設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: keekee

[AV擴音機] Cambridge 751r 的HDMI Bypass功能

黃金玩家

mick_8888 發表於 2013-5-4 02:06
部amp夠曬力有餘,你對Dali ikon 2 唔難推,聲底好中性,只係中低頻冇ikon 2 mkII 咁多姐,整體上已經唔錯,如 ...

腳應該就加唔到 我換左條冰鮮紅腸 中低頻又真係唔覺唔夠 不過未玩過後級
想試下加左後級既感覺姐 其實現階段都真係冇投訢 但一日未試過 都唔知會有幾多改善
都係個句 沒有最好 袛有更好 所以.............................

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

louis001 發表於 2013-5-4 02:22
腳應該就加唔到 我換左條冰鮮紅腸 中低頻又真係唔覺唔夠 不過未玩過後級
想試下加左後級既感覺姐 其實現 ...

原來如此.....
Cambridge audio 751R
Mordaunt Short Mezzo 2
Mordaunt Short Mezzo 5
Sunfire TSEQ-12
HTPC

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-5-4 01:43
好咯 呢隻好野開始多人欣賞咯  有時的野真係口啤好緊要
我自己就真係玩唔返轉頭 諗緊加後級 {: ...

系呀ching,屋企裝修緊,同我細路周圍聽左成1個多月,又去MK鋪頭又去威達,試咗Onkyo、P記同劍橋最後都系鍾意劍橋D聲多D,各方面都比較平均,唔會某一方面加多咗效果而影響其他聲效。仲有部機無日系咁多野set,適合我呢啲新仔學嘛。

黃金玩家

keekee 發表於 2013-5-4 09:23
系呀ching,屋企裝修緊,同我細路周圍聽左成1個多月,又去MK鋪頭又去威達,試咗Onkyo、P記同劍橋最後都系 ...

咁有的野就公平的講既 CA 聽演唱會樂器部份佢一定係強項 睇戲就日系機優勝
經過反覆測試後可得出以下結論俾各位參考下
日系機 音效前於聲音 所以你會覺得好夠爆好有氣氛 凶姦感強 但其實試完歐洲機經驗後 再聽真的相對其它聲音冇咁出同濛
歐洲機 聲音前於音效 所以你會覺得分析力好夠 聲音還原度高 但凶姦感相對弱所以你會覺得睇戲好似唔夠爆
所以已經著手研究緊點樣可以改善歐洲機既問題 小弟就曾有幸到某師兄屋企親身體驗到歐洲機都可以做到包圍感 音效
分析同聲音還原度高兼重有凶姦感既組合 (不過實在太貴 4隻十仔SMK+JL113 再加3部krell後級 撘802 +全套B&W )
所以理論上係可以做到 窮人有窮人玩法 暫時測試喇叭呃呎可營做到不錯既包圍空間 所以到底係加多隻十仔好定係後級會好的
重有待研究 AV 好玩既地方就係有改善空間 真係需要俾的時間同精神去研究研究
以上是是小弟個人觀感 如有得罪 請各位師兄見諒

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-5-4 17:26
咁有的野就公平的講既 CA 聽演唱會樂器部份佢一定係強項 睇戲就日系機優勝
經過反覆測試後可得出以下結論 ...

Ching,等你研究好同大家分享下。

銀級玩家

keekee 發表於 2013-5-3 22:08
唔該嘥Ching,前幾日入左Cambridge兩兄弟,加入cambridge大家庭。

師兄 可否 pm 入手店名及價錢

黃金玩家

keekee 發表於 2013-5-4 21:55
Ching,等你研究好同大家分享下。

我而家反而想同你講 佢既音場同凶姦感原來係好掂 你試左個setting未 未就快的去攪
攪完係兩個世界黎

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-5-10 17:27
我而家反而想同你講 佢既音場同凶姦感原來係好掂 你試左個setting未 未就快的去攪
攪完係兩個世界黎 {:6 ...

想請教一下咁多位Ching, 你地用咗751r, 仲會唔會買多部2.0 Amp玩影音分家?因為有sales哥哥話,cambridge audio 嘅AV amp嘅音質,絶對可以媲美一般2.0嘅Amp
Thanks!
TV: Panasonic P42U30H
BD Player: Philips BDP9700
AV AMP: Cambridge Audio 751R
Front Speaker: KEF XQ20
Center: KEF Reference Series Model 100

黃金玩家

ceolover 發表於 2013-5-11 00:33
想請教一下咁多位Ching, 你地用咗751r, 仲會唔會買多部2.0 Amp玩影音分家?因為有sales哥哥話,cambridge a ...

我就唔會 我寧願留的錢買部好的既後級
佢聽歌一的都冇投訢 我試過普通電腦雞線 插DAC 播FLAC檔 同wav檔
的聲靚到真係嚇我一跳   連我個朋友都冇言 用OPPO BDP 聽 SACD
聲靚冇投訢 不過我點吹都冇用 最好師兄自己去試下就知岩唔岩
個sales真係有商業良心 佢真係講得一的都冇錯
而家較返好部機先發現佢唔袛聽歌係強項 睇戲都一的唔輸蝕俾日系機

專業玩家

louis001 發表於 2013-5-11 00:38
我就唔會 我寧願留的錢買部好的既後級
佢聽歌一的都冇投訢 我試過普通電腦雞線 插DAC 播FLAC檔 同wav檔
...

wav檔是不是轉檔到24/192?