設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[討論] 銀箔RCA:DIY失敗經驗分享 (終於成功!!)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2013-5-5 19:58
其實唔只銀箔,幼的solid core銀線(如30 awg)大力D用teflo tape 紮一樣斷。BILL 兄所介紹的做福DIY也,  ...

我從事接觸訊號線都唔少,發覺有錫箔紙保護的都要令佢起皺紋,摺痕形成一啲空間令線屈曲時可以申展,咁點屈條線都唔會斷的,你從呢個方向去創作吧,記得包膠做福啲師兄。

黃金玩家

Alman 發表於 2013-5-5 19:58
其實唔只銀箔,幼的solid core銀線(如30 awg)大力D用teflo tape 紮一樣斷。BILL 兄所介紹的做福DIY也,  ...

用mylar tape (e.g. 3M Permacel mylar tape),無延展性、耐105'C,適當厚度夾剪裁,剛中帶柔,仍可有一定折曲度,不妨試之。

mylar1

mylar1

mylar2

mylar2
billy

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ching 再接再勵!^.^來自: iPhone客戶端

白鑽玩家

billymud 發表於 2013-5-6 08:25
用mylar tape (e.g. 3M Permacel mylar tape),無延展性、耐105'C,適當厚度夾剪裁,剛中帶柔,仍可有一 ...

BILL 兄:

多謝資料。 上Rona, Home Hardware 及 Home Depot search, 沒有這tape. 有發現再分享。

白鑽玩家

itoy2008 發表於 2013-5-6 10:47
ching 再接再勵!^.^

多謝支持。 看下次幾時再買silver foil.

白鑽玩家

今早去多間店舖, 想找BILL兄所提的tape, 惜不果。 又看過weather strip 等物(以support 信號線), 不合用。 還是買了些幼膠喉做沙芯, 待BID到線後再整RCA線:28 awg 鍍金OCC線 (沒法子, D蟲係甘咬我試新嘢) :

又準備訂Cardas tonearm 線做RCA線(今次試更幼的線)

又唔得閒了。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2013-5-6 12:05
多謝支持。 看下次幾時再買silver foil.

請問silver foil邊處買到呢?

白鑽玩家

YYSKY 發表於 2013-5-6 12:52
請問silver foil邊處買到呢?

Vacuum State:

http://www.vacuumstate.com/?rubr ... b=735359.5017613932

星級玩家

見到都覺高難度,好勁

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2013-5-6 12:22
今早去多間店舖, 想找BILL兄所提的tape, 惜不果。 又看過weather strip 等物(以support 信號線), 不合 ...

Bill 所謂叫高溫雙面海棉膠紙,一般五金店有售。