設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kelvin_chung78

[請教] LX55 聲畫不同步

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

PQLS 係要好的HDMI線,先至正常運作。PQLS問題在於用了HDMI Control channel 去傳輸高頻時鐘同步。可惜的是就算大公司的HDMI線都會係CONTROL Channel線平做省錢,所以出事。來自: iPhone客戶端

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都試了三條線之後,用條Chord Silver plus PQLS先至完全正常運作。來自: iPhone客戶端

星級玩家

小仲 發表於 2013-6-1 18:49
咩戲?

我試過係total recall有聲畫不同步,其他OK

最後較左lip syns 同 125ms就OK番哂

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

PQLS 比我既感覺只係定位好左小小 {:9_431:}
【苦盡甘來】

黃金玩家

我用 onkyo av amp + lx55 都要 set a/v sync !

之前諗住不如換埋 pionner av amp 都係因為佢話 support PQLS ! 以為會好的!

原來都係一樣!好彩師兄們分享!如果唔係轉品牌試新野點知都係得個吉!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

vicchow 發表於 2013-6-2 17:03
PQLS 係要好像HDMI線,先至正常運作。PQLS問題在於用用HDMI Control channel 去傳輸高頻時鐘同步。可惜的是 ...

我已經係用AQ 過千蚊一條5%銀那條由55去85啦。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

blackcolor 發表於 2013-6-2 23:20
我用 onkyo av amp + lx55 都要 set a/v sync !

之前諗住不如換埋 pionner av amp 都係因為佢話 support P ...

執身彩啦師兄,差啲被啲廣告老點咗。

我中咗獎緊唔想第二個中喇。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

真唔明個PQLS訊號點解唔獨立傳送的,一用前七就自己off。

黃金玩家

YYSKY 發表於 2013-6-2 23:56
執身彩啦師兄,差啲被啲廣告老點咗。

我中咗獎緊唔想第二個中喇。

星級玩家

PQLS訊號係獨立傳送的,問題係HDMI線標準設定上可獨立傳送其它獨立資料的就是Control Channel那對線,而很多大品牌的線都沒有做好呢對冇關係的線。(我都用過AQ HDMI 1都係有問題,換到第三對Chord才穩定。)

問題係Control Channel基本只係做HDMI remote Control和 HDMI info exchange, 要求頻闊好低,又唔常用。所以做得好流好Cheap對正常聲畫都冇影響。PQLS用呢對線跑Clock Sync signal就出事啦。

都唔知可以怪誰,HDMI Spec 話係可以咁用,但全世界用HDMI都唔用Control Channel跑高頻數據時,你更加唔會花錢做好呢對小用途Control Channel線呢。
Spk: AQ Oak , Oceilla silver jumper, B and W Signature Diamond,
Zu Event with Zu Soul Superfly Mk-1B Bookshelf,
B&W CMC2,

NHT Absolute Zero, Mirage OS3, Canton X.3
AMP: Classe CA-2300, Rotel RB-15