設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Stanley5387

[討論] 想買新中價 AV amp, 但唔想揀 Onkyo, 可以有咩其他好選擇?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-5-8 22:18
唉 官方既野唔好盡信 俾的資料你地睇下 CA 551R 5聲都拍得住86
所以如果搵隻86推你隻B&W 唔加後級真係未 ...

"我今日得高人指點,重新再SET 過隻751R"
Louis師兄可否分享下.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-5-8 22:59
咁安記一向出名夠力架啦 不過原CA 都唔係太呃枰 651R 約10XXX 751R 約 12XXX    ...

本來應該上網搵,但見師兄你用呢隻 amp, 順便想問佢7聲道時輸出 watt 數又幾多?  又係咪支援 4 K?

星級玩家

Stanley5387 發表於 2013-5-8 20:17
Budget 最好 $ 10000 內選,但至盡可去到 around $ 15000.

Yamaha RX-V2067 / RX-A2020 / RXV-3067 / RX-A3010 / RX-A3020

黃金玩家

Stanley5387 發表於 2013-5-8 23:05
本來應該上網搵,但見師兄你用呢隻 amp, 順便想問佢7聲道時輸出 watt 數又幾多?  又係咪支援 4 K? {:6_1 ...

呢隻實際數字冇 其實你部BDP 都支援到4K 又駛乜要AMP 支援呢  
你都係由BDP 直接出電視架啦 AMP 有冇其實唔係太重要

資料可以睇以下

Audio
Power Output 651R
All Channels : 175 watts rms per channel,
6 ohms (two channels driven)
All Channels : 140 watts rms per channel,
8 ohms (two channels driven)
All Channels : 100 watts rms per channel,
8 ohms (all 7 channels driven)

751R
All Channels : 200 watts rms per channel,
6 ohms (two channels driven)
All Channels : 170 watts rms per channel,
8 ohms (two channels driven)
All Channels : 120 watts rms per channel,
8 ohms (all 7 channels driven)

黃金玩家

mantam121 發表於 2013-5-8 23:00
"我今日得高人指點,重新再SET 過隻751R"
Louis師兄可否分享下.  ...

mantam兄 之前你都想入呢隻 而家分享少少 遲的出返個超毒既包膠等你地........
部機之前返黎 聽落三頻平均 聽歌真係冇得頂 由其DAC 部份 我拎條雞線 用SACD 整左的FLAC檔
用黎聽歌的某的歌重好過我用部鉑金屎93出  我自己都嚇一跳 所以佢音樂感係強項
睇戲 分析力 細緻度 低頻控制 聲音密度 都係超班 (比起我以前隻609 ) 但空間感同包圍感就係覺得
以前部609好的 咁冇計啦 維有換線材 擺位 呃呎 加減音壓 每次都有小改善 但又唔覺有大改進
直致到..................個一晚 一個落雨既晚上 一條濕九既麻X 終於忍唔住........... PM 同樣擁有751R既 mick_8888師兄
請教如下
L
以前玩609 聲音比較容易SET得有層次 如音樂在背 效果在中 人聲在前 但751R 聲底係 人聲在前 音樂在中 效果在背 可能以前聽慣日系 總係重未習慣音樂係中間既感覺 不過可以用距離同擺位已經漸入佳境 之前我都因為家人要考試所以都唔係SET 得好仔細 呢兩日用左好多時間去做SETTING 已經越黎越好 不過佢睇戲同睇演唱會真係兩個世界黎 睇演唱會同聽歌真係冇得頂 睇戲空間感同包圍感重係感覺略有不足不過呢部機睇文戲氣氛同細節真係好出 好多細微野都可以清楚聽到 人聲問題我中置距離較大1-2呎 基本上都可以解決到 十仔加大3-5呎 set 完真係可以做到快狠勁 但個音量重係有待調教 基本上呢部機set 低音部份真係最煩 set 得太大 有的over 太細又唔夠味道 重要俾的時間研究 暫時玩呃呎可以解決到好多低音問題 係重要微調下同擺下位 有成果再公開一齊研究 唉 av路真係冇死錯人 入門玩器材 進階玩線材 最後玩空間 空間呢辦真係最蝦人玩 唔該師兄

M師兄教我
音效設定上:(Audyssey 2EQ----->一定唔開)
                 (Dynamic EQ-------> ON)
                 (Dynamic Vol-------> Light)
                 (Dyn EQ Offset------> 0db)
如果你參考我用開ge 設定,中置就唔洗加大距離,
(Dynamic Vol-------> Light)整體聲音加大咗&開揚,人聲出返嚟同埋清楚好多(唔會縮咗入去同有隔咗層霧感覺).至於低音部份,因為本身部機上/下只有+/- 10調整,所以我做完auto cal之後就先調十仔Vol,之後再去set amp,因amp個微調比用人手來得細膩.

我今日試完後.......................... 你老味 係兩個世界黎  凶姦感 包圍感 真係乜感都出返晒黎 成部機好似訓醒左咁
我即刻用我呢兩年既功力去調下我隻十仔 我終於學有所成啦  睇忍者刺客 終於可以做到 Q姐所講既 低頻方向性
鐮刀個幕雖然冇Q姐個度 入得咁深 (佢用3隻十仔 ) 但坐係皇帝位都可以感受到 把鐮刀係身經過既感覺   
我而家真係可以夠擔講 呢部機係真係一部好好既AMP 黎   本來諗住唔夠包圍感要加後級 而家 嘿嘿嘿 又有排玩
等我玩到佢滿足唔到我先再加

評分

參與人數 6威望 +45 金錢 +40 收起 理由
kid + 9 + 9 用家心得
tech4lee + 6
rayray2525 + 1 用家心得
fatkie + 10 + 10
mantam121 + 10 + 10
andylau.com + 10 + 10 一定要加分!! 好有心機打咁多字!!!!!.

查看全部評分

鉑金玩家

751r 隔離台有人放喎....ching.

黃金玩家

andylau.com 發表於 2013-5-9 00:16
751r 隔離台有人放喎....ching.

我有見到 唉 又多一個買部AV 為左..................  多過
有無限金錢真係好 可以滿足到無限欲望
希望個位師兄最後都買到心頭好啦

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

louis001 發表於 2013-5-9 00:05
mantam兄 之前你都想入呢隻 而家分享少少 遲的出返個超毒既包膠等你地........
部機之前返黎  ...

愈簡單就愈難玩得好.........你而家終於知道部機係咩實力啦.
Cambridge audio 751R
Mordaunt Short Mezzo 2
Mordaunt Short Mezzo 5
Sunfire TSEQ-12
HTPC

黃金玩家

mick_8888 發表於 2013-5-9 01:13
愈簡單就愈難玩得好.........你而家終於知道部機係咩實力啦.

多謝師兄指點 我部機而家先真係有種旗艦既感覺
我今日睇阿卂達 mi4 個種細緻分析 同包圍感 真係一種全新感受黎
等我呢幾日再試真的 我一定出個勁毒既包膠

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Stanley5387 發表於 2013-5-8 20:17
Budget 最好 $ 10000 內選,但至盡可去到 around $ 15000. 用嘅 BDP 係 oppo 103 或者昇級至105, Front  ...

你呢個條件吾用 anthem mrx700 真係對吾住自己.
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i