設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 小玩意

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早前友網嘅前輩教我用一隻W1200 0.47u嘅油沉電容加一隻美式電源插, 插O係拖皮嘅第一個位, 可以令立體度加強, 見可以令畫面有improvement, 立即試試

先講講, 我係用兩個濾波拖扳嘅(牆蘇<---Supra 3G 2.5-->BAILIYIN 濾波拖板---DDL Silver<----DDL Ultimate Silver-Advanced----> BAILIYIN 濾波拖板<--DDL VIOLA--> W5000), 而隻電容就加O係第二個拖板
嘅第一個位.

出嚟嘅第一個感覺係O係線條糼細O左, 黑位黑O左, 我O的感覺可能會有主觀性, 所以都係用colorHCFR度下好O的

未加電容前我部機電將個IRIS加到去7先可以達到12ftL嘅標準, 而個contrast係448
加O左電容後, 我可以將個IRIS校返低去到2可以達到12ftL, 而因為個IRIS校細O左, 個contrast提昇到535, 對比大O左咁立體感自然好O的

可惜嘅係, 我未用電容前, 部機嘅色域可以校正到非常接近HDTV REC 709嘅色域
但用O左電容後色域中嘅綠色就點校到校唔到接近x0.300 y0.600呢個數, 而25%, 50% 同75% saturation嘅green 都唔準
咁我唯有用75% saturation嘅green去校綠色, 咁做起碼0%-75%可以接近標準
而100% saturation嘅green 就over saturation

總結係:用O左電容後畫面嘅光度提昇, 線條幼細O左
但可能我已經用O左兩個濾波拖板, 所以個效果唔會嘩一聲,
友網前輩話如果用落平價拖板度效果會大O的
而另外有位前輩話, 其實咁做就好似加多個濾波咁,
而隻電容可以直接焊O係濾波拖板度的話就唔駛晒錢買多個頭

我會話如果本身無用濾波拖板嘅, 就都係買返隻濾波拖板
如果本身有濾波拖板而又加強效果可以一試

評分

參與人數 8威望 +24 收起 理由
君子協定 + 2
maner394 + 2
timka + 1
wil-wil + 4 good try ...!
jessica + 1
aegysd + 4
ikkjr + 4
hintel + 6

查看全部評分

Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

好"鐘意"睇chhanthony兄嘅report,

多數有"實際數據"支持

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好詳細嘅 report

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

chhanthony 兄的一個小玩意 , 對於我來說可能係大工程 , 多謝你0既 report !!

高級玩家

死窮鬼一件

76 榮譽VIP勲章

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

可能係我蠢~~d data睇完都唔係好明

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好"鐘意"睇chhanthony兄嘅report,

多數有"實際數據"支持
ikkjr 發表於 2009-7-12 09:43

少少分享, 多謝支持

呢D數據點正出來架..真係好想知道
matta722 發表於 2009-7-12 10:21

用colorHCFR 軟件加隻colorimeter度出嚟

chhanthony 兄的一個小玩意 , 對於我來說可能係大工程 , 多謝你0既 report !!
simon 發表於 2009-7-12 10:21

其實好易整, 只要將隻電容嘅兩條金屬線同美式頭嘅N同L連接好就OK
當然要將外露嘅金屬部份包好

可能係我蠢~~d data睇完都唔係好明
howin 發表於 2009-7-12 10:51

其實你見到個三角形(黑色線)係代表HDTV REC 709嘅色域
當中有紅藍綠青黃同洋紅色,
而白色線係我部機嘅色域
如果要部機顏色準確無誤
咁部機嘅色域就應該係同黑線重疊, 好似第一幅圖咁
而第二幅圖好明顯地綠色唔可以同HDTV REC709個色域重疊
咁即係話我部機嘅綠色唔到標準

如果有興趣知多O的, 就留意下遲下呢度攪嘅校機分享會
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我見過光頭仔都有咁既玩法

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好多謝anthony 兄嘅分享!