設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: getter

[喇叭線] 人聲甜潤的喇叭線

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

getter 發表於 2013-4-19 02:58
ching 們在測試新手的定力...  

決定換喇叭線先,蛋蛋野難入屋呢   ...

你話唔介意我地騎你個POST嘛~~!!! {:9_407:}

不過吹開又好難停既.....{:9_422:}

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

最衰小弟,      

一講開蛋,真係諗唔到有咩線甜得過蛋,     

最近小弟在友台留意到隻日本仔線 Zonotone ,       

屬於清甜類,人聲中頻相當不俗,     

價錢唔貴,我偷偷哋買咗對入門RCA嚟玩,   

確實如上,但暫時發覺重低頻有點不足,      

run in 中,或許可以留意一吓此線 .      

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

補充一句: 其實樓主已睇中603 , 夠全面,質素有保証,
又有口碑,唔想煩,可以放心去馬吧。

專業玩家

不是所有膽的人聲都甜,現在好多reissue 膽不及古董膽好,新的reissue 膽有時好似石机的聲。

以細的古董膽而言 (12AX7, 12AU7) ,甜而厚(但慢)有Mullard,甜而清爽有Amperex, Valvo。

玩完入門細膽,再升Level 玩後級膽 和 整流膽 (EL34, KT66, KT88, 845 ...) 。有頂頂大名甜到入心的300B 和 2A3 。

小弟不才(財),中毒不太深,現在只集中玩 20-60年代的整流膽 (380 / 5Z3) ,甜而有勁,人聲甜美、彈跳力和深潛力遠遠比石機換線更快見效、感受更突出。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
leo25 + 10 + 10
ykluk + 10 + 10 一定要加分
KING + 10 + 10
ADA + 10 + 10 報告簡單直接!
Tomy + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

一個係咁講.......兩個又係咁講........十個都係咁講。   

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

SkyGeo 發表於 2013-4-19 14:11
不是所有膽的人聲都甜,現在好多reissue 膽不及古董膽好,新的reissue 膽有時好似石机的聲。

以細的古董膽 ...

補充返少少,唔係所有Mullard 古董前置膽都係甜厚而慢,當中 10M Master Series 就係例外,
聲音一d都唔慢,層次感分明,人聲清甜細膩!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

專業玩家

KING 發表於 2013-4-19 16:57
補充返少少,唔係所有Mullard 古董前置膽都係慢,當中 10M Master Series 就係例外,
聲音一d都唔慢,層次感 ...

King sir, 係專家,講嘢,我哋要聽!

要揾膽,先揾king sir

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leo25 + 10 + 10

查看全部評分

訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

專業玩家

KING 發表於 2013-4-19 16:57
補充返少少,唔係所有Mullard 古董前置膽都係甜厚而慢,當中 10M Master Series 就係例外,
聲音一d都唔慢, ...

10M Master Series 而家eBay 有冇?請介紹

好有興趣睇下,唔係好識分!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

SkyGeo 發表於 2013-4-19 17:01
King sir, 係專家,講嘢,我哋要聽!  

要揾膽,先揾king sir   ...

嘩!SkyGeo兄,唔好玩我啦!
咁岩呢期bid左對黎聽過吓,所以先夠膽補充少少咋!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

專業玩家

KING 發表於 2013-4-19 17:05
嘩!SkyGeo兄,唔好玩我啦!
咁岩呢期bid左對黎聽過吓,所以先夠膽補充少少咋!  ...

又俾你 bid 佐!!