設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[膽機] on99買旦記

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

舊年一口氣買咗十幾支旦旦。雖然都係平均2舊水一支到,但係一炮過俾唔係好舍得一次過換晒佢。而且諗住好多野都未攪好,唔想浪廢咗d旦旦。所以收到d旦旦之後,插咗落部機試咗一兩首歌冇問題就收埋咗。

上個月見買咗d新線效果好好,諗住豪一次換晒d旦。身水身汗,張d機搬出搬入換晒d旦之後,諗住坐定定聲吓有咩驚喜,點知發現有d沙沙聲。好在之前都試過因為咁要攞部前級去整,老闆教我只要清潔吓個volume同source制就攪掂。跟住又攪一輪,又再坐低聽,效果真係唔錯。人聲暖厚咗,樂器都好似分開咗d,細節都清楚咗小小。不過好似有d濛濛地,諗住煲佢一牌睇吓有冇改善。

點知再聽咗個零鍾就有d拍拍聲係一邊喇叭。初初以為d線插得唔好,就由頭到尾check一次。chec大完再試,初初聽都係冇事。點知再聽多個零鐘又有拍拍聲。 咁唯有打電話問吓老闆知唔知咩事,要攞前級定後級去整。老闆聽完話應該係d新旦有事,叫我換返晒d舊旦再試睇吓仲有冇拍拍聲。如果冇就逐對新旦換睇吓邊隻出事。

我問點解會係旦問題呢,我隻隻都試過同埋要播個零鍾先有事。老闆話d旦係要run一輪先知有冇事,同埋一試到拍拍聲就唔好再用唔係會燒機。聽完先知自己on99,唔問清楚以為d旦插咗有聲出就冇事。好彩部機冇事,同埋最尾試到係得一隻旦有事。

咁有旦壞咗就梗係再買過對啦。{:9_407:} 今次只係需要買一對細旦俾前級,諗住試d千零蚊對嘅睇吓自己分唔分得出有咩轉變。請教過76旦皇呀ADA兄之後就決定買對STC 6SN7 Valve Tube。

4月頭買一路等到上個禮拜都未收到,走去trace 件貨原來4月中就已經送來但話冇人收。我係royal mail個網搵極都搵唔到佢地香港個辦公室,唔知件貨去咗邊,又冇email address聯絡佢地。咁我咪即刻搵個買家幫手check law.  點知同佢來回幾次,佢剩係識話叫我聯絡local distributor,佢個邊冇野做到。我最尾㷫㷫地覆佢話你最小都問吓royal mail, 佢地香港有冇聯絡電話俾我問吓件野去咗邊同可以點攞返呀。佢先講件野應該係hk post office叫我用個寄件編號check吓。{:9_406:}

原來件野真係係郵局,又係我on99以為royal mail係速遞公司。件野其實係寄普通空郵來,郵差唔知點解派唔到信又唔留低張卡叫我去郵局攞,等我怪錯個賣家唔幫手。

最後星期六終於攞到對旦啦,一插落去部前級到終於體會到咩叫人聲浮晒出來,好有音樂感,又有返d bass. 再次多謝ADA兄嘅好介紹
2013-05-04 23.52.55.jpg
2013-05-04 23.54.16.jpg
2013-05-04 23.56.58.jpg

評分

參與人數 5威望 +48 金錢 +38 收起 理由
chhanthony + 10 + 10
zoneaudio + 10 + 10 好Q正
leo25 + 10 + 10
corolladv + 8 + 8 絕對認同
ADA + 10 多謝分享.

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔識用文字表達D聽感,希望打多幾隻字分享自已D on9 經歷,會幫到其他同我一樣係新手嘅CHING

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

恭喜曬啦,可以慢慢嘆。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

corolladv 發表於 2013-5-6 01:12
恭喜曬啦,可以慢慢嘆。

多謝CHING,呢對旦真係聽得好舒服,好鬼好嘆

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

awckin 發表於 2013-5-6 00:59
唔識用文字表達D聽感,希望打多幾隻字分享自已D on9 經歷,會幫到其他同我一樣係新手嘅CHING ...

唔好水蛇咁長啦.....下下論文咩.....
No Music No Life

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

英國的老膽點解咁貴
師兄現在應該知道了.
講真千多蚊有呢把聲其實已經超晒值.

這支應該係NOS, 師兄煲耐D, 煲到支膽開聲, 到時重過引呀.

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有無試過6sn7 5支鋼骨.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

一次買十幾支蛋,聽唔哂等升值刀得
雞雞音響組合

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

打左咁多隻字, 一定要加分

星級玩家

插落去咁9好聲咩野都底番啦