設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: pandawai

[請教] 窮人5.1請教

星級玩家

pandawai 發表於 2013-4-8 18:08
唔係好明
係咪買家庭影院組合?

如果你驚你爸的問題但又要超低音的話 你可以買潛得深的超低音(你感覺低音d聲向下壓果種),打心口的超低音唔好買了(即係玩槍game boobooboo撞心口果隻)文字好難形容,你買之前試晒兩種先決定,如果擴音機意見,你會打機的話會見議買yamaha擴音,聽歌都不太失禮 而且環繞聲係佢強項 對你打槍game或winning都正( 我估你打依d姐 )除左先鋒擴音外其他都玩過下既  仲有乜初步問題你唔明再問 話晒成皮野諗清楚好d

新仔玩家

space 發表於 2013-4-8 21:52
如果你驚你爸的問題但又要超低音的話 你可以買潛得深的超低音(你感覺低音d聲向下壓果種),打心口的超低音 ...

CHING建議喇叭點選擇好
我最緊要都係環繞
定係問豐澤個朋友買隻LGLG BH9520TW 影音組合

星級玩家

喇叭聲底好多種 好似b&w 底音特別出 elac高音好出 要你自己聽口味,你自己帶喜歡聽既碟或戲去試就ok,玩5.1我自己覺得中置同超低最緊要 其他喇叭照佢地方向夾返佢地就得,除非你將來100%會聽歌 咁前置先要再詳細考慮,如果你唔想煩買組合我自己100%唔見意你買l豬 我買兩樣電器都超快壞 手提電話仲新機換4次一星期耐,同佢唔合得黎,
你可以揀大路pionner先鋒 質數上網揾下就知評價,但服務一定好 我部989新買時hdmi位有問題佢都派人黎即時一換一

新仔玩家

space 發表於 2013-4-9 13:46
喇叭聲底好多種 好似b&w 底音特別出 elac高音好出 要你自己聽口味,你自己帶喜歡聽既碟或戲去試就ok,玩5.1 ...

但14k我驚唔夠買埋線
pionner好似無無線 主要驚kick親
想問下d線夠唔夠長係牆到拉過去?
同埋買邊雙環繞好d?

星級玩家

pandawai 發表於 2013-4-9 15:25
但14k我驚唔夠買埋線
pionner好似無無線 主要驚kick親
想問下d線夠唔夠長係牆到拉過去?

14k夠有餘了  我第一set自己膽粗粗睇上網評語再去試機再拾都係幾k到,當然之後慢慢升級換換換另計
我未用過套裝比唔到意見你 但以我所知你用無線後置你要準備後置要插電,另外多評價都話無線後置聲不知所謂,不推介,另外套裝機有型號可以換普通影音喇叭線并有網上實例可揾,所以你如買果d型號將來機線唔夠長你也可配,講返轉頭你諗住1set用到壞定會發燒update玩先??

新仔玩家

space 發表於 2013-4-9 16:05
14k夠有餘了  我第一set自己膽粗粗睇上網評語再去試機再拾都係幾k到,當然之後慢慢升級換換換另計
我未用 ...

應該用兩年後先換
因為年年換部腦已經成日比呀媽剷
通常都係年尾分錢先有入呢d野
太貴

星級玩家

pandawai 發表於 2013-4-9 17:42
應該用兩年後先換
因為年年換部腦已經成日比呀媽剷
通常都係年尾分錢先有入呢d野

哈哈 幾年前仲有玩online game就成日砌機,最痴連水冷都玩埋,宜家打下p3 360萛),如果係咁用套裝啦 又平 啱玩先真正入門啦 ,不過唔好差到用5.1耳塞,我有pionner果隻 平平地2k幾夜晚打機就得,平時日頭打機唔係果皮,

新仔玩家

space 發表於 2013-4-9 18:08
哈哈 幾年前仲有玩online game就成日砌機,最痴連水冷都玩埋,宜家打下p3 360萛),如果係咁用套裝啦 又平  ...

咁套裝點配好
依家用緊所謂既每邊4隻單元既5.1
感覺唔到出黎{:9_418:}

星級玩家

咁試下介紹我親身玩過既牌子推介依d睇下師兄啱唔啱心水(記住講價同講到乜線都送埋最好) amp onkyo616 4k幾乜都平均抵玩但冇特色但注意位要擺通風位因onkyo機頂幾熱(我玩過入門sr502同中級818only)或yahama 373-673 2k幾都未到5k都有 環繞聲同多dsp係佢強項不過新手要同佢磨時間好多野set同玩 缺點我自己覺得佢唔夠爆(玩過rx-v3800only) ,denon 1913或2113 大約4k-5k 自己用緊出名爆爆爆超夠力睇戲大場面打機都正,缺點弱音唔夠仔細人聲都唔夠出(自己玩過2808 4308同4311) 退左玩多聲道現只用2808 pionner未用過不過係鋪玩過特別人聲好出,缺點你問其他師兄了,sony玩過一排5200 我自己唔啱玩冇意見
喇叭,,聽歌唔幫你諗住,集中d錢玩好多聲道先 身痕有興趣未再分家囉,買擴音到時問定有冇per out就得 用傑士rc系列包冇死 不過超低唔好用佢,之前講過配潛得深的超低如svs 盡量唔打心口影響你爸果d不過over左唔推介

星級玩家

超低音我唔推介了 自己玩開打心口果d 買完擴音仲有8k至8k半 一係去友x大廈揾d套裝喇叭如polk 或jbl,幾k搞掂仲有大把錢買配件,但要推介的話mordaunt-short 高cp 貴d但你應該仲有錢買線,一係傑士前中後42系列 超低另買 而且後置都係你想要的雙向
如要後置細隻可試mirage貨尾 360方向tim,不過唔知有冇錢剩買線 線暫全用8471鴨記有售我後置用緊當時買5蚊呎 常理前中後都用靚d既 睇資金買吧
Kef睇戲都係好野 小弟唔知價 幫唔到你