設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: johnlawlaw

[請教] 新手做cmoy

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnlawlaw 發表於 2013-5-7 22:16
THX...ALL

睇番你張底板相,IC 1,5,8腳應該空接,但我見到有兩點錫相連,這個肯定錯咗,可能我估錯腳位,因為我不能正反面對照。

其實得幾件零件唔應該失敗的,除非線路有錯誤導你,亦唔需要跳線的,你太急想開到聲啦,應要在零件排位上多花功夫,

玩電第一守則⋯嚴謹,其次係小心。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我再做多一次用全新零件都一樣唔得,點算好?
用一粒電度輸出R同地是3.0
                       L同地是3.0
正極度地4.68
負極度地4.68

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnlawlaw 發表於 2013-5-11 22:05
我再做多一次用全新零件都一樣唔得,點算好?
用一粒電度輸出R同地是3.0
                       L同地是3.0

剛剛上網睇Datasheet,輸出加串一粒電容,阻隔DC試試容量與輸入一樣,個耳機有DC流過好易打死的,個電壓hold 個耳機都不能發聲失真係必然。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2013-5-12 02:05
剛剛上網睇Datasheet,輸出加串一粒電容,阻隔DC試試容量與輸入一樣,個耳機有DC流過好易打死的,個電壓h ...

唔係好明?咁加粒咩電容好?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnlawlaw 發表於 2013-5-12 08:29
唔係好明?咁加粒咩電容好?

加一粒電容代替R5輸出電阻,同輸入端那粒一樣就可以啦。

黃金玩家

johnlawlaw 發表於 2013-5-8 11:39
回家睇下先

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ght=cmoy&page=1

http://gogo-audio.blogspot.hk/2007/12/diy.html
billy

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2013-5-12 10:27
加一粒電容代替R5輸出電阻,同輸入端那粒一樣就可以啦。

都係唔得 好灰不如比塊板你幫我check得嗎師兄?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnlawlaw 發表於 2013-5-12 11:44
都係唔得 好灰不如比塊板你幫我check得嗎師兄?

得幾個零件邊可能錯呀,我一直懷疑單一電池用電阻分壓做正負供電的可行性,你先用兩個9v電池供正負電啦,輸出加電容,其次係你認錯接腳位,你形容一下接腳排位被我睇睇。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇這個線路1,5,8腳空接的多過一錫點就是錯。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2013-5-12 18:45
得幾個零件邊可能錯呀,我一直懷疑單一電池用電阻分壓做正負供電的可行性,你先用兩個9v電池供正負電啦, ...

幫手睇睇