設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小爾

[DAP播放器] iBasso DX50

星級玩家

biid 發表於 2013-10-9 11:23
耳機過熱我就未聽聞過,不過我識人疑似因煲太大聲而煲壞,好彩佢有保炸  ...

好在有保, 現在耳機越來越貴, 消了就大件事了.

煲機時我都只敢開正常聽開的音量, 或者比正常大一點點.
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

高級玩家

PCMM1 發表於 2013-10-9 11:29
我也有聽過有朋友煲壞了播放器或耳塞
但自己就時常不停地煲3-4日
暫時所有器材運作正常 (使用超過一年了) ...

你煲得仲狠過我
btw,你朋友係點煲壞播放器架?
定係一開機就壞果種...?(我識個朋友係一買番黎開機就壞....)

高級玩家

nightscrawler 發表於 2013-10-9 12:32

煲機時我都只敢開正常聽開的音量, 或者比正常大一點點.  ...

我習慣一開始時用細音量煲,
煲得1、2日就開比正常聽大少少嘅音量(我習慣聽比較細聲)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

nightscrawler 發表於 2013-10-9 12:32

煲機時我都只敢開正常聽開的音量, 或者比正常大一點點.  ...

我想煲機應該在細音量開始,中間用一般音量,之後看低音同大動態夠唔夠先定用唔用比正常大一點音量煲最後一段。

專業玩家

我習慣用好細音量煲
乜可以用正常音量煲?

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

biid 發表於 2013-10-9 12:46
你煲得仲狠過我
btw,你朋友係點煲壞播放器架?
定係一開機就壞果種...?(我識個朋友係一買番 ...

我想是因為散熱不好
導致播放器在數天長時間的煲機中
過熱是出現問題

(因為他是連耳機播著火牛
一同放在櫃裡煲機
導致過熱
##這個是反面教材,不要模仿,後果自負
)
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

biid 發表於 2013-10-9 12:46
你煲得仲狠過我

就是和師兄一樣
心急想快點煲機
ASG2在煲後的聲音
真的和新買時載然不同
如果只聽過DEMO而覺得不好聽的話
一定要聽聽朋友們煲過的ASG2
聽感一定有所出入

換線後的ASG2可以說是打通經脈
biid兄有沒有換線啊?

DX50夾ASG2聲音也是不錯
但還是MA9推ASG2比較動聽
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

PCMM1 發表於 2013-10-9 11:29
我也有聽過有朋友煲壞了播放器或耳塞
但自己就時常不停地煲3-4日
暫時所有器材運作正常 (使用超過一年了) ...

CHING的非人煲機法是很管用的
我的MA8也用這方法操練出中國好聲音出來
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

PCMM1 發表於 2013-10-10 09:35
就是和師兄一樣
心急想快點煲機
ASG2在煲後的聲音

AGG2有如陳皮老薑, 愈耐愈出味
換線後又真係好大提升喎
致少小弟木耳也聽得出分別吧
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

高級玩家

PCMM1 發表於 2013-10-10 09:35
就是和師兄一樣
心急想快點煲機
ASG2在煲後的聲音

係吖,分別真係好大,
而且就算有煲都要睇煲左幾耐,
asg2要煲過幾百至開始顯實力,真係唔係吹水/講笑

線方面,我原本係用v3 8絞,
用左排,有感佢同asg2起唔倒互補(特別係對asg2嘅人聲無大幫助),所以換走左佢。
期間用過原裝線,雖然整體質素唔係好,
但已價錢($0)黎講,其實過得去,唔會明顯拉低成個系統,
相信用升級線嘅$去升前端效用更明顯。

不過便㩗野始終組成器材較少,質素亦無得同家用比,
好多時係無奈要用盡所有空間(線、器材、耳機)一件蓋一件咁互補缺點調味
而asg2前端反映力高嘅特性 加上 偏中性而缺音樂味聲底,
變相就係少左一個調味位,
對便㩗黎講真係好難搞

至於條新線早2日至到手,煲中