設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 解決家內天線接駁問題!

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

記得曾經向網上問過哩個問題(不過已經唔記得向邊問,如果我向POST76問過,請見諒)
因為家中原本入伙時已經安排好除廳外每一間房(3間)牆身天線插座都可以接駁TV(已試,一直用緊,所以一定既得),但後來倆老要申【有線電視】師傅攪完一輪完工後,TV睇到,有線睇到,不過只限廳一個位,其他3間房以前得既插座無晒訊號,事過境遷一值無人出聲,直到我攪好晒D高清機頂盒之後想向房都睇到,就發現以上問題(無計啦,因為裝完有線之後房無左電視.所以一值無人知)今日搬開晒D野CHECK過已有插線分佈係咁架

而家:

以前:

請問各師兄我而家屋企咁我有咩方法(OR加D咩)可以令到每間房既TV插座可以有訊號睇得番電視呢??
因為真係唔想再用DIY既天線向房去收高清啦,一番風落雨就睇唔到,而家平日都成日睇唔到,煩到嘔!
麻煩咁多位!!!謝謝!!!

進階玩家

ching 我都唔係好sure...
我估應該係你由大廈天線睇無線訊號....聽房無問題
但係你一轉死人有線佢屋外天線由原本天線轉左去有線天線
而有線訊號必須解碼, 包括四個免費台...(高清訊號應該死埋)

如果你已cut 有線, 佢應該會同你針番大廈天線...
如果未cut, 咁你所有訊號要經有線解碼再分...
即係要駁分插&一屋都係線 & 一向差既有線畫面會更差....

我呢個係10年前cut有線既經驗....
唔知高清之後有線制式有無變
有錯請各ching 唔好留手...
TV :Pionner Kuro 500A
AMP:Pionner LX51
前中置:KEF5001
後置:Mirage Prestige
Sub:Sunfire HRS-8
BDP:Pionner BDP-51FD, PS3 Slim

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

係咪全部駁通架?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

好復雜咁喎!
如果ching你話你icon張相係你本人,我諗大把ching撲入黎教你!
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

似係有線師父無同你駁通入房, 不如你開左有線面板影張相來睇睇

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

搵到個post唔知你有冇用
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8161784

主線即是由大厦公共天線,入牆到你家,即是 A 線,
而 D 線就由牆插分入房,假如你有三房,即須 3 條 D 線分別入 3 個房。

如你無須接駁收音機,則無須要此牆插,
直接將主線接駁放大器,再由放大器經分線器,分配給各房 D 線,
及廳 TV。

星級玩家

ching 我都唔係好sure...
我估應該係你由大廈天線睇無線訊號....聽房無問題
但係你一轉死人有線佢屋外天線由原本天線轉左去有線天線
而有線訊號必須解碼, 包括四個免費台...(高清訊號應該死埋){:6 ...
bugigi 發表於 2009-7-15 19:53

m..........唔係高清睇唔到,係咩都睇唔到!(就好似比佢cut晒我房d線一樣)

星級玩家

好復雜咁喎!
如果ching你話你icon張相係你本人,我諗大把ching撲入黎教你!
lamdog 發表於 2009-7-15 22:50

要咁...............................架??嗚~~嗚~~

黃金玩家

要咁...............................架??嗚~~嗚~~
kcandy0000 發表於 2009-7-16 01:18

唔係,我講笑咋,因為睇圖真係好復雜,你問的ching用咩線整靚d畫面仲易,你話點解會無野睇,我諗真係要慢慢試下先得!
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

星級玩家

唔係,我講笑咋,因為睇圖真係好復雜,你問的ching用咩線整靚d畫面仲易,你話點解會無野睇,我諗真係要慢慢試下先得!
lamdog 發表於 2009-7-16 01:33

哈哈~~我都知,真係好復雜,我睇下照照比妳地望望,可能望仲妳地覺得仲復雜,哈哈~~~