設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jcpajero

[請教] 有咩好DAC 推介

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

rredline 發表於 2013-5-5 22:28
rein-audio x dac同NorthStar比性能上根本不是一个level。
價錢只相差少少,I'll take NorthStar anyday. ...

NorthStar which model and how much?
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我又想係度問下咁多位 ching.....
我自己本身用緊 LX55 BDP 做埋聽歌.....唔洗問都知道聽歌唔多掂
我有兩個選擇............
1. 換部 103 直接用黎聽歌同睇埋戲.....
2. 加部 3K 左右既 DAC 由 LX55 > DAC > AMP
唔知邊個選擇會好聲 d 呢
【苦盡甘來】

黑鑽玩家

keke323 發表於 2013-5-7 20:33
我自己本身用緊 LX55 BDP 做埋聽歌.....唔洗問都知道聽歌唔多掂 {:1_336: ...

用103個RCA 出amp 普通,好唔過LX55好多。純以銀倆總計:

1) 用103出amp,  5k 樓下
2) DAC + LX55 (越獄)+ cable,   約7~8k
3) 轉用105 (放LX55)兩ch 出amp, 約11~12k

每一upgrade 都大概2~3k. 未計所占用位置同power 位嘅成本。咁會點揀?

高級玩家

myblue 發表於 2013-5-8 07:26
用103個RCA 出amp 普通,好唔過LX55好多。純以銀倆總計:

1) 用103出amp,  5k 樓下

加DAC同換103應該差不多價錢吧~本身已經有LX55
買部DAC好似實際D

黑鑽玩家

baki1105 發表於 2013-5-8 09:40
加DAC同換103應該差不多價錢吧~本身已經有LX55
買部DAC好似實際D

計數就計總成本,否則自己鵝自己。

又或者放佐部月肉55(同類型), 收返3k,  幫補103,即1~2k搞定。咁諗又開心好多。

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

myblue 發表於 2013-5-8 10:47
計數就計總成本,否則自己鵝自己。

又或者放佐部月肉55(同類型), 收返3k,  幫補103,即1~2k搞定。咁諗 ...

不過有時又驚多隻香爐多隻鬼......
一陣加部 DAC 既話 電源線/同軸線/fuse 又要再買
【苦盡甘來】

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2013-5-7 20:33
我自己本身用緊 LX55 BDP 做埋聽歌.....唔洗問都知道聽歌唔多掂 {:1_336: ...

3k難搵部靚DAC啦~~~
你比多1k左右, 我考慮放部atoll比你啦, 包你有此外驚喜

3萬

白鑽玩家

- KK-

ropresident 發表於 2013-5-8 11:01
3k難搵部靚DAC啦~~~
你比多1k左右, 我考慮放部atoll比你啦, 包你有此外驚喜 ...

最衰我唔係而家呢刻考慮呢.....起碼要過多幾多月先有得諗
【苦盡甘來】

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2013-5-8 11:06
最衰我唔係而家呢刻考慮呢.....起碼要過多幾多月先有得諗

咁就幫你唔到啦
老實講, 3k買新都無邊部會話好d, 廠商要生產成本, 又要食你水, 入面比得d咩你?
所以3k買二手會著數好多, 如果唔係我怕你比左錢都拎唔到效果.

進階玩家

LX55 好似得光纖out. 加dac行光纖好似無咁理想喎
IMac>musical paradise mp-d1>麗磁LM211-IA z版>復刻Diatone p610+Super Tweeter