設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 忠烈楊家將... J J 小評 (含內容)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我印像中既楊家將係細細個果時睇TBB套楊門女將而認識,如果以而家既Standard黎睇,我除左用星光熠熠黎形容當時既卡士外,我搵唔到更適合既形容詞,所以知道有套"忠烈楊家將"既電影就即刻睇睇佢乜野卡士先,哇!睇落都唔錯丫,中港台既型男差唔多都o係晒度,但睇下d女主角陣容點解好似一個都唔識既,咁估計套戲既剛陽味應該都好偏重o下。

故事相信大家都耳熟能詳,不過即管講講比d未接觸過呢套戲既年輕朋友聽聽,楊家細仔得罪國丈,連累老豆對抗遼國時慘被國丈"扇"左一劑,楊媽媽知道後即刻派出七子去營救老豆,但有預言大師批命已經講左七子去只有六子回 (其實楊家除左比國丈"扇"左外,呢個大師相信"扇"得佢地仲甘),所以最後係剩翻幾多個仔返到黎,相信大家都好清楚。

雖然睇前已經預左係睇佢地點死 (指楊家六子),不過感覺都唔係太好。套戲102分鐘已經唔係長,但因為交代既野實在太小,同埋我略嫌套戲有某d場景拖慢左d,不過話時話如果唔拖下,套戲既片長會更短,咁隨時比人話呃錢回水就唔好啦!

總結:你話套戲好悶又唔係,每個角色都算做得稱職,打仗場面亦都拍得唔錯,不過睇住七子咁樣以卵擊石既打法,會睇到個人好"盟"掙,懷住呢種心情,睇完個心始終唔係咁太舒服,所以我只會建議大家套戲一睇無妨,不過唔睇我覺得都無乜損失。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
RiceR9 + 10 一定要加分

查看全部評分

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我剩係記得梁朝偉死得好慘咋
同埋6哥八卦棍 ....其他唔記得{:9_434:}

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

TBB電視劇"楊家將"演員表

楊令公楊業——楊澤霖 飾
    楊令婆佘賽花——湘漪 飾
    楊大郎延玉——黎漢持 飾
    楊大娘張金定——歐陽佩珊 飾
    楊二郎延定——吳鎮宇 飾
    楊二娘雲翠英——商天娥 飾
    楊三郎延安——李國麟 飾
    楊三娘羅素梅——毛舜筠 飾
    楊四郎延輝——苗僑偉 飾
    楊四娘羅氏女——龔慈恩 飾
    楊五郎延德——黃日華 飾
    楊五娘馬賽英——謝寧 飾
    楊六郎延昭——劉德華 飾
    楊六娘柴郡主——劉嘉玲 飾
    楊七郎延嗣(前世為雷震子)——梁朝偉 飾
    楊七娘杜金娥——曾華倩 飾
    楊八妹延琪——楊盼盼 飾
    楊九妹延瑛——周海媚 飾
    家將孟良——秦煌 飾
    焦贊——陳榮峻 飾
    杜大娘——李香琴 飾

宋朝皇族朝臣大將

宋太祖趙匡胤——林立三 飾
    宋太宗趙光義——李龍基 飾
    宋后——呂有慧 飾
    潘妃——莊靜而 飾
    八賢王趙德昭——湯鎮業 飾
    包拯——盧海鵬 飾
    寇準——夏雨 飾
    潘洪——劉兆銘 飾
    潘龍——駱應鈞 飾
    潘虎——陶大宇 飾
    潘豹——潘宏彬 飾
    潘夫人——蘇杏璇 飾
    張御史——秦沛 飾
    崔公公——何桂林 飾
    呼延贊——劉丹 飾
    呼延丕顯——廖啟智 飾

遼國皇族大將

蕭太后——李琳琳 飾
    遼王——劉江 飾
    二公主碧蓮——唐麗球 飾
    大公主青蓮——戚美珍 飾
    蕭天佐——郭鋒 飾
    蕭天佑——許紹雄 飾

天界諸神及其他角色

八仙_呂洞賓——周潤發 飾
    八仙_何仙姑——鄭裕玲 飾
    八仙_韓湘子——萬梓良 飾
    八仙_漢鍾離——譚炳文 飾
    八仙_曹國舅——張英才 飾
    八仙_藍采和——陳復生 飾
    八仙_張果老——鮑方 飾
    八仙_鐵拐李——朱鐵和 飾
    玉皇大帝——曾江 飾
    華山聖母——汪明荃 飾
    觀音大士——趙雅芝 飾
    九天玄女——張曼玉 飾
    金童——李樹佳 飾
    玉女——邵美琪 飾
    鬼谷子——黃允財 飾
    五台山高僧——吳孟達 飾

2萬

三潮玩家

J J

RiceR9 發表於 2013-5-27 11:13
我剩係記得梁朝偉死得好慘咋
同埋6哥八卦棍 ....其他唔記得  ...

係咪亂箭比國丈射死,之後被棄屍落河。

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

lkljason 發表於 2013-5-27 12:02
係咪亂箭比國丈射死,之後被棄屍落河。

話係雷神托世....就咁射箭射唔入,
要係額頭介塊皮遮住對眼先射得死
係我童年陰影

進階玩家

lkljason 發表於 2013-5-27 12:00
TBB電視劇"楊家將"演員表

依家邊度請得到果D演員?
製作費加上演員費就上億