設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] LS50 配咩av amp較好呢

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
上星期收到ls50之後 而家又想換amp ,本身用緊yamaha隻rx v2500都成十年歷史 想睇下有咩amp夾到ls50 本身聽歌較多 70% ,睇戲30%  我本身睇中yamaha隻3020 不過係到扒文又講ca751聽歌好 同出去試過下部751都幾唔錯 不過呢到無咩人講751呢隻amp  唔通真係咁冷門? 其他師兄有咩建議  大家又會用咩av qmp去配ls50呢

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching  我都用緊 CA 夾LS50 係吾錯 !
若能力可以買部 751 int Amp per out 去 Yamaha 3020  ;
即聴歌用CA , 睇戲用 AV Amp. !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

鉑金玩家

edlsang 發表於 2013-4-16 22:19
Ching  我都用緊 CA 夾LS50 係吾錯 !
若能力可以買部 751 int Amp per out 去 Yamaha 3020  ;
即聴歌用CA ...

雖然我想,我站時諗住一部過先,咁玩兩部好金呀

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

rayray2525 發表於 2013-4-16 22:22
雖然我想,我站時諗住一部過先,咁玩兩部好金呀

咁買部 3020 先 la. !

後有 budget 再買 751。!
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

黃金玩家

我用緊751R 你想知的乜丫
但我可以話你聽 如果聽歌多 呢部一定冇投訢
我而家晚晚都要聽下CD 先安樂 佢聽演唱會樂器還原度高
氣氛好 我而家已經返唔到轉頭玩日系機 覺得係兩種層次黎
你可以話佢冇日系機咁有空間感 但分析度同聲音細緻方面
係日系機俾唔到你 我自己就非常喜歡佢既聲底
師兄可以參考下

咩冷門 之前咪開過POST囉

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=149599

鉑金玩家

louis001 發表於 2013-4-16 22:37
我用緊751R 你想知的乜丫
但我可以話你聽 如果聽歌多 呢部一定冇投訢
我而家晚晚都要聽下CD 先安 ...

我有睇你個post 不過係出面搵多d料就無參考la  我都比你個post毒到先去留意呢部機ja 師兄   我就係見用左yamaha咁多年想試下其他野咁囉

黃金玩家

rayray2525 發表於 2013-4-16 22:52
我有睇你個post 不過係出面搵多d料就無參考la  我都比你個post毒到先去留意呢部機ja 師兄   我 ...

師兄其實真係可以考慮 或者去試聽下先
聲音取向真係唔錯 不過點都好 最好係自己去試聽下岩唔岩自己先最好
我用佢夾 DALI 都真係冇投訢 KEF R300 可能都係我另一個目標

鉑金玩家

louis001 發表於 2013-4-16 23:21
師兄其實真係可以考慮 或者去試聽下先
聲音取向真係唔錯 不過點都好 最好係自己去試聽下岩唔岩自己先最好 ...

咁我買之前都會行多幾間試多幾部既 ,只係想係到 聽下大家既意見咁 ,由其用751 or ls50既用家

黃金玩家

rayray2525 發表於 2013-4-16 23:31
咁我買之前都會行多幾間試多幾部既 ,只係想係到 聽下大家既意見咁 ,由其用751 or ls50既用家 ...

其實佢睇戲都真係有氣有力 之前可能未煲 所以唔覺
但開始已漸入佳境 低頻有力 分析力強 我搵佢黎試老變3同 MI4
真係粒粒清 連好細微既高低頻都可以聽得清楚 我都期待將來加後級
又係另一個世界 暫時都係玩熟的先再算

專業玩家

早排見到有蛇10/F 有部 551R
我有興趣想試下
點知個SALES問: 你係唔係睇o岩架啦? 睇o岩先有得試, 依家只駁了兩聲道
我心諗都唔知咩服務態度黎, 我唔試又點知部機o岩唔o岩心水 ?
第二度又唔覺太多店舖有CA機放出黎
BLACKLIST這間店 , 最後我去左第二間買機