設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Miran

[主題新聞] PIONEER 藍光影碟播放機觸目登場『BDP-3220K / BDP-3120』 (新聞...

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

YYSKY 發表於 2013-5-29 02:49
飛仔好命食住呢個時世,賣到斷哂貨,3K65平靚正加啲啲傻去邊處搵呀。

啲S牌P牌又唔爭氣,可能見我地少人 ...

其實我覺得...某程度上...菲記做就左O記就真
O記93/95之前雖然都有人講...但未有好似依家咁熱鬧
反而菲記9500曾經引起過一片熱潮
但係...9500最尾就引起另一個"媽媽"聲o既熱潮
再加上93/95功能上(iso/外掛字幕等功能)比其他吸引
所以菲記先會失去優勢...而O記亦可借勢抬頭

如果菲記生性D攪好QC
我相信...菲記9000系列o既BDP已經佔據左中價BDP市場
但9700已經係第三代...依然有咁多問題...仲叫人點有信心
仲話要讚...好似難D囉...

PS
利申...我依家用緊S790...曾擁有9500&9600...O記一部都未擁有過...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鉑金玩家

lx55 是否出新型號呢? lx56之類?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

mantam121 發表於 2013-5-28 23:14
幾時先有旗艦機出???

睇個勢...應該唔會再有旗艦機出囉
就算有...比盡都係3幾千元級別o既所謂旗艦機
因為BDP已經普及...高階機只有發燒友會買
市場點都唔及普通家庭市場大
所以...最後只有一少部分品牌願意繼續出高階機
市場一向都係咁...DVDP當年何嘗唔係咁呢...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2013-5-29 10:11
其實我覺得...某程度上...菲記做就左O記就真
O記93/95之前雖然都有人講...但未有好似依家咁熱鬧
反而菲記 ...

市場經理要讚,工程產品開發者要抄由其寫軟件的更加要抄。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

好懷念十幾年前買過P記的LD高階機,price 要10K

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

YYSKY 發表於 2013-5-29 12:51
市場經理要讚,工程產品開發者要抄由其寫軟件的更加要抄。

其實9700個價都唔算特別進取
9500後期$2XXX...9600貨尾都係$3000頭
而且9500&9600用料仲重過9700(有人話9700隻環牛細左...外殼亦唔係金屬)
如果9700仲想賣返$5000-$6000根本唔可能
加上9500&9600前兩代QC口碑都唔太好(聲畫表現的確唔錯)
如果9700仲要賣$5000-$6000你會唔會買?

口碑係累積返o黎...O記8系o既機喱度都有C兄話用到媽媽聲
但由9系開始媽媽聲就少好多...所以O記9系之前o既機並唔能夠帶起熱潮
一個品牌能否維持聲譽...除左廣告/打手...品質係更重要...

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

專業玩家

Pioneer唔知咩事呢, 不論AMP或BDP.......好似都好靜咁
我的窮鬼器材
BDP: Pioneer BDP-LX55
AMP: Pioneer VSX-819  
5.1: Mordaunt Short Carnival (1,5,7)

專業玩家

以前買dvd機駁mic, mic的輸出去speaker度好細聲
唔知lee部會唔會好d