設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: syau

[請教] 16-35 (or 17-40?) 用係 APS-C 機度去旅行用得唔得?(人加境)

銀級玩家

金耳朵金耳朵學員

BoNLuI 發表於 2013-6-2 09:19
事實近兩年我去旅行大部份相都係用FF 配支16-35影,
我覺得每支鏡都各有功用同長處, 唔係考慮負重問題, 我 ...

Ching 啲相好靚{:9_428:}

星級玩家

17-40 should be enough  人帶景主要係個人同相機幾近黎就
主要係支鏡要cover 到個景
anyway....上FF 係玩prime....

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kantat 發表於 2013-6-2 22:00
如果唔換得機,又要有24105嘅range,我會要支17-85,但質素又好難同紅圈比  ...

就係呢樣先煩....
用過支色盲之後已經同自己講.... 貴小小都係要番紅圈....

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

talestar 發表於 2013-6-2 22:04
17-40 should be enough  人帶景主要係個人同相機幾近黎就
主要係支鏡要cover 到個景
anyway....上FF 係玩p ...

上 FF 玩 prime......
我o岩o岩重係度同自己講緊 6d 6d 6d 6d....... 諗辦法搵部 6d 番黎添!
因為諗深一層 16 x 1.6 係 25.6 都唔及 24 wide....
雖則個 focal length 唔同唔可以咁比....
頭痕~

星級玩家

有心影相,買部ff 無死,
Btw,身邊朋友用corp 機多數都得2個原因, 無錢同唔無心玩。。
有心玩而無錢,只好玩創意攝影,大路的風景或人像唔係影唔到,係有一定局限。成日都打心口。。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

syau 發表於 2013-6-2 22:13
上 FF 玩 prime......  
我o岩o岩重係度同自己講緊 6d 6d 6d 6d....... 諗辦法搵部 6d 番黎添! ...

如果樓主你有心買16-35支鏡行貨價都同6D既Body唔差幾遠啦...儲下錢直上FF果種驚喜一定大過你而家圍繞APSC嚟換鏡...
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

星級玩家

titus614 發表於 2013-6-3 07:37
如果樓主你有心買16-35支鏡行貨價都同6D既Body唔差幾遠啦...儲下錢直上FF果種驚喜一定大過你而家圍繞APSC ...

我都知.... 而家諗緊辦法.....

星級玩家

多謝咁多位師兄嘅意見,
已經決定左上 6D!
都有諗過 5d3, 不過自己一路都用中間對焦加手動多, 所以都係 6D 算
等有 4k 同多小小時間周圍玩先再上!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

syau 發表於 2013-6-3 09:58
多謝咁多位師兄嘅意見,
已經決定左上 6D!
都有諗過 5d3, 不過自己一路都用中間對焦加手動多, 所 ...

Good choice...期待師兄試機相
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

銀級玩家

金耳朵金耳朵學員

syau 發表於 2013-6-3 09:58
多謝咁多位師兄嘅意見,
已經決定左上 6D!
都有諗過 5d3, 不過自己一路都用中間對焦加手動多, 所 ...

歡迎加入6D大家庭