設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: patkwok

[合併式擴音機] 值唔值得去摩部合併膽機?

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

見天使師兄講起先記得無問 Pat 師兄係用咩膽, 如果係原裝 EH 復刻膽,
那麼換膽已經升級很多了. 另外 EL34 可用 6L6G 代替的, 不妨參考一下.
但如果要幼細通透, 都係要換埋電容電阻會好D. <--- 純粹個人經驗, 未必人人合用
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

專業玩家

chengvin 發表於 2013-5-10 12:19
Ching,索性出部單端玩下重好。我用左34合併都六年,依家都稔上前后玩。

玩前後好!玩前後膽又得,間唔中玩前膽後石又得,玩 mono 仲正。靈活好多,包你邊樹都唔去,留翻系屋企聽歌 !
因為d錢已經用嚟換晒d後級膽!  
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ADA 發表於 2013-5-10 13:14
見天使師兄講起先記得無問 Pat 師兄係用咩膽, 如果係原裝 EH 復刻膽,
那麼換膽已經升級很多了. 另外 EL34  ...

整流膽     Sylvania 274B
第一級     Valvo E188C
第二級     Telefunken 12AT7
功率管     EH 6CA7

6L6G可以代EL34咩?死喇我一直以為唔可以

黃金玩家

SkyGeo 發表於 2013-5-10 13:51
玩前後好!玩前後膽又得,間唔中玩前膽後石又得,玩 mono 仲正。靈活好多,包你邊樹都唔去,留翻系屋企聽 ...

我都有唸過換前後級
不過未去聽過
同埋真係唔知邊到可以有比較多機睇下

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

patkwok 發表於 2013-5-10 13:56
整流膽     Sylvania 274B
第一級     Valvo E188C
第二級     Telefunken 12AT7

274B 只得 160mA ! 重要供咁多支膽用 ! 我未計數都知唔夠 !
師兄係時候換整流膽啦, 平平地換支 225mA 的 5Z3(要用轉換座的), 應該有驚喜.
這裡多位師兄已經中招.

但記住千祈唔好用 Sylvania 的 5Z3 !

黃金玩家

ADA 發表於 2013-5-10 14:08
274B 只得 160mA ! 重要供咁多支膽用 ! 我未計數都知唔夠 !
師兄係時候換整流膽啦, 平平地換支 225mA 的  ...

有錯請指正
以我理解,部機用胆石整流
用274B有無問題呢?

黃金玩家

patkwok 發表於 2013-5-10 14:11
有錯請指正
以我理解,部機用胆石整流
用274B有無問題呢?

BTW, 我仲有支Philips Miniwatt CV378

不過聽落覺得274B舒服D

鑽石玩家

patkwok 發表於 2013-5-10 14:19
BTW, 我仲有支Philips Miniwatt CV378

不過聽落覺得274B舒服D

CV378是旁熱式, 應該不及直熱式的 274B 好聽.

星級玩家

patkwok 發表於 2013-5-10 11:02
ADA兄,

用左成兩年幾,覺得部機都叫幾好力

要玩夠細膩、夠層次當然要玩單瑞機~~仲要越細火數越有膽味~~例如2a3又或45膽~~至於摩機就真係要搵個好師傅~~之前我聽開部2a3/45兩用合併機再加上一部前級, 後來係綱上搵到個師傅出手把合併機摩成純後級~~佢都建議我吾好怕麻煩law埋部前級比佢方便佢o黎調聲~~因為機一定要講求前,後匹配, 如是者都攪左差不多一個月先回到家, 最後當然有摩改埋前級線路令失真更少啦~~回到家後師傅同我講摩改後前級溫度會高左~~大約50度所以一定要加釘腳方便佢散熱, 另可能低音會差dd要煲開電容後先知效果, 如果煲開後吾得會再幫我換電容再調過聲及加裝一把超靜及防震散熱風扇~~~如是者回家先煲左佢三星期~~高音好通透亦超滿意, 中頻人聲亦非常討人歡喜, 但若再潤多少少加多丁點膽味便會更滿意, 低頻經三個星期煲後是增加了, 但還是點到即止欠缺下潛感, 前級溫度真係有少少高, 因為機殼都幾辣手吓~~~經同師傅相討後前級又要再送去調聲~~初步師傅建議加裝散熱風扇同換上舊裝油浸電容~~但本身最怕是散熱風扇的供電, 震動及聲音會影響前級~~而師傅亦保證會檢查及試驗清楚安裝後有否影響才回交機~~若有影響會用另一方法便是換上有大量通氣孔的機殼幫助散熱~~~所以若真的要摩改一部機不是換換貴價電阻電容便可以~~其實是要每一樣器材慢慢試驗, 匹配,改良, 調聲的逐小逐小的摩改~~要經過不停測試方可發揮最好的配置

最後亦聽師傅建議若要玩細火數機一定要用靈敏度高的喇叭才會玩得得心應手~~於是又要四出尋找全頻單元~~最後給我找到了一對1952年德仔的NT3  8.5吋全頻單元~~現在還在過著找尋超高音單元的日子~~到搵齊靈件後~~又要再做新音箱, 安裝, 調聲等漫長工作~~所以話普通摩機真係好容易, 但若要用心的摩好一部機真的絕不容易~~~最後在此向所有有HARD的摩機師傅作出最深深的致敬~~~因為你們做福了我們這群音響發燒友!!
CDP:AMR CD777
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
IC:Siltech G7 550i
SC:Transpare Ref.
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

專業玩家

kevin2007 發表於 2013-5-10 15:22
要玩夠細膩、夠層次當然要玩單瑞機~~仲要越細火數越有膽味~~例如2a3又或45膽~~至於摩機就真係要搵個好師 ...

ching, 睇落整個尋找靚聲的過程都幾辛苦!

訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra