設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 請教想玩CAS

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
依家玩CAS or NAS好?
即係不用電腦,直接從server > usb > 解碼 > amp > spk
定係用電腦好d?
同埋想問下用咩software轉CD rip歌好?
邊到有得download high quality 24/192 歌?
itunes好似得mp3 download
最後有無解碼介紹下?可以play到 24/192的

Thanks!!
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

禁止發言

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如簡單方便nas好
如你投資巨大決心發燒可以玩cas
如投資大金錢多買hifi大牌子的cas機器如MSB
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

黃金玩家

其實Cas、nas重點都是一個優質的dac。而network player只係nas+dac的結合,靈魂所在依然是你投資dac既比重。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10

查看全部評分

有聲就算...

鑽石玩家

kkkiu 發表於 2013-4-7 16:59
其實Cas、nas重點都是一個優質的dac。而network player只係nas+dac的結合,靈魂所在依然是你投資dac既比重 ...

即係解碼最重要,我聽講高清數碼音樂比普通CD清好多嗎?
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

黃金玩家

bigair 發表於 2013-4-7 17:05
即係解碼最重要,我聽講高清數碼音樂比普通CD清好多嗎?

數字唔重要,至基本44.1都做得好,咁再向上支援都唔會死錯人啦。
現在好多dac都玩呢d數字遊戲,你首先要清楚自己咩口味我覺得最重要!

評分

參與人數 3威望 +23 金錢 +13 收起 理由
bigair + 10
obee + 10 + 10 絕對認同
sealteam4 + 3 + 3 很認同

查看全部評分

有聲就算...

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

跟Kenneth兄用pogoplug做超平computer netowrk controller (SqueezeLite / MPD 任選 ~ HKD200 in total),再USB接DAC, 平靚正!

要Wifi的話用Rasberry Pi ( HKD ~ 400)再HDMI接AV-receiver亦得!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
bigair + 10

查看全部評分

Spk: AQ Oak , Oceilla silver jumper, B and W Signature Diamond,
Zu Event with Zu Soul Superfly Mk-1B Bookshelf,
B&W CMC2,

NHT Absolute Zero, Mirage OS3, Canton X.3
AMP: Classe CA-2300, Rotel RB-15

見習玩家

我估玩電腦要有 budget 有心機玩,才會玩得好。應該都要洗1萬幾千。
我都有諗過 nas 做音源。但都唔平。1 bay nas + hard disk, 都二千幾。

我本身已經有 cdt 同 dac. 玩 cas 只係貪方便。係唔想花費太多下, 買了 voyage mpd starter kit. 約$1100。唔需要set太多野,效果亦不錯。不果,dac 要唔洗 driver 個D先會用到。

Rip cd 就用 eac

鑽石玩家

kkkiu 發表於 2013-4-7 17:10
數字唔重要,至基本44.1都做得好,咁再向上支援都唔會死錯人啦。
現在好多dac都玩呢d數字遊戲,你首先要 ...

我尋日途經hifi舖,見佢地玩緊,佢部電腦內有24/192既歌,我見個容量一隻碟要4G,而唔係一般CD有700MB,然後佢地又話依家仲玩44.1? 我真係唔係好識,尋日先知原來CD只得44.1, 什麼K2, LPCD, XRCD, 24bit等等只係錄音時既數字,落到CD上都只會得返44.1,照咁睇,咪即係好似DVD同BD既分別,將來個勢係咪會玩數碼歌為主

科林玩家

kkkiu 發表於 2013-4-7 16:59
其實Cas、nas重點都是一個優質的dac。而network player只係nas+dac的結合,靈魂所在依然是你投資dac既比重 ...

那麼想問幾萬元(近十萬)的NETWORK PLAYER 又是貴再那裡?
DAC 再貴我所見好像無咁貴(可能我見識少)