設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: peterpan55

[請教] 不可更換電源線之amp diy

高級玩家

peterpan55 發表於 2013-4-25 20:54
睇落應該唔係咁難,最難係焊接!

影音玩既 IEC 頭我未用過,唔知扭螺絲定要焊接呢 ?
以前用係電腦果 d IEC 頭,要落鍚接線的

落鍚接線其實都唔算太難,只要你搵 d 無用既電線練習多幾次,應該難唔到你的,
不過好似我呢 d 千年都唔焊錫一次既 .... 焊出來個樣就....

比 Siu 兄提醒左,如果你個插頭係啤死,咁無得對照,所以搵左 d 點樣用電錶搵線位既方法,
其實我自己都想知點用,但唔敢肯定個方法岩唔岩

而且唔同款既電錶,測試方式好似都有 d 唔同,係 youtube 見有 d 用 ohms 200 來測是否接通
( 即下圖 Continuity Test 選項隔離左邊果個 200 )

Use Multimeter Continuity Test find LNE.jpg

高級玩家

多謝 晶Sir 及 SkyGeo Ching 加分 !

補充內容 (2013-4-26 15:43):
多謝 xxijixx Ching 加分 !

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

都係見議樓主揾人裝......

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

一定換 IEC 頭最好。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

haha161 發表於 2013-4-25 18:17
嘅然丟都冇人要就索性玩大佢,
背脊開窿裝 iec socket,
一有唔明就上來問啲 ching ,

老鼠尾都唔要,打開個蓋直接焊換咗去,我部機都係咁,

去鴨記剪五尺7N電源線焊落去,真係升呢幾班架,舊機通常用兩芯線的,,

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

後生仔老老實實你玩機玩咗幾多年,玩電年資幾多年,

玩電唔係講少,我當年從電芯1.5v玩起咋,你一玩就玩220v咁勇,要有電工大人陪同至玩得喎。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-4-26 02:00
老鼠尾都唔要,打開個蓋直接焊換咗去,我部機都係咁,

去鴨記剪五尺7N電源線焊落去,真係升呢幾班架,舊 ...

YYSKY Ching, 唔知可唔可以請教下

好多 Ching 電源線都用鍍金、鍍銠、鍍銠白金頭,見佢地通常都係比 Amp、十仔用多

如果純粹比電源處理器用,會不會只需用回普通頭,又或者用鍍銀較好呢?

因 search 過銀既電阻最小,導電速度最快

PS. 我無玩音響的,純粹 tv、bluray player、偶爾唱下 K,遲些或者可能會加套家庭影院組合

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

peterpan55 發表於 2013-4-25 10:44
有d餚底喎!裡面3條線,間條是火線?另外兩條有無分正負呀?

餚底就唔好諗摩野, 摩得野要有最壞嘅打算.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

打開個蓋影張相睇吓,睇吓有無ching手痕幫你攪

如果係十年八年機裏面應該有電源插座,再舊D可能連座都無

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Tonyx 發表於 2013-4-25 11:58
咁都唔識的話, 為安全起見, 俾小小錢請 D 可以幫忙的師兄飲茶兼代勞吧!

...

X2...................
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE