式) 不過由原來6-7千預算足足超左一 ...
里奧 發表於 2009-7-17 10:21

好明顯而家挑戰自己的自制能力

1萬

黃金玩家

好明顯而家挑戰自己的自制能力
janleung9035 發表於 2009-7-17 12:59

只要排除萬難,奇蹟就會出現

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

個大奇蹟日就係樓主加大左<預算>囉 ~ XDDDDDD
其實 607 + 5隻小寶寶 + 威記SUB仔 ..... 都唔錯 .
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7