設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 打算拉獨立電給套音響用

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

打算拉獨立電給套音響用,現請教各師兄如下
1)會由電箱拉一條4mm電到音響群組,加壁插給設備1)隔離牛2)ONKYO 5500後級3)威力登DD15+(要美式壁插),另英式壁插兩個給PS AUDIO拖板及ONKYO 純兩聲道後級
2)打算買古河壁插,但以上述做法還須要買這個價位的壁插還是便宜一點的便可,因古河的是HK900一個
3)4mm電線有甚麼牌子有好介紹?有甚麼事要注意?
希望各大師兄們給些議見

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

拉一條唔夠,最少拉兩條,

你咁多器材,首選拉1條6mm2條4mm,次選3條4mm。

後級與前級分開插。後級用6mm電壓穩定啲。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

YYSKY 發表於 2013-4-14 14:08

這樣隔離牛及拖板還須要嗎?是否須要用到古河的壁插呢?thx

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2013-4-14 14:24
這樣隔離牛及拖板還須要嗎?是否須要用到古河的壁插呢?thx

呢類裝置主要較聲用,自行取捨啦,要其他師兄幫你啦,

幾多對線番電箱就配番多幾條15A MCB Fuse Swicth 再接入漏電斷路制,

可以用獨立15A MCB+漏電斷路制就最好。

白鑽玩家

YYSKY 發表於 2013-4-14 14:08

顯示器:   D/P投影幕
前置喇叭: KEF R900
中置喇叭: KEFR600
環繞置喇叭: KEF R800DS
前上置喇叭:B&W 686
後置喇叭:  B&W SCM8
BLU-RAY PLAYER: HTPC
前級AV AMP:ONKYO PR-SC5509
AV後級擴音機:ONKYO PA-MC5500
兩聲道前級 ONKYO P388F
兩聲道後級擴音機:ONKYO M588F
影投機 JVC-DLA-X75
SUBWOOFER:Velodyne DD15+
這是家中器材,投影機不須用今次的拉線行動,如可以的話請詳述各器材怎樣插電法,例如:兩聲道後級要插璧插不經拖板或隔離牛之類。非常感激

白鑽玩家

YYSKY 發表於 2013-4-14 14:42
呢類裝置主要較聲用,自行取捨啦,要其他師兄幫你啦,

幾多對線番電箱就配番多幾條15A MCB Fuse Swicth  ...

Thx. Ching 這個會跟電師傅相討。多謝指教

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

你係番裝修做暗喉或是明線加呢?

白鑽玩家

YYSKY 發表於 2013-4-14 15:05
你係番裝修做暗喉或是明線加呢?

不是翻裝修,走假天花行明線thx

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2013-4-14 15:07
不是翻裝修,走假天花行明線thx

咁假天花行喉,見光用膠槽喇,咁好好做,買一圈英國製6mm線 200米來回四組加一條水線即9條,可以用得晒嗎?用到八成都唔會side線喇。

6mm用四組就好易分啦,其實聽歌時唔會睇戲,基本上所有後級插一組,所有前級插另一組,再一組插訊源器材即CD BDP等,十仔插落2CH聽歌那組,因睇戲時唔聽歌的,基本三組可以的,反正轆線可以開到四組就做四組,最少做三組,

單做一組會貴,多做幾組除開就平宜。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mantam121 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

YYSKY 發表於 2013-4-14 15:40
咁假天花行喉,見光用膠槽喇,咁好好做,買一圈英國製6mm線 200米來回四組加一條水線即9條,可以用得晒嗎 ...

精彩,非常感激