設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] In-akustik LS603, 防震腳

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

相信大家一定唔會對敏力L603此一產品陌生
因為開箱都已經有不少人開過
所以主要都係講下歷程同用感啦
同埋上星期同網友搬器材上去幾個玩既聽後感

呢對線係德國寄回來的
搭單買
之前都有人提過及分享過係hifisound.de買
為免不斷有人pm
請自行搵番之前有ching分享既LS603 POST
買多寄當然會抵d

「歷程」
係寄到既一個多星期前
我同幾位較熟既網友玩過一輪PK賽
當中玩過兩對喇叭 、兩部amp、105bdp、chord QHD、敏力1203RCA、LS603、Cardas twinlinks spk cable、audioquest av8 jumper
等等啦

當天器材比我自己用既普遍都高班 (其中一對spk、cardas喇叭線、jumper係我的)
當天試LS603先、後試Cardas+audioquest jumper
雖然係有分別、後者較粗聲、較前及窄
空氣感亦較少
但其實冇相像中多

果一日我已經覺得有D捉蟲
搵朋友幫手搭單買左對線
但又冇相像中咁大分別
真係有D驚

直到尋日真係拎到手
整好哂D JUMPER一接上去
再將防震座放落ATOLL CD100 SE度
好! 開聲
試D最差質素既野先!!!

上網睇下英劇

OH 天阿!
簡直係升左幾級一天光哂!
細節多左好多.... 同印象中之前自己睇劇既感覺係兩回事!
質感、空氣感、厚度提升!
升級效果真係好明顯!!!

當然....
以番香港實際售價計算
LS603係Cardas Twinlink既3倍以上!!!
呢個比拼本身就係不公平!! !

因為一碟放落去抄....
其實都唔知隻防震腳有幾大效果...
可能都係歸功於隻腳呢 (逃)

總結
1. LS603既包裝、造工真係好精美、德國特價真係物超所值, 即使係用香港實際售價去睇LS603既表現係值門票價的
    可能係德國人特質, 質感、解析力、空間感都幾強
    同一對千到尾既喇叭線比較, 上面果幾點簡直係可以殺到對Cardas片甲不留
    但在聽小品人聲及流行歌, 沒有大編制既情形下, 冇大部分人想像中既天壤之別
    以上係上次PK會我帶對線去試既感覺, 因為上次係聽人聲為主
    當然, LS603本身較後者幼細及HIFI感強得多

2. Cardas本身既特點其實好多人都誤會, 佢係中頻多而不屬於厚聲, 所以聽人聲時或弦樂時可能會有一種特別既韻味

3. 不同級數既比較係唔公平, 但可以聽得出兩隻全頻既取向有差別,
    敏力LS603明顯係比twinlink厚, 但係cardas明顯中音多, 聽流行歌及人聲會較明顯

4. Cardas受jumper影響亦係一個因素, 所以亦有機會歸因於audioquest av8

5. audioquest av8 jumper係開倉時560蚊買, 但LS603散線1M都要40歐, 所以輸係好正常

6. PK賽既結論係 喇叭推唔出應有既聲音, 講到天花龍鳳都冇用, Krell 300 (舊款)以及新款s300i既驅動力真係有料到

7. 當你有意玩JET高音、鋁帶高音、3音分路時, 唔好諗住好易玩, PK完兩部AMP後 我真心體會到咩叫做一天光哂
    上述既不是我本人器材 同場有玩我對喇叭 原來我對喇叭真係算好易玩!

8. 總結:我冇衝動換AMP, 部ONKYO A5 VL真係抵錫, 其實真係交到佢個價既推力有突! 40W真不是問題!

評分

參與人數 7威望 +63 金錢 +60 收起 理由
chuwing + 10 + 10
qk8082900 + 10 + 10
KENXYZ + 10 + 10 精彩報告
leo25 + 10 + 10
interhuman + 10 + 10
jl0330 + 3
marcolam + 10 + 10

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

Where's the BFA banana plug ?

C hing, any photos can share ?

銀級玩家

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

精彩報告.            

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching,請問等左幾耐先運到黎香港呀?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

blackcolor 發表於 2013-5-12 14:50
Where's the BFA banana plug ?

C hing, any photos can share ?

同官網張相真係一樣的
即係盒個封面
唔想拔了

果個散線係整jumper的
SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Rize76 發表於 2013-5-12 17:18
ching,請問等左幾耐先運到黎香港呀?

很久
我係澳門
如冇記錯
4月10出貨
4.29到香港
5月6先到澳門

可能工潮掛

1萬

白鑽玩家

Very good report

黃金玩家

que 發表於 2013-5-12 19:17
同官網張相真係一樣的
即係盒個封面
唔想拔了

Ok