設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 5.1 最新新手入門討教...

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
男人到返咁上下年紀梗會中伏係某D野上面, 車, 相機, 影音等等, 好"榮幸"地, 小弟頭兩樣已經踩左...

之前屋仔細, 買左套SONY套裝5.1, 2千蚊到, 佢D線材FIX死左係喇叭到, 無得換, 而家搬左村屋, 地方大左DD, 後置條線唔夠長, 用唔返, 最近又買左部PAN記42吋3D LED, 就心思思想入門玩下AMP, 我認我又"沉淪毒海"了

上網爬左幾日76 POST, 發覺AMP既世界好大, 本身我對音響真係無咩認識, AMP既牌子知知地啦, 喇叭就真係唔知點入手, 睇過師兄們出既組合最平入門價AMP + 5.1 拿埋都8-9K, 我自己又唔想一炮過俾咁貴去"沉淪毒海", 話晒初初接觸, 未知自己係唔係真係有興趣繼續玩落去...

其實都有睇過D 套裝機, 但我嫌佢無得UPGRADE, 一UP就成SET, 舊個套又唔知點處置... 所以先想轉AMP + 5.1, 起碼可以慢慢換.

小弟主要都係打機用多(XBOX) > 睇戲(DOWNLOAD) > 聽流行曲(外國BAND), 要求真係唔高, 因為未知自己有咩要求 , 但有樣就知既, 就係而家靠電視出既聲真係好雞, 我打槍GAME完全分唔到敵人係邊...雖然部電視有3D, 但我個人無咩特別想睇BLU RAY 3D既衝動, BUDGET所限, 唔洗買PLAYER住.

綜合以上, 如果BUDGET 6千蚊左右, 買唔買到"毒品"? 師兄們可以俾D意見嘛?

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

6 千 budget , 買到入面 Amp. Only. !

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ching你個空間有幾大呢?

進階玩家

我自己好彩有親戚係美國,可以幫我帶返黎..真係平香港好多....(我都係等特價的時候買)
套5.1SPEAKER大約4K....
Polk audio RM95 + Velodyne DEQ-8R

部AMP就香港買,Onkyo 509

科林玩家

電視同SOFA距離6尺左右

即係6K 求其買返套裝機算了?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

6K 真係要玩翻套機 ... 好似下面個師兄都正攪套 10K 入門 ... 可以參考 ...

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

樓主是6K包AMP+喇叭嗎?

科林玩家

andylau.com 發表於 2013-5-9 02:29
樓主是6K包AMP+喇叭嗎?

係呀, 最好係咁既價錢啦, 我睇緊一D 入門既AMP 好似PIONEER VSX522K 同埋YAMAHA RXV 375/373 喱類既AMP, 價錢相宜D, 因為唔知自己要求去到邊度同埋唔知會唔會有興趣一直玩落去, 所以想平平地玩下先

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果ching真係零要求, 入門amp二千左右, 是是但但出到聲的5.1胃星都係千幾二千, 合晒筆直.

但萬一ching您月玩月開心的話, 半年後呢4,5千就報廢

科林玩家

littlesweet 發表於 2013-5-9 12:36
如果ching真係零要求, 入門amp二千左右, 是是但但出到聲的5.1胃星都係千幾二千, 合晒筆直.

但萬 ...

我都明既, 要求又唔係無, 好過電視內置出聲就夠架啦

師兄有咩牌子既套裝5.1介紹下?