設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 想買Amp

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我依家用緊naim5i2 Arcam CD17(換完amp先再upgrade), speaker 用JBL 4429, 除左古典我各類音樂都會聽
換amp主要係覺得部naim要推十二吋底音實在有心無力,有以下心水希望大家比d意見
1. MCINTOSH MA7000/6600
2. AUDIO RESEARCH DSI200
3. JEFF ROWLAND 500/250
4. KRELL S550I

先唔講錢,大家覺得邊個選擇好d?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我選2>4>3>1!

但小弟心中還有別的品牌!
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

專業玩家

Thks for reply, 師兄可唔可以講多少少?師兄是否用緊? 你比部ARC 評價咁高原因?好多人話CLASS D 既聲唔得,你覺得如何?大約賣幾錢?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我 vote   贵豐diable

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Accustic arts amp 2

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
siukit_siuhan + 10 絕對認同
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

carmichael969 發表於 2013-4-28 21:35
Thks for reply, 師兄可唔可以講多少少?師兄是否用緊? 你比部ARC 評價咁高原因?好多人話CLASS D 既聲唔得, ...

ARC 一向同大JBL 都好夾!這十多年都見唔少師兄夾過,平衡度幾高!但輸Rock and Metal!

Krell 小弟用過套入門前後級,略為了解這品牌特性!但粗聲底少少~

Class D 是否一定衰聲,小弟唔清楚!但小弟親身在hifi 展體驗老麥夾JBL play jazz 一流,幾十人圍住欣賞!但當換上女聲CD 後,只剩下小貓三兩隻的散水現象~所以現在此品牌夾JM Lab 出show , 無點夾JBL了~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

專業玩家

多謝各位Ching 意見,為免花多眼亂,除左列表1-4之外其它暫不考慮

Terryc 師兄,你提及於hifi show中聽到之ARC是否dsi200?我係怕呢部class d 同一般用膽既arc唔同聲底

星級玩家

小弟有限聽感, 有另外兩個選擇, 一係tomtom兄的Accustic arts amp 2, 在新界北某sales樹聽過, 又是推大喇叭, 咩歌都得, 一係九龍西某頭目處聽過的金仔前後, 不過可能貴左少少~~!!!

專業玩家

Thks 各位師兄,不過前後級暫時都唔會考慮住,tomtom兄,請問你係咪都用緊JBL monitor? 你用邊部amp呢?
小弟財力有限,儲左好耐錢至有budget換機.所以想聽多d意見,唔想入錯貨後悔!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

carmichael969 發表於 2013-4-28 22:52
多謝各位Ching 意見,為免花多眼亂,除左列表1-4之外其它暫不考慮

Terryc 師兄,你提及於hifi show中聽到 ...

樓主,小弟在hifi show中聽到的是  MCINTOSH 夾JBL,並不是ARC dsi200 夾JBL

而小弟在外國的朋友知到早排小弟想換2ch amp時,都有推介這部ARC給我!叫我一定要抽時間試,因為這是一部好有膽味的石機,力水及底頻控掣力都好好!(介紹我的朋都知我係玩12吋3路)

但小弟真係沒有時間去四圍試,加上被良師益友「明益」之下,便入了現在的Amp 了

不過師兄,在你提出這Topic 之後,我翻查了少少資料,你對4429 6ohm ,200W,91db,算幾易推!加上網上有其他師兄試過用dsi200 夾號角及大單元有正要feedback!所以先推介師兄不防一試