設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ming

[CAS音響] 可否用低階電腦玩

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

awckin 發表於 2013-4-25 17:04
聽講foobar都有iphone app做remote架。

不過我自己都係鐘意itune簡單易用d

foobar個setup我都覺比較煩
所以用itunes簡單
而且我有ipad做remote control正
同埋我rip用apple-lossless,所以用itunes都方便D(雖然foobar宜家都support apple-losslees)

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

awckin 發表於 2013-4-25 17:00
如果只係要出到聲要求唔高,係架!

不過未必好得過你部bdp,。不如你求期問朋友借部notebook玩吓先。

ching 唔好毒我啦
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

patkwok 發表於 2013-4-25 16:51
小弟用緊ASUS eeePC 901做CAS player
歌放係NAS入面,部901經wifi去NAS streaming 攞歌
試過用FooBar同itune ...

你個方案 經濟d 我而家都係bdp-450駁nas拎歌聽
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

patkwok 發表於 2013-4-25 17:08
foobar個setup我都覺比較煩
所以用itunes簡單
而且我有ipad做remote control正

我一開始玩cas都係用win,果時用部md10 + src10試過

1. foobar + wav
2. itune + wav
3. foobar + lossless
4. itune + lossless
5. foobar + aiff
6. itune + aiff

自己對撞聾耳覺得1係最好。攪咗好耐,搵唔同skin俾foobar,用落都係有d唔方便。最後都係嫌煩,css就用itune + aiff玩,取其方便。好鍾意個d歌就買cd聽

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

awckin 發表於 2013-4-25 17:21
我一開始玩cas都係用win,果時用部md10 + src10試過

1. foobar + wav

我一開波直頭已經係apple lossless,因為itunes rip實在太方便,同埋之前用iphone,所以一定係RIP applelossless(慳位得黎又有質素)

不過我就一直都係買CD跟住RIP

無試過聽HD既file

1萬

黑鑽玩家

試吓聽 hd

真係靚聲好多

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ming 發表於 2013-4-25 17:09
ching 唔好毒我啦

我唔毒你,你自己都成日去送死啦。

玩過條ultimate silver usb未?未就來試吓啦。

試過你就明我點解叫你留返d錢買usb好d。 我之前都唔信換usb線會有分別,點知試完先知原來分別仲大過換條coaxial.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ming 發表於 2013-4-25 17:33
試吓聽 hd

真係靚聲好多

同意,一定要試,有d網有有時有一d免費file可以download來試。我覺得真係好過cd。

返宜個d用hardware或者software upsample個d. 我自己就唔係太鍾意.

星級玩家

音響呢樣樣無話邊樣好過邊樣,只可以講下自己經驗,
由電腦win7x64 HQplayer播歌轉做NAS播有好大進步,NAS上線性電源整體又提昇不少,跟住又轉番電腦播(只是winxp+foobar)由NAS攞歌又進左一大步,foobar可以用手機remote好方便,最近亦試了ubuntu studio.........

1萬

黑鑽玩家

awckin 發表於 2013-4-25 17:55
我唔毒你,你自己都成日去送死啦。

玩過條ultimate silver usb未?未就借來試吓啦。

等我買咗部notebook先

播audio既usb我都有條 不過唔係sliver
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯