設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: aacc

[膽機] 旦前級左聲道有沙沙、拍拍聲

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

aacc 發表於 2013-4-25 14:04
係喎!多謝 seal team 4 Ching 提點!另再想問而家貴族之聲300b win 吾win full music 300b呢?西電300b ...

貴族之聲都有好多款,如貴族之聲300B我唸只是各有優劣
但上到去貴族之聲的西電300B系統就贏,但價格就好貴下

大陸膽真好易壞,頂佢,要善用保養期退貨換,但都要比運費很煩很費時
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Psvane 西電1:1復刻300B好似話唔錯喎
不過我無用過

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sealteam4 發表於 2013-4-25 13:02
我都試過,逐隻逐隻調換搵問題所在
我上次同問題是一隻310a
D古董膽最衰一隻壞左另一隻都無用

"D古董膽最衰一隻壞左另一隻都無用..." x2 ~~贊成...(其實新款膽一樣情況) 我都試過拍拍聲沙沙聲...大概想知可以左右兩set對調一試, 如果係另一面拍拍聲就恭喜你可以有借口換膽...不過唔想燒埋其他嘢最安全直接拆晒d膽攞俾d膽機鋪一支支check...
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2013-4-25 19:22
"D古董膽最衰一隻壞左另一隻都無用..." x2 ~~贊成...(其實新款膽一樣情況) 我都試過拍拍聲沙沙聲...大概 ...

想問邊度有膽機鋪幫手一支支check
小弟不才,唔識香港邊有膽機鋪係會理會我,會為客人帶去的膽檢查(重點我不是在那買!)?
請為膽的新手玩家指路,看玩膽的在香港可去咩膽鋪,小弟80後一名新手,還望引路
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sealteam4 發表於 2013-4-25 19:54
想問邊度有膽機鋪幫手一支支check
小弟不才,唔識香港邊有膽機鋪係會理會我,會為客人帶去的膽檢查(重點 ...

我上次去添記5/F 蛋黃度check...不過我上得去就大概預咗有膽已經"瓜"咗, 同埋會幫襯佢哋買膽...如果唔係喺佢度買自己都唔好意思要人check啦 !! 不過呢度d膽唔係平既通常貴dd但一嚟我部膽機都喺度買二嚟呢度d膽我覺得質素信得過d所以都費事周圍格價了...so far佢推介果幾款膽到而家我都好滿意...
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2013-4-25 21:57
我上次去添記5/F 蛋黃度check...不過我上得去就大概預咗有膽已經"瓜"咗, 同埋會幫襯佢哋買膽...如果唔係 ...

Ching五樓還是清一色推金c嗎?我問過幾次刀推我金c一套上
雞雞音響組合

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

喜喜天使 發表於 2013-4-25 23:10
Ching五樓還是清一色推金c嗎?我問過幾次刀推我金c一套上

佢哋都有推介金C, 不過唔係好hard sell ...最後我都有買復刻金獅KT66, Sylvania 6SN7同埋5U4(唔記得咩牌子...)

高級玩家

啱啱先掉換6SL7, 聽左兩粒鈡,冇左D沙沙啪啪聲了!但係點解會咁?

黃金玩家

你地講的沙沙聲是否在高音位時會拆聲??如果係我都試過,搖下d膽插返正佢又會無事,姐係插得唔正都會咁。
有聲就算...

科林玩家

aacc 發表於 2013-4-26 13:24
啱啱先掉換6SL7, 聽左兩粒鈡,冇左D沙沙啪啪聲了!但係點解會咁?

有可能系蛋座下既cap出事