設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Hong1sc

[合併式擴音機] 心動想換SUPRERNAIT OR 202/200!

黃金玩家

Sn加埋hicap個價同200/202重有距離吧?重未計線材,同埋無埋個dac。

不過Ching的論點是對的,級數問題,sn一定無前後級咁"滑",但這不是價錢的唯一反映,你比大錢上前後級,換來的主要是火力,但比咁大火力1sc似乎發揮空間有限,呢樣就由ching自己盤算了。
有聲就算...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

你可以PM...Robertnike兄;佢都係用202/200推1sc ; 新年前我有幸拜會過;當時羅白兄套機重未煲好已經好好聲
宜家應該更上一層樓 !我之前由XS升級上202/200其實分別都好大;唔係淨係力量提升咁簡單;連音色都瑰麗高貴左好多
202/200同SN 應該差唔到一萬!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
21360286 + 10 + 10

查看全部評分

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chuwing 發表於 2013-4-28 22:32
你可以PM...Robertnike兄;佢都係用202/200推1sc ; 新年前我有幸拜會過;當時羅白兄套機重未煲好已經好好 ...

明白...睇黎大家都係見意202/2000既多...!!!
小弟今天休息...冇野做成左半日AB比較, 用/唔用flatcap2x, 因為當年CD5X+FLATCAP2X一齊購入, 所以唔知有幾大分別, 唔試唔知有幾好聲...一試原來已經去到呢個景界, 一部FLATCAP2X可以靚聲2X~3X%!!!哈哈!!!
iMAC>DacMagic 100
NAIM CD5X(HILine)            
NAIM FLATCAP2X
NAIM 122X+150X(PowerLine)
PROAC 1SC FINAL EDITION +FD II

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hong1sc 發表於 2013-4-28 22:39
明白...睇黎大家都係見意202/2000既多...!!!
小弟今天休息...冇野做成左半日AB比較, 用/唔用flatcap2x,  ...

不過你要有心理準備....如果升級classic 202/200後你一定會升級cdx2...
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chuwing 發表於 2013-4-28 22:46
不過你要有心理準備....如果升級classic 202/200後你一定會升級cdx2...

NAIM真係好撚毒!!!都係換下POWER LINE, HI-LHINE算= =
iMAC>DacMagic 100
NAIM CD5X(HILine)            
NAIM FLATCAP2X
NAIM 122X+150X(PowerLine)
PROAC 1SC FINAL EDITION +FD II

黃金玩家

chuwing 發表於 2013-4-28 22:32
你可以PM...Robertnike兄;佢都係用202/200推1sc ; 新年前我有幸拜會過;當時羅白兄套機重未煲好已經好好 ...

我諗技安兄誤會我意思,我絕對無認為200/202唔好聲,或者唔夾1sc之意,200/202絕對係有水準之作。不過就自己經驗提出sn本身比較厚暖的聲底推1sc在匹配上或價格上都係一個很好的選擇。
有聲就算...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kkkiu 發表於 2013-4-28 22:56
我諗技安兄誤會我意思,我絕對無認為200/202唔好聲,或者唔夾1sc之意,200/202絕對係有水準之作。不過 ...

KK Cing我冇咁ge意思你都唔好唔會 ;我都只是基於我的聽感同對202/200的偏愛而說!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

SN同202/200取向根本唔同,唔可以咁比較!就算係Naim Forum都有唔小討論,不妨參考一下正反意見。我認為機唔會有最好,只有較合適!要認清自己要求,唔好人云亦云。
*我係前SN用家。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

樓主不如直接去試下聲先作決定啦

黃金玩家

HONG1SC CHING~~~~等你報告呀!

我都想知加hiline 先定 power line 先.

分別大唔大呢
Devialet D200 + Focus Audio FP50se
Naim CDx2.2
Teddy Xps