設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[重低音] 突破心理障礙由12"降級到10" JL Audio F110 選購編

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

barrychiki 發表於 2013-5-19 09:47
記得每次用完要手動OFF後面POWER掣,最好等前面只LED燈關咗先,唔係部110會BOON得好大聲  ...

UDP900
AVM70+MCA525
D12s

黃金玩家

gikifk 發表於 2013-5-19 15:19
我係音響白癡,較聲係我弱項

除左 chhanthony師兄教個個方法 我都有個自己諗既方法覺得用黎SET 十仔都幾有用可以分享俾你參考下(因為得自己一個人SET ) 我自己就會用個80HZ既 FILE 剩開2.1出聲 然後用音壓計 (我用IPHONE) 放係皇帝位 慢慢扭個相位
然後望住個音壓計 直到見到個音壓計出現最大DB 個個位就為標準 其實同chhanthony師兄講 (再請個朋友幫你由0度開始較,較到聽到啲bass最實最大聲就可以了。) 個意思係一樣 但我呢個方法就方便自己一個人時可以做到 同埋可以睇到實質數據 師兄有機會試下

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
toysonline + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

chhanthony 發表於 2013-5-19 15:48
多謝晶爺,唉如果好似你咁有音樂底玩二聲道定係AV都真係好好多

聽聞晶爺終於色心起   想玩av 如果係以後有多野學咯
佢一投入就好鬼發燒 以後實大把野玩

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔知有無師兄得閒幫我調下聲

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

gikifk 發表於 2013-5-20 19:39
唔知有無師兄得閒幫我調下聲

揾呢度啲版主幫下手啦
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2013-5-17 11:22
1. Procella的P10 係咩特性?
都係快上快落,但喺大房玩真係試唔到,set得好差下,十仔有十仔隆,其他chan ...

2. JL F110最低的frequency只到27hz,
呢點好想知道,睇強戰世界CHATPER 5 地震一幕,
地震時有無墊底果浸?
自己屋企未試,喺亞二度試F112同F110都係差唔多,唔覺無咗一浸,
因為18呎長最多都只係出到三十幾hz,再低只係二次反射聲

不能同意更多!
有好多人根本連自己既空間可以出到幾低既hz都未知, 剩係知道有大買大!

師兄果然係調較畫面既高手,D畫面真係超立體!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

chung190030 發表於 2013-5-21 12:19
2. JL F110最低的frequency只到27hz,
呢點好想知道,睇強戰世界CHATPER 5 地震一幕,
地震時有無墊底果浸?

chung190030兄

可能好多網友都知,不過都講講個簡單計法
就係係將音速除空間最長一邊(可以用畢氐定理去長,但一般用家中最長嘅牆去計比較易)再除二,

假設空間最長一邊為20'

聲音喺一般廿幾度嘅情況下速度大約123X'/sec

喺呢個空間可重現最低頻率為 1230 / 20 / 2 = 大約 30.75hz

所以喺呢個空間,一般低過30.75hz係重現唔到,而可以聽,到呢可能只係第二次第三次的反射聲,可能係30.75*2 /*4嘅聲。

另外文中嘅劇照係網上的圖片,唔係我影的

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Stanley5387 + 10 + 10
louis001 + 10 + 10 一定要加分
chung190030 + 10 + 10 多謝分享

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

仔仔開始大過, 你可以重投AV懷抱喇

恭喜恭喜

1萬

白鑽玩家

lemonstar 發表於 2013-5-21 12:41
仔仔開始大過, 你可以重投AV懷抱喇

恭喜恭喜

好耐無見啦lemonstar

家下比佢BB時更加難有機會睇戲

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Very Good Report  !