設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: GazzaPaul

[請教] 剛入左馬蘭士SR007, setup完出事了....

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

快D買過幾條靚線試清楚喇

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-4-29 18:40
我也遇到類似問題,換走貴hdmi線,換上apple造的$128 hdmi線,即刻無晒事

虛不受補
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

GazzaPaul 發表於 2013-4-29 17:12
隻SR7007有問題, HDMI 睇bluray有時有聲無畫

有無試過關左 ARC?
我覺得好多時係佢攪鬼
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

fatkie 發表於 2013-4-29 18:54
有無試過關左 ARC?
我覺得好多時係佢攪鬼

全Off晒

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄用乜野TV,TV同Amp之間是否只得一條Hdmi連接?

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

fatkie 發表於 2013-4-29 18:54
有無試過關左 ARC?
我覺得好多時係佢攪鬼

ARC 的確會有好多問題出現
我之前都有個經歷......我用緊 PIONEER LX55  BDP+AMP
我既駁法係 BDP -> AMP -> TV ( 所有 HDMI 線都係 1.4)
諗住行 PQLS 啦.....點知一路以黎都唔得....開頭諗住係 HDMI 線既問題...
後來重複試左第二條 HDMI 線情況都係一樣
打去代理跟佢既指示去做.....都係行唔到 PQLS ...以為係部機既問題啦
之後我都放棄左了.......諗住等到佢保養差唔多到先拎去整啦
點知早排.....我突如其來唔小心抆左由 AMP -> TV 果條 HDMI 線.....
之後一睇部機.....E...點解棧 PQLS燈著左既 {:9_433:} ......
但我之後駁返 AMP -> TV 果條 HDMI 線.....棧 PQLS燈又熄左 {:9_405:}
之後再打去代理問....佢教我唔好用 HDMI OUT1 因為 OUT1 係會行埋 ARC
可能因為咁先影響到成組 HDMI系統所以行唔到 PQLS ....
之後我駁返 HDMI OUT2 就完全正常.....唔係而家先發現....
真係 ON居居咁托左部機去整就真係

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
john.cwk + 6 多謝分享寶貴既經驗!

查看全部評分

【苦盡甘來】

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

keke323 發表於 2013-4-29 20:12
ARC 的確會有好多問題出現  
我之前都有個經歷......我用緊 PIONEER LX55  BDP+AMP
我既駁法係  ...

查實全部HDMI 不論in/out 都似連體嬰咁有關連的,

我部55>85>TV 可以開得到PQLS,但係每次換碟呀停機呀,會令前置喇叭放屁,谷鬼氣閂Q咗佢到而家都無用到。

聽CD 間中會開,睇戲用前七行唔到一定閂。

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2013-4-29 20:46
查實全部HDMI 不論in/out 都似連體嬰咁有關連的,

我部55>85>TV 可以開得到PQLS,但係每次換碟呀停機 ...

就係囉...但可能因為我部電視係早兩年既機...無 3d 功能掛....
但原來駁 HDMI OUT2 就無問題
【苦盡甘來】

進階玩家

多謝各師兄回覆:

HDMI線方面, 我貴少少的Golden sound試過, 平的$98試過, 都系一樣.

我都 TV 系 Sony kdl-46x3000, 六年前的

反而我通常出HDMI Out 1, 未試過出HDMI 2, 我今晚試一下
TV: Sony KLV-46X300A
2 Channel Int Amp Accoustic Art Power 1 MK4
AMP: Marantz SR7007
FS: Elac 247BE
CS: KlispchRC 52
SS: KlispchRS 42
Cd: Marantz 11S

進階玩家

mantam121 發表於 2013-4-29 20:04
師兄用乜野TV,TV同Amp之間是否只得一條Hdmi連接?

是的 BDP -- Amp-- TV
TV: Sony KLV-46X300A
2 Channel Int Amp Accoustic Art Power 1 MK4
AMP: Marantz SR7007
FS: Elac 247BE
CS: KlispchRC 52
SS: KlispchRS 42
Cd: Marantz 11S