設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 有冇師兄用緊TAMRON支SP 90mm F/2.8 DI MARCO 1:1 VC USD (Model :F004)呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我用緊canon 5D MarkIII, 想買支微距鏡...之前上CS試咗CANON之百微, 不過想比較埋呢支但search呢支d資料好似冇咩用後感反而舊款果支(272E)多評價d~不過評價一般...唔知新款呢支F004可唔可以好過Canon支"L"呢 ? 小弟新手咩都唔識純單睇大家Spec.好似最大分別係視角度數...請問有冇分大d好d還是細d好d呢? 因為我手上有張$300 Tamron coupon...唔想side睇下唸唔唸得過支F004 ~~可否給點意見~Thx!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

兩支o既舊版都係出哂名o既名器, 質素好就毋用懷疑, 新版都應該係唔差~

如果師兄有coupon就梗係買tamron啦, 不過用coupon係唔係一定要去指定鋪頭用正價買呢, 如果係的話最好格吓價, 因為鋪仔買有機會平超過三百~

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

sonson版主有支60mm, 都好鬼正, 可以參考吓~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2013-4-18 23:00
兩支o既舊版都係出哂名o既名器, 質素好就毋用懷疑, 新版都應該係唔差~

如果師兄有coupon就梗係買tamron啦, ...

張Coupon都有list指定商戶買, 睇價格網冇咩師兄報價不過應該行貨唔差幾多....反而我憧憬呢支Tamron F004始終算2012年新款鏡相比百微好似 係09~10年產品~我本住有新買新心態睇下當中會唔會有驚喜啫....加上之前入咗支Tamron 70-300(A005)俾我對呢個牌子幾正面image...我估都會做白老鼠試一試!! 不過呢個計劃可能有所延遲了...事沿之前報讀咗師兄你介紹果間攝影課程, 今日上堂老師"Derek "強烈推介我先買600EX閃燈先, 因為呢個課程好注重閃燈運用...想我能夠喺餘下果幾堂能夠指導我點去適當運用閃燈, 所以買微距既計劃可能要再拖耐少少先了....

題外話真係要好多謝師兄好推介呢位導師及課程, 呢位老師真係好有耐性禁教導我哋, 而且今次課程唔多學員, 可以好舒服好Free禁發問問題禁上課~~超正 !!

~Thank you  Ahnel 師兄...
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

titus614 發表於 2013-4-18 23:28
張Coupon都有list指定商戶買, 睇價格網冇咩師兄報價不過應該行貨唔差幾多....反而我憧憬呢支Tamron F004 ...

用 canon 5D MarkIII 點可能唔入支 600閃燈呀 ,仲有我都係會揀支原廠 100 L ,因為始終色水有分別 (TAMRON支SP 90mm 都係好嘢嚟)
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

rlwk2009 發表於 2013-4-20 08:05
用 canon 5D MarkIII 點可能唔入支 600閃燈呀 ,仲有我都係會揀支原廠 100 L ,因為始終色水有分 ...

以前我一直覺得閃燈既功能只係影既地方唔夠光而去加光咋...而我又大多影我仔仔多好少會影到夜晚取景, 所以一心唸住由M43直上5D markIII 都冇唸過買閃燈... 原來上完幾堂先知道閃燈作用重可以洗咗現在雜亂既燈光色而Fill返一個自己想要既色上去又或者經自己打燈可以不經PS去達到瘦面瘦身美化膚色既作用......等等!! 睇落真係好好玩...怪唔得禁多龍友出現啦...原來影model禁好玩, 我承認有dd係想影靚女心態, 原來喺相機觀景器睇靚女同你欣賞別人既作品好唔同Feel...好正㗎!!  不經不覺自己都想加入龍友行列添......不過要用買微距加filter多d既價錢去買兩支600EX RT 先入場玩到...所以我決定買咗閃閃學咗玩先, 遲d先入鏡頭了~~HeHe !!

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

titus614 發表於 2013-4-20 09:50
以前我一直覺得閃燈既功能只係影既地方唔夠光而去加光咋...而我又大多影我仔仔多好少會影到夜晚取景, 所 ...

—入手就兩支 600
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

行動組特工

titus614 發表於 2013-4-18 23:28
張Coupon都有list指定商戶買, 睇價格網冇咩師兄報價不過應該行貨唔差幾多....反而我憧憬呢支Tamron F004 ...

唔好客氣, 有好野梗係要推介比大家~

Derek真係好鬼好傾嫁, 有時落左堂同佢傾到唔好意思要走~

行動組特工

titus614 發表於 2013-4-20 09:50
以前我一直覺得閃燈既功能只係影既地方唔夠光而去加光咋...而我又大多影我仔仔多好少會影到夜晚取景, 所 ...

下次我地搞人像團, 你記住要報名啦~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2013-4-22 11:29
下次我地搞人像團, 你記住要報名啦~

好呀好呀...幾時呀!! 而家d mood "紅紅"聲...買咗機材梗係要實習多d先有進步嘛...師兄一有活動資料記得公佈呀
Thx !!