設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] Pioneer LX73 + BDP-440/450 有bug

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
終於得閒有時間打野喇..... 我 3 個月前曾經 post 過話部 LX73 自動 restart, 試過好多唔同方法搵個原因,  轉過唔同port 位, 換過 hdmi 線, 我最後得出個結果係只駁部 440 先有問題, 其他 ps3, media player 同電腦都冇問題, 當時以為係部 440 有問題啦, 咁就死左去買部450 .......

結果又係restart, 個時心諗一定係部 amp 死左喇, 好有可能係個 PQLS 有問題, 但我熄晒所有hdmi 有關既野都唔得, 係死心不息既情況下, 結果我係 avsforum 見到有人都有同樣問題, 佢地 report 過俾pioneer 聽都冇辦法, 死因係如果部amp 同部440 駁係同一個network 就會 drop-out, 部amp 會又熄又開, 最終我unplug 左部450 既 lan 就冇問題喇, 不過就冇得玩network, 仲曬左千幾蚊買左部450, 真係谷鬼氣, 仲要嚇餐飽

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

深表同情!
Pioneer 以前是碟機之皇,包括LD,DVD,唔知點解E+攪成咁

我都係用緊LX73 + LX55

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果係因為同一條NETWORK就應該有得搞,可以試下買多隻ROUTER返黎,SET做第二個IP,咁可能得eg.AMP192.168.1.5,PIONEER 450192.168.2.5不過真係要試過先知會唔會又死

高級玩家

我用緊73 + BDP-450 但係無問題 wor
不過我係 BDP-450 分2條 HDMI 出 1條畫面正出電視, 1條聲音入av amp 唔知關唔關事
AV amp: Pioneer LX-73
CD : Cayin C-30CD
Pre amp: Sound Master 9V2
Power amp: Quad QMP mono
Speaker: Martin Logan Motion 40

星級玩家

算啦, 唔搞喇, 最多要用個時unplug amp 個 lan, 不過我都唔會多用

ckw1 ching, 你有冇試過?

星級玩家

bb2002 發表於 2013-5-24 16:51
我用緊73 + BDP-450 但係無問題 wor
不過我係 BDP-450 分2條 HDMI 出 1條畫面正出電視, 1條聲音入av amp ...

你兩部機都駁左同一個 network都冇問題?

高級玩家

chaps 發表於 2013-5-24 16:55
你兩部機都駁左同一個 network都冇問題?

係呀, 不過我部係越獄450唔知關唔關事.
不過其實部AMP插lan 線都無咩用
AV amp: Pioneer LX-73
CD : Cayin C-30CD
Pre amp: Sound Master 9V2
Power amp: Quad QMP mono
Speaker: Martin Logan Motion 40

星級玩家

bb2002 發表於 2013-5-24 16:59
係呀, 不過我部係越獄450唔知關唔關事.
不過其實部AMP插lan 線都無咩用

咁JB 可能有關係, 我都要諗諗搞搞佢 HAHA.

部 AMP 上 network 主要聽 network radio 啦, LAN drop-out 有興趣可以睇下以下既 link

http://www.avsforum.com/t/133565 ... -lx55-bdp-53fd/1200

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

chaps 發表於 2013-5-24 16:53
算啦, 唔搞喇, 最多要用個時unplug amp 個 lan, 不過我都唔會多用

ckw1 ching, 你有冇試過? ...

我部AMP冇駁LAN,所以一定冇問題.

同人借另一牌子既BDP試下就知真相啦.