設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[多機種] 《The Evil Within》by 三上真司 (DLC第二章 "Consequence" 4.21推出)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2014-10-26 20:26
哩家跨平台game玩買上一代的版本唔多著數,即使係機能許可,開發商亦唔會同你執靚仔,因為一黎不論係宣傳 ...

你咁分析都合理,好彩平平地執二手,再阿Q d咁安慰自己畫面冇咁清咪唔使咁驚驚囉!

星級玩家

@肥狗仔@ 發表於 2014-10-26 20:58
奮戰18小時成功逃出地獄,至爆機為止死咗85次,其實一般雜兵/BOSS戰都唔太難,反而係秒殺的機關太多。

BTW ...

咁快手既,我只打到chapter 9
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

lkljason 發表於 2014-10-27 00:11
你咁分析都合理,好彩平平地執二手,再阿Q d咁安慰自己畫面冇咁清咪唔使咁驚驚囉! ...

遲下入PS4再玩多次吧~~

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

海盜 發表於 2014-10-27 12:55
咁快手既,我只打到chapter 9

唔快,隻game算係長。

黃金玩家

《The Evil Within》冇時間寫review,叫做打幾隻字做總結

只可以話由biohazard 4開始到The Evil Within哩9年間,所謂恐怖遊戲一係行Biohazard哩類"槍game",一係行Amnesia哩類純玩求生解迷的恐怖遊戲,當中叫做中位數的屬Dead Space或者Alan Wake等等,但鑒於武器改裝及玩法問題,有關遊戲在一般難度下亦唔見得太有求生味道,打法平鋪直敘。The Evil Within嘅出現除咗將過去9年生存恐怖遊戲的元素攞一個平衡點,彌補了當年bio4的不恐怖,亦避免好似Dead Space等以重武器換取安全感的局限。

今次個故事以精神入侵為主軸,主角長時間出現在敵人創建的記憶/幻想空間之中,此舉令到關卡及敘事上可以缺乏邏輯,但因為內容豐富所以比起Bayonetta黎得更有說服力。遊戲流程上與以往部份恐怖遊戲相似,一開始當玩家仍被一大堆迷團所包圍時,場景基調更顯恐怖,但當迷底進一步解開之後,玩家就會進入一個較為開陽,戰鬥更激烈的地方。本作的過人之處,在於由開頭到結尾,玩家都長期處於一個何等怪異的氣氛之中,不論係畫面上的特別處理(有點接近Silent Hill)還是場景設計,有時都會令人感到一種唔太舒服的感覺。即使係最為安全,用於存取的病房,視覺上亦都唔係一個正常的空間,叫人更為不安。

整體黎講哩款遊戲足以大摑CAPCOM一耳光,因為同樣出現槍械及AI/同伴的情況下如今的Biohazard已經變成咗動作遊戲,而前者相比起當年bio4改動上不見得多,但卻稱得上為一款稱職的Survival Horror,並完勝上一代家用機的一眾恐怖大作。

值得注意係The Evil Within的精神幻覺概念與三上最初的bio3.5有點相似,話The Evil Within係Biohazard的精神續作都不為過。

個人評分: 9.4/10

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告
lkljason + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

剛剛在旺角見過這架宣傳車
有得試玩
還有張貼紙送

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告
@肥狗仔@ + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2014-10-28 13:23
遲下入PS4再玩多次吧~~

haha.....其實打PS3版我已經勁驚,音量已經較到細無可細減小嚇親,所以.........都唔知會唔會打得爆隻game都成問題!

星級玩家

lkljason 發表於 2014-10-28 19:15
haha.....其實打PS3版我已經勁驚,音量已經較到細無可細減小嚇親,所以.........都唔知會唔會打得爆隻gam ...

我打到第9關,感覺而家先開始黎料

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都係玩到第九關,不過玩落發覺隻其實算唔錯,無初初玩感覺咁差勁,【起初可能比個fps 嚴重不足影響左】
特別係打大佬個下做得好好,好緊張,同堆隻game 氣氛一流,呢兩樣野加番唔少分數
絕對係恐怖回歸作品
希望續集做得流暢d 就好,同埋畫面可放番大就最好

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

momolee 發表於 2014-10-30 13:44
我都係玩到第九關,不過玩落發覺隻其實算唔錯,無初初玩感覺咁差勁,【起初可能比個fps 嚴重不足影響左】{: ...

我在第三關比德州電鋸斬死左,唔夠子彈,可能冇留意呢子彈,見人就射…………
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140