設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wllee203

[請教] 請教電視調色

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

wllee203 發表於 2013-4-16 10:54
billy師兄,

我一直都以為係led tim~~頭先上lg website睇,佢又寫CINEMA 3D LED LCD TV...我 ...

LED係背光燈...顯示屏係LCD...全部所謂LED TV都係咁...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

新仔玩家

ilavbnm 發表於 2013-4-16 12:36
LED係背光燈...顯示屏係LCD...全部所謂LED TV都係咁...

全部都係咁?咁現階段有冇真係LED ge LED TV?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

wllee203 發表於 2013-4-16 12:41

家用...無...
商用...有...商場用果d大大個o既顯示屏就係LED...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鉑金玩家

wllee203 發表於 2013-4-16 12:41

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/LED%E7%94%B5%E8%A7%86

新仔玩家

good88690 發表於 2013-4-16 12:54
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/LED%E7%94%B5%E8%A7%86

謝謝!

新仔玩家

plnl88 發表於 2013-4-16 11:59
岩岩三日前幫老友 SET 過一部 47" LG。
師兄可試試以下,睇睇可否解決左白霧問題先。
先將所有 Advance s ...

水晶兄,我已跟你個setting去做,效果好好,謝謝

但而家都會有少少唔流暢,而家再微調

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

wllee203 發表於 2013-4-16 21:19
水晶兄,我已跟你個setting去做,效果好好,謝謝

但而家都會有少少唔流暢,而家再微調 ...

師兄,你還要睇睇:
1) 白色位有無曝光。有的話,你要將 Brightness 再向下微調,但亦唔可以太暗。
調到白色的地方唔刺眼又唔覺暗就可以了。
2) 人的膚色,師兄要將 color 推左推右直至你覺得人物的膚色接近真實,自然的色澤。

那些所謂不流暢如果係 Pan 鏡時(鏡頭橫移)岀現的拖尾是正常的。
plasma 都會有此現象。

新仔玩家

plnl88 發表於 2013-4-16 21:55
師兄,你還要睇睇:
1) 白色位有無曝光。有的話,你要將 Brightness 再向下微調,但亦唔可以太暗。
調到白 ...

真係好多謝水晶師兄,而家真係靚好多

通常唔流暢會在韓劇和日劇出現,而家我用"運動"mode再用你ge data同埋off曬所有味精,情況好似有改善

而家true motion都off左,嚟個開左會唔會好d呢?m

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

wllee203 發表於 2013-4-16 23:00
真係好多謝水晶師兄,而家真係靚好多

通常唔流暢會在韓劇和日劇出現,而家我用"運動"mode再 ...

而家true motion都off左,嚟個開左會唔會好d呢?<--- 呢個可以開黎試試。
師兄用緊條乜電源線,泊支 IP2 鉑金 fuse 落去會更上層樓。

新仔玩家

plnl88 發表於 2013-4-17 02:34
而家true motion都off左,嚟個開左會唔會好d呢?

我用緊古河銀線+IP Classic...
普通野,用住先