設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: david1503

[請教] LS50 vs Mezzo 6 或其他 (暫時買了Mezzo2,打算換Mezzo 6)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-4-24 10:47
昨日11/f放假,要今日先聯絡到。有關m6,我都仲係心大心細,因為就快有小朋友出世,見d師兄都話驚座地倒 ...

首先恭喜你做老豆 我成日聽D有細路嘅朋友講一D小朋友好有趣嘅嘢

1. 會入錢落喇叭個"loun"
2. 噤個單元
3. 噤到CD 盤又出又入
4. 好鐘意噤任何可以噤嘅制
5. 張Volume 摟到最大
6. 周圍撞

總括而言,天真!可愛!

做父母真係好偉大,我未有小朋友可大玩特玩

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +6 收起 理由
david1503 + 6 + 6 一定要加分

查看全部評分

Panasonic OLED TV | OPPO 103D
MAC Mini | TEAC UD-503 | Cybershaft OCXO
Marantz KI Pearl Lite | Marantz NR1602
KEF LS50 | Marage MX | SINE 30A

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

myblue 發表於 2013-4-24 12:14
多謝ching咁有heart 嘅分享,想必ching玩HiFi已去到另一層次了,恭喜恭喜。  ...

請師兄唔好寸新手,小弟窮到心裡癮癮作痛  其實只係窮,換個心情俾自己舒服啲…

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

roychong 發表於 2013-4-24 12:23
首先恭喜你做老豆 我成日聽D有細路嘅朋友講一D小朋友好有趣嘅嘢

1. 會入錢落喇叭個" ...

師兄例舉這「六宗罪」差一宗就可以升級做「七宗罪」。呀唔係,唔係罪,全都是天真無邪的可愛行為

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-4-24 12:34
師兄例舉這「六宗罪」差一宗就可以升級做「七宗罪」。呀唔係,唔係罪,全都是天真無邪的可愛行為{:6_242: ...

無錯!用錢解決到嘅問題就唔係問題啦〜 不過要比心幾賺錢
Panasonic OLED TV | OPPO 103D
MAC Mini | TEAC UD-503 | Cybershaft OCXO
Marantz KI Pearl Lite | Marantz NR1602
KEF LS50 | Marage MX | SINE 30A

專業玩家

david1503 發表於 2013-4-24 12:01
LS50我自己覺得係好好,佢既中頻我覺得很無敵,高頻也很好但差點餘韻,但起碼做到小提琴爆尖音也不會刺耳 ...

師兄有音樂詣藝,所從心中有把尺,懂得每件樂器的真實聲音,唔會盲目一擲千金,而迷失了音樂的本意。讚
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

友誠11/F 和名望原來係同公司分店,今日去名望,佢叫我唔好用m6座地,因為會boom聲,11/f sam都係話唔好用座地。我真係唔知係真係會boom定係只係因為商業原因……哎…換唔換坐地好…

專業玩家

david1503 發表於 2013-4-24 14:18
友誠11/F 和名望原來係同公司分店,今日去名望,佢叫我唔好用m6座地,因為會boom聲,11/f sam都係話唔好用 ...

既然 2 號巳經達到你標準,我都同意不必急於上 6 仔。

ching, MS 應該用biwire, 你現在用緊咩喇叭線和 Jumper?

評分

參與人數 1威望 +4 金錢 +4 收起 理由
david1503 + 4 + 4 一定要加分

查看全部評分

訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

SkyGeo 發表於 2013-4-24 14:25
既然 2 號巳經達到你標準,我都同意不必急於上 6 仔。

ching, MS 應該用biwire, 你現在用緊咩喇叭線和 J ...

多謝師兄建議,咁小弟就唔換住,費事越換越差。而家真係好滿意m2的表現和包圍感!

而家biwire,左右喇叭分別各用2條線駁amp。高頻用sound from heaven全銅。低頻用11/f買的日本半銀半銅。我對線無認識,但暫時覺得11/f個隻線麻麻,又幼身又輕又易斷,都係sound from heaven全銅夠粗夠力好有質感。如師兄沒建議我其他線,或者會買多d sound from heaven回來取代日本線。

專業玩家

david1503 發表於 2013-4-24 14:38
多謝師兄建議,咁小弟就唔換住,費事越換越差。而家真係好滿意m2的表現和包圍感!

而家biwire,左右喇叭 ...

sound from heaven 都有幾口碑,可以買多尺自制 jumper,其他線例如 QED 的 Relevation 都可以無加味精還原音質!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

SkyGeo 發表於 2013-4-24 15:04
sound from heaven 都有幾口碑,可以買多尺自制 jumper,其他線例如 QED 的 Relevation 都可以無加味精還 ...

師兄,我查完google都唔太了解jumper,若我而家一隻喇叭,已經有4條銅線分別由amp連接晒佢2個正和2個負,咁係咪唔駛再用jumper?