設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kenji5678

[請教] 求救...Oppo95 摩到開吾到機呀

黃金玩家

以前試過類似咁既情況,結果發現原來係面版PCB既IC死左,後來換哂成塊面版既PCB,跟住著番

點解會係咁我都答你唔到,總之最後醫得番

星級玩家

師兄你兩粒JENSEN隻腳點解會咁貼機壳嘅似乎已經short住, 呢兩粒位置原本係咪應該用X電容呢? 係嘅話換兩粒貴野落去係咪有點浪費

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

會唔會啲焊錫short住隔離,再三檢查自己搞過的部份啦,還原本來樣子先,再唔得5嚿水賣被我當交學費。

黃金玩家

好建議!  
五舊讓比YYSKY師兄玩,一百交比我整。呵呵~~  

ken 師兄, check these before u give up.....
8~10 no shortage underneath
7 main transformer under HV
6 opto voltage ok
5 MOSFET drive voltage from PWM
4 energy 300Vdc normal
2~3 emi caps no short
1 fuse ok

oppo95

oppo95

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2013-4-13 11:11
好建議!   

一百就請得到billymud兄出手,唔係呱,我仲諗住用一千元請你修好,咁計落都係$1500有部95BDP用真底。

阿,這個是友情價,不如拔刀相助樓主搞番掂部機啦,95計落唔啱我,我要105。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

好建議!   

如果billy兄肯出手相幫,小弟實在感激不盡,比錢當學野都抵啦

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

好建議!   

8~10 no shortage underneath 〜冇電
7 main transformer under HV ~一邊有,一邊冇
6 opto voltage ok~ 一腳有,一腳冇
5 MOSFET drive voltage from PWM〜 ok
4 energy 300Vdc normal〜 吾明點check,他機怎設定?
2~3 emi caps no short〜ok
1 fuse~ok

黃金玩家

kenji5678 發表於 2013-4-13 18:54
8~10 no shortage underneath 〜冇電
7 main transformer under HV ~一邊有,一邊冇
6 opto voltage ok~  ...

照錦睇:
8~10 no shortage underneath 〜冇電---妖、有冇short呀?short左實冇電喇!
7 main transformer under HV ~一邊有,一邊冇 ---primary 有,幾多volt 呀?
6 opto voltage ok~ 一腳有,一腳冇---邊便有?
5 MOSFET drive voltage from PWM〜 ok---度左邊隻脚?幾多volt先?
4 energy 300Vdc normal〜 吾明點check,他機怎設定?---妖,度450V Cap跨脚呀馬?
2~3 emi caps no short〜ok--跨脚幾多volt,又?
1 fuse~ok---你好彩!.....should be easily repairable

pwm

pwm
billy

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

ADA 發表於 2013-4-12 06:21
這粒BC電容2瑞有冇電壓?
如果有, 有幾多 volt?

Bc每腳
得30v

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

billymud 發表於 2013-4-14 00:05
照錦睇:
8~10 no shortage underneath 〜冇電---妖、有冇short呀?short左實冇電喇!
7 main transfor ...

7 main transformer under HV ~一邊有,一邊冇 ---primary 有,幾多volt 呀?全冇電
6 opto voltage ok~ 一腳有,一腳冇---邊便有? c,e腳有15v
5 MOSFET drive voltage from PWM〜 ok---度左邊隻脚?幾多volt先?
4 energy 300Vdc normal〜 吾明點check,他機怎設定?---妖,度450V Cap跨脚呀馬? 15~17v
2~3 emi caps no short〜ok--跨脚幾多volt,又?12〜14v
Pwm ic 32v.   
1 fuse- 30-32v.