設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] Genie 404 一件古董 (中置的影響、4.0 vs 5.0)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟最近用4.0睇戲,前日買了Les Miserables BD回家,太太大聲高呼「乜你套野越搞越衰!你睇d對白縮晒入去好亂!」我扮聽唔到,當我繼續為狼人唱歌感動時,她又拋出一句︰「搞到佢地唱得好差,我聽唔落去。」然後把我遺棄了在客廳,逕自去了洗澡。

小弟知道原因,一套戲幾條音軌,而家1對前置喇叭要負責太多聲音︰前置聲、中置聲、重低音。一對mezzo 6就像你返工,你大老闆、二老闆、同級同事一齊放病假,剩低d野邊個做?一個人做,仲要聽埋電話。我仿佛聽到mezzo 6唱著「關菊英」的《講不出聲》。

講不出聲 講不出聲
 任由自己 半夜驚醒
 我只不過偶爾受了驚
 於是 才遺忘本性

不過小弟未買到重低音。中置方面,因為電視直接放電視櫃上,並沒有空間放中置,打算等買60寸新電視,掛上牆後才有空間放中置。正苦惱之際,竟發現有師兄放genie 404!

小弟對物件份外有情。特別是古物,所以先前明知mirage omd5水貨沒有保養,相同價錢買到行貨os3,但因為喜歡古董,最後還是選了omd5。現在,genie 404出現,而且只需要幾百蚊,omg!是我的了!就買來試試看,看看能否捱到新中置出現吧!不使用也當收集古董,不時把玩一番。

結果!

昨天再播Les Miserables,狼人再唱同一段,天啊,中置的聲音完全不像小喇叭,我已經沒有升級mezzo 5或dali ikon vokal的慾望了!太太說︰「你睇下而家d聲靚幾多,你睇下中間d對白,睇下左右喇叭出d管弦樂幾自在、幾舒坦。」

太太的comment,已經勝過一切小弟的測試和聽感分享。昨晚,太太快樂的看了一段bd,再快樂的看了她的tvb,然後快樂的上床睡覺。好的聲音,能為夫妻生活帶來甜密的一夜。

(tvb忠實fans的她很滿意演員的對白,我也認為故官裡說話時的空間空曠感能重現出來)

小弟中置的目標一直也是數千元的貨色,但買了這件genie 404,除了外形有點不合拍外,聲音上也已經沒有想升級的慾望。恐怕若要有升級中置的動力,要考慮萬元級才有滿足感。數百元的genie 404,為我的尋找中置之旅,帶來一段長久的緩衝空間。

genie 404我的crossover設在100hz,能放出有力、實淨明亮的聲音,鎖碎的細緻聲音也能很好的播放。不過,可能因為是金屬音箱,我覺得他比起木箱的mezzo6和omd5,聲音有點較硬而亮了一點。不過也正好,在中置播放對白和槍聲上,這個特質令我不用調高音量就能聽到實淨、較清楚的聲音。

很滿意!

p.p.s. 小弟完全不懂拍照,用iphone在昏暗環境拍照,傷眼抱歉!哈哈哈!

評分

參與人數 8威望 +65 金錢 +67 收起 理由
rlwk2009 + 10 + 10
sealteam4 + 12 + 4 用家心得
andylau.com + 10 + 10 用家心得
keke323 + 10 精彩報告
pinkspider + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10
grd727 + 3 + 3 精彩報告
ykluk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

404 我都由咗幾年,細喇叭黎講叫做交足功課,不過基於單元及音箱尺寸,音色始終不及 402 離箱及自然。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

yuppi 發表於 2013-5-31 10:17
404 我都由咗幾年,細喇叭黎講叫做交足功課,不過基於單元及音箱尺寸,音色始終不及 402 離箱及自然。 ...

唔擔心, 佢買404都咁快手, 我諗唔使2星期佢就會走去換MEZZO 5, 然後再過2星期就去買P5C~~!!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-5-31 10:25
唔擔心, 佢買404都咁快手, 我諗唔使2星期佢就會走去換MEZZO 5, 然後再過2星期就去買P5C~~!!!   ...

我係好冷靜既,我唔會亂買野既!而且2個禮拜,我要去台灣10日,買唔到既!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-5-31 10:28
我係好冷靜既,我唔會亂買野既!而且2個禮拜,我要去台灣10日,買唔到既!  ...

咁咪去台灣拎返對S520返嚟, 順便幫我買多對~~!!

仲可以去買NEOTECH 3200電源線, neotech sahara itx RCA等等, 大把好嘢你買~~!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-5-31 10:43
咁咪去台灣拎返對S520返嚟, 順便幫我買多對~~!!  

仲可以去買NEOTECH 3200電源線, neotech sah ...

S520台幣好似要$5800,千幾蚊港紙,好似同香港買差唔多價?

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-5-31 10:47
S520台幣好似要$5800,千幾蚊港紙,好似同香港買差唔多價?

香港宜家咩價我就唔係好肯定, 2-3年前問過好似係3千幾~~!! {:9_423:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-5-31 10:48
香港宜家咩價我就唔係好肯定, 2-3年前問過好似係3千幾~~!!

咁真係要帶一對比自己,一對俾陸兄啦!
我今次係純hea團,唔知遇唔遇到佢地呢?

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜 ching
最緊要自己玩得開心
【苦盡甘來】

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-5-31 10:50
咁真係要帶一對比自己,一對俾陸兄啦!
我今次係純hea團,唔知遇唔遇到佢地呢? ...

隨緣啦~!!! {:9_432:}